Peste 49 de milioane de doze de vaccin au fost administrate până acum prin Covax, dar este nevoie de încă 35 miliarde de dolari – 45 miliarde de dolari pe parcursul anului viitor pentru ca majoritatea adulților să fie imunizați, potrivit directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De ce este nevoie de Covax?
Covax este desfășurat în parteneriat de OMS, Alianța Globală a Vaccinului (Gavi) și Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (Cepi), cu fondul ONU pentru copii, UNICEF, ca partener-cheie de implementare.
Experții în sănătate, inclusiv șeful OMS, s-au exprimat clar din primele zile ale pandemiei că lupta împotriva coronavirusului este una globală și au cerut națiunilor mai bogate să facă mai mult pentru a ajuta alte state să țină situația sub control.
Covax a fost creat pentru a pune în comun efortul global de vaccinare și pentru a asigura o distribuție mai echitabilă într-un mecanism prin care țările mai bogate compensează costurile de administrare a vaccinurilor pentru cele mai sărace.
Ghana a fost prima țară care a primit vaccinuri Covax în februarie. Zeci de milioane de doze au fost livrate de atunci pe șase continente, iar experții speră să distribuie două miliarde de doze până la sfârșitul anului.
Tedros a criticat națiunile mai bogate pentru că subminează Covax, acuzându-le că „vor înghiți” oferta globală de vaccinuri, comandând de mai multe ori mai mult decât au nevoie pentru propriile populații. El a spus în aprilie că doar 0,3% din vaccinurile administrate în întreaga lume până acum au fost destinate persoanelor din țările cu venituri mici.
Covax are acum nevoie de aproximativ 20 de milioane de doze suplimentare până la sfârșitul lunii iunie pentru a compensa o deficiență a livrărilor cauzate de situația gravă din India.
Suedia este cea mai recentă țară care a donat pentru Covax, oferind un milion de doze de la AstraZeneca la începutul lunii mai.
Ce vaccinuri folosește?
Cinci vaccinuri au primit deja autorizația de utilizare de urgență de către OMS, care este o condiție prealabilă pentru utilizarea lor în cadrul Covax.
Cel mai recent este al producătorului american Moderna, care a convenit un acord cu Covax pentru 500 de milioane de doze la „cel mai scăzut preț”. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestora nu va fi disponibilă până în 2022.
Până în prezent, doar dozele Pfizer și Oxford AstraZeneca au fost distribuite prin Covax.
Țări subdezvoltate, precum Algeria, Malawi și Uganda în Africa, Iranul și Irakul în Orientul Mijlociu și Barbados, El Salvador și Nicaragua în America sunt printre beneficiari.
Deși majoritatea primelor doze disponibile vor fi administrate în state cu venituri mici și medii, unele vor fi trimise și în țări cu venituri mari, cum ar fi Canada, care și-a apărat decizia de a se baza pe aprovizionarea timpurie a Covax.
Ținte ratate
Programul a primit și critici pentru că nu a reușit să demareze pe cât de rapid era necesar. Țintele inițiale au fost ratate, iar problemele legate de livrări sunt susceptibile de a fi exacerbate de situația dificilă din India.
Oficialii din India au restricționat exporturile pentru a-și proteja propria populație, pe fondul unui număr-record de cazuri și decese. Fabrica Serum Institute din India a fost un furnizor major al vaccinului Oxford – AstraZeneca către Covax, iar schema se confruntă acum cu un deficit de zeci de milioane de doze, exacerbând îngrijorările cu privire la protejarea oamenilor din țările mai sărace.
Ar putea Covax să ajute la oprirea pandemiei?
Covax speră să distribuie suficiente vaccinuri pentru a proteja cel puțin 20% din populația din 92 cele mai sărace state ale lumii.
Dar chiar dacă această țintă este atinsă, aceasta nu va atinge nivelul de imunitate pe care experții spun că este necesar pentru a pune capăt pandemiei.
OMS a sugerat că oprirea COVID-19 va necesita ca cel puțin 70% din populația globală să fie vaccinată pentru a avea imunitate colectivă.
Unele națiuni, inclusiv Marea Britanie, au spus că vor dona doze excedentare națiunilor mai sărace, dar OMS îndeamnă națiunile să o facă mai mult mai devreme.