Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul unităților medicale private a avut parte de o creștere medie anuală de 300%, astfel încât în prezent doar un sfert din unitățile medicale din România mai sunt de stat. Românii preferă să plătească serviciile medicale pentru că au mai multă încredere în clinicile private decât în spitalele de stat. Ce le-a erodat încrederea în sistemul de stat?
Românii consideră că igiena este o problemă în multe dintre spitalele de stat
În ultimii ani au ajuns în atenția publicului nenumărate filmări din spitalele de stat în care se observa că nu se acordă suficientă atenție igienei. Aceste scăpări duc la răspândirea infecțiilor intraspitalicești, atât de periculoase pentru pacienți. Igiena devine vitală când vine vorba despre pacienți internați cu boli grave și cu un sistem imunitar scăzut, iar spitalele private par să acorde mai multă atenție curățeniei.
Orice element merită analizat, inclusiv hainele medicilor, pentru că bacteriile intraspitalicești, rezistente la antibiotice, se pot răspândi chiar și prin halatele asistentelor. Un spital, indiferent dacă este public sau privat, are nevoie de un număr cât mai mare de uniforme medicale concepute special pentru unități sanitare pentru ca personalul să se poată schimba ori de câte ori este nevoie. Infecțiile se pot transmite de la pacienții bolnavi internați prin intermediul halatelor angajaților din sistemul sanitar, potrivit unui studiu citat de Agerpres. Din acest motiv, tot personalul din spital trebuie să acorde un plus de atenție acestui aspect. Acesta este doar un pas de pornire, deoarece orice alt element din spital – instrumentar, mobilier, obiecte sanitare – reprezintă un pericol potențial pentru pacienți.
Aparatura modernă din spitalele private face diagnosticarea mai rapidă și mai sigură
Un alt motiv pentru care românii se îndreaptă către spitalele private este aparatura medicală modernă, care înlesnește diagnosticarea pacienților. Mai mult decât atât, în cazul anumitor analize medicale, la stat există liste de așteptare care se întind pe câteva luni. La privat, în schimb, orice test poate fi efectuat în scurt timp, iar rezultatele sunt și ele furnizate repede. Acest lucru se traduce printr-o diagnosticare mai rapidă și o tratare timpurie a afecțiunilor.
Unele analize medicale au prețuri deloc neglijabile la privat, însă alternativa o reprezintă așteptarea chiar și câteva luni pentru o analiză decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, iar în acest interval simptomele s-ar putea agrava.
Scandalurile din ultimii ani au erodat încrederea în sistemul de stat
În ultimii ani sistemul sanitar a fost pus sub lupă și au ieșit la iveală nenumărate nereguli, care au erodat încrederea românilor în spitalele de stat. De la problemele ce s-au descoperit în urma tragediei de la Colectiv, trecând prin ancheta cu privire la dezinfectanții diluați și ajungând la cazul bebelușilor din Argeș cu sindrom hemolitic uremic, sistemul sanitar de stat pare să fi trecut în ultimii ani prin adevărate probe de foc, ce i-au făcut pe mulți dintre pacienți să opteze pentru sistemul privat.
Cele de mai sus reprezintă doar o parte dintre explicațiile și motivele pentru care milioane de români aleg anual să se trateze la privat și să plătească un preț piperat pe servicii medicale care la stat ar fi gratuite.
Sursa foto: Shutterstock