Mergi direct la conținut »
Profesorul preferat. Cum s-a schimbat de la o generație la alta percepția elevilor asupra dascălilor lor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Profesorul preferat. Cum s-a schimbat de la o generație la alta percepția elevilor asupra dascălilor lor

Profesorul preferat. Cum s-a schimbat de la o generație la alta percepția elevilor asupra dascălilor lor

Ce înseamnă un profesor bun? Oamenii din sistem au, în general, definiții pompoase și rigide. Noi am vrut să aflăm cum arată el în amintirile oamenilor obișnuiți, așa că am luat la pas străzile din centrul Bucureștiului.

De Florinela Iosip,

„Nu pot să exprim în cuvinte cât de important este un profesor bun“, spune Temple Grandin, profesor la Universitatea din Colorado. Ea este cea care a inventat „mașina de îmbrățișat“, un dispozitiv destinat să liniștească persoanele hipersensibile, printre care și persoanele cu autism. Ea însăși suferă de această tulburare.

Temple Grandin, profesor și autor a nenumărate cărți. Foto: Northfoto

Inițial, dispozitivul a fost întâmpinat cu scepticism de către psihologii din colegiul unde învăța, dar profesorul de științe a încurajat-o să găsească explicația pentru care aparatul într-adevăr funcționează. Un profesor a contribuit la o lume mai bună, în care și cei hipersensibli pot fi îmbrățișați.

Dar, totuși, ce înseamnă un profesor bun?

Pentru tinerii pe care i-am oprit în zona Piața Unirii, aproape intruziv în soarele orbitor de amiază, profesorul preferat a fost cel care le-a susținut visele, la fel cum a fost și în cazul profesorului de științe al lui Temple Gardin.

Profesorul preferat a fost și cel care i-a ascultat, care le-a fost și le este în continuare prieten.

„Îl cheamă Cătălin Mihai. În clasa a XI-a, l-am avut la opționalul de Retorică și Oratorie unde am făcut dezbateri. Ne învăța cum să ne comportăm, ce înseamnă să-ți creezi un argument. În timpul orelor era o liniște mormântală, pentru că eram fascinați de ce ne spunea. Când ne trebuie ceva sau vrem să vorbim cu cineva, putem să apelăm la el“, spune un tânăr care a terminat liceul anul acesta.

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu
Recomandări

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu

Orele de la opționalul de Retorică și Oratorie au rămas printre cele mai frumoase amintiri ale unui tânăr care a terminat liceul anul acesta

„O profă la fel de bună cum a fost ea“

„Profesorul de care m-am simțit cel mai apropiat a fost cel de Română din generală. Eu eram un băiat foarte timid și colegii se mai luau de mine, dar dânsa mi-a fost mereu alături“, ne spune un tânăr de 20 de ani.

Un tânăr de 20 de ani își amintește cu drag de profesoara de Română din școala generală

Pentru alți tineri profesorii reprezintă o sursă de inspirație. Sunt oamenii care urmează o anumită facultate sau job pentru că profesorii i-au îndrumat în acea direcție printr-o vorbă bună sau printr-un mod de predare care i-a captivat.

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom
Recomandări

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom

„Profesoara de Geografie era un om super ok în sensul că nu ne-a stresat prea mult cu materia, ci ne încuraja să învățăm de drag. Datorită ei am luat o notă frumușică la Bac și sunt la Facultatea de Geografie. Aș vrea să fiu o profă la fel de bună cum a fost ea“, ne spune o studentă la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București.

Pentru alții, unii dintre profesori au însemnat evadarea dintr-un cotidian gri și autoritar. „Profesorul de Română era patern, cald. Te făcea să iubești literatura și lumile imaginare din cărți. Era mare lucru pentru că se întâmpla la sfârșitul anilor ’80 când lumea reală era un coșmar. În dictatură, în foame, în frig, el reușea să ne deschidă ferestre către lumi imaginare care ne consolau pentru mizeria cotidiană“, povestește un bărbat în vârstă de peste 40 de ani pe care l-am întâlnit în Parcul Cișmigiu.

El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații
Recomandări

El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații

„S-a terminat cu catedra cu pedepse corporale“

Tot aici am întâlnit vârstnici pentru care cel mai bun dascăl a fost „ăl mai exigent, mai dur, mai autoritar“.

„Am învățat la țară. Și cum erau atunci profesorii. Ne mai atingeau la mână, dar erau buni. Eu am avut profesori foarte buni. Îi chema Pascu. Erau el și soția lui. Erau foarte buni cu noi, dar când vedeau că așa…eeh ca la școală. Acum nu se mai permite așa ceva“, spune o femeie cu părul cărunt și nostalgie în glas.

O bucureșteancă mai în vârstă a povestit cum erau orele pe vremea ei

Pentru un alt bunic din parc, profesorul cel mai bun a fost neamțul care l-a învățat tapiterie. Era cumsecade, glumeț și nu pedepsea copiii pentru trăznăi, nici dacă îi prindea la fumat.

„Cel pe care copiii îl iubesc este acela care știe să se apropie de ei, să se facă iubit. Nu prin autoritate. S-a terminat cu catedra cu pedepse corporale. Trebuie să discuți cu el. Să simtă că ești părintele lui. Dacă copilul simte că te apropii de el, atunci reușește și el“, ne spune o fostă profesoară de franceză. Și se duce după nepoata ei de doi ani ascunsă după un stejar.

Close
Închide
  Close