Mergi direct la conținut »
PNL şi USR cer revocarea din funcţie a Avocatului Poporului. Victor Ciorbea, acuzat că a încălcat Constituţia
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

PNL şi USR cer revocarea din funcţie a Avocatului Poporului. Victor Ciorbea, acuzat că a încălcat Constituţia

 Se demarează procedura de demitere din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor. Anunţul a fost făcut de deputatul PNL Raluca Turcan. Şi USR spune că analizează posibilităţile ca Victor Ciorbea să fie demis din funcţia de avocat al poporului, dar menţionează că acest lucru va fi greu de obţinut. 

De Valentina Postelnicu,

Cum poate fi demis Avocatul Poporului

Revocarea Avocatului Poporului se face de către Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

În condiţiile în care acesta este susţinut de majoritatea PSD-ALDE din Parlament, este dificil să se strângă jumătate plus unu din parlamentari care să voteze acest demers.

PNL spune că Victor Ciorbea avea obligația sa delege către unul dintre adjuncţii lui, a celui specializat  pe domeniul ‘justiţie, poliţie, penitenciare, armată”, a atribuţiei de a sesiza în scris şi direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă privind legile Justiţiei.

„Victor Ciorbea avea această obligație dacă era într-adevăr avocatul poporului și nu al infractorilor. Victor Ciorbea dacă nu acționează în interesul românilor, al României și al statului de drept va rămâne în istoria instituțională a României cea mai mare rușine”, a mai transmis Turcan.

Barna: „Vom întreprinde toate măsurile pe care legislaţia ni le pune la dispoziţie pentru revocarea lui Ciorbea. Instrumentele sunt foarte puţine!”

Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
Recomandări
Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
 

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat vineri, la Sibiu, că partidul pe care îl reprezintă analizează posibilităţile ca Victor Ciorbea să fie demis din funcţia de avocat al poporului, adăugând că acest lucru va fi greu de obţinut.

„Încercăm împreună cu celelalte partide din Opoziţie să vedem dacă putem identifica un mijloc prin care Avocatul Poporului (…), care a plecat cu instituţia în vacanţă, să poată fi demis. Analizăm această posibilitate şi vom întreprinde toate măsurile pe care legislaţia ni le pune la dispoziţie. Instrumentele sunt foarte puţine. Avocatul poporului pare, de fapt, mai dificil de demis decât preşedintele României”, a spus Barna, într-o conferinţă de presă.

USR cere demiterea lui Victor Ciorbea, acuzându-l pe acesta că nu respectă legea şi că a plecat în concediu fără a-şi delega atribuţia de atac la Curtea Constituţională.

„Alaltăieri am fost cu colegii mei parlamentari de la USR, la Avocatul Poporului, pentru a depune o solicitare de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţa şi ni s-a spus că domnul Ciorbea a plecat de astăzi în concediu şi ne-a delegat celelalte atribuţii, mai puţin atribuţia de atac la Curtea Constituţională. (…) Considerăm că ar trebui să fie demis. Instrumentul legal prin care vom ajunge aici este dificil de obţinut în momentul de faţă. Analizăm toată căile”, a explicat Barna.

Cum încalcă un polițist legea într-o călătorie de două ore cu trenul
Recomandări
Cum încalcă un polițist legea într-o călătorie de două ore cu trenul
 

Victor Ciorbea a intrat în concediu, în perioada 17-30 octombrie, deși USR, PNL și Parchetul General i-au solicitat sesizarea la CCR a ordonanței pentru legile justiției. Avocatul Poporului a precizat că își planificase concediul de șase luni și că avea biletele și cazarea deja plătite.

Avocatul Poporului a anunţat că și-a delegat unele dintre atribuții unui adjunct, însă nu și atribuția de a sesiza la Curtea Constituțională ordonanțele de urgență.

Victor Ciorbea subliniază, într-un comunicat de presă transmis joi seară, că „Avocatul Poporului are exclusivitatea în privinţa deciziei de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate, parte a independenţei instituţionale şi funcţionale de care acesta se bucură”.

Citeşte şi: INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ ZIDUL NEÎNCREDERII: Vreme de 6 luni, fetița de 5 ani a povestit că e agresată sexual de tată, dar a fost crezută abia când a început să deseneze. Judecătorii l-au găsit vinovat, dar nu i-au dat nici o zi de închisoare!

RECOMANDĂRI
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
Close
Închide
  Close