Procurorii brașoveni ai DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a preotului paroh Butum Florin-Adrian folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, dintre care una în formă continuată (5 acte materiale), dar şi Parohia Cincu din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ca persoană juridică, pentru aceleaşi infracţiuni.
De asemenea, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism din cadrul Primăriei Cincu, şi pe Gheorghe Trişcă pentru complicitate la această infracțiune.
În rechizitoriu, procurorii au stabilit că în perioada 2011-2017, preotul paroh de la Cincu a pretins că parohia sa deține și utilizează o suprafața de teren de 11,51 hectare care se afla, în realitate, în incinta poligonului militar Cincu.
În perioada 2013-2017, alături de această suprafață, preotul a adăugat și suprafața de teren de 9,33 hectare, situată în același poligon militar, declarând că o deține și utilizează. În plus, a pretins că el ar deține și oi cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren respective.
Potrivit anchetatorilor, pentru ambele suprafețe și pentru pretinsa activitate de pășunat, preotul și parohia au obținut nelegal 126.267 lei de la APIA Voila sau Făgăraș. Concret, a reieșit că suprafața de peste 20 de hectare de pajiști permanente nu a fost deținută legal de Biserica Ortodoxă Română – Parohia Cincu, iar această aparență a fost creată cu ajutorul angajatului din cadrul Primăriei Cincu, persoana responsabilă cu întocmirea adeverințelor necesare pentru APIA.
În cererea depusă la APIA în 18 martie 2011, preotul a declarat în mod mincinos că parohia sa folosește suprafața de teren de 11,51 ha –cu destinația de pășuni naturale, situată în incinta poligonului militar Cincu, fiind atașată în susținere o adeverință emisă de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a lui Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții. Astfel, deși nu îndeplinea condițiile legale, nefiind utilizator legal al suprafețelor de teren, Parohia Cincu a obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 18.641 lei.
Anchetatorii mai notează că în perioada 2013-2017, preotul a mai depus cinci cereri unice de plată declarând că Parohia Cincu utilizează suprafața de teren de 20,84 ha, formată din două parcele cu destinația de pajiști permanente, situate în incinta poligonului militar Cincu, desi nu era adevărat.
În plus, preotul a precizat că are 52 de oi (în campania 2013), respectiv 53 de oi (în campania 2014) cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren cu destinația de pajiști permanente, atașând în acest sens alte două adeverințe, emise de un medic veterinar pe baza declarațiilor nereale ale inculpatului Tișcă Gheorghe.
Preotul a mai declarat că utilizează 20, 84 ha de teren din poligonul militar (campaniile 2015, și 2017, 2016), atașând în acest sens trei adeverințe emise de Primăria Cincu, cu implicarea lui Ioan Mamaligă, și că are 107 oi (în campania 2015), respectiv 105 oi (în campania din 2016) pentru care a solicitat finanțare sub formă de ajutor național tranzitoriu, atașând în acest sens trei adeverințe emise de un medic veterinar pe baza celor declarate nereal de inculpatul Tișcă Gheorghe.
„Astfel, deși nici, el și nici parohia Cincu nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru a obține finanțare din fonduri europene, în sensul că nu erau utilizatori legali ai suprafețelor de teren, iar Butum Florin Adrian nu era deținător legal de ovine, au obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 107.626,4 lei“, afirmă anchetatorii.
Pentru recuperarea prejudiciului, a fost pus sechestru asupra unor sume de bani și bunuri mobile ale preotului Butum Florin-Adrian, până la concurența sumei de 106.546,4 lei, dar şi asupra sumelor de bani existente în conturile bancare ale Parohiei Cincu, până la concurența sumei de 78.053,90 lei, precum și asupra unor terenuri.
Sechestru asigurator a fost dispus şi asupra unor sume de bani și bunuri mobile aparținând celorlalţi doi inculpaţi.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.
Citește și: VIDEO/Samsari șmecheri, autoritați nepăsătoare. Mașini cu numere false se plimbă nestingherite prin România
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro