Când vine vorba de amenajarea unui loc de închinăciune sau alegerea unor icoane pentru ocrotirea casei și familiei, cei mai mulți creștini folosesc icoanele pe care le au deja sau cumpără icoane ale sfinților de care se simt mai aproape. Dar indiferent de preferințele personale, există și icoane pe care Biserica ne recomandă să le avem.
Care sunt icoanele de care ai nevoie în casa ta?
Indiferent dacă sunt cadouri de la familie sau prieteni, sau le cumperi personal, din nicio casă nu trebuie să lipsească o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos și o icoană cu Maica Domnului și Pruncul în brațe.
În mod special în religia ortodoxă, cultul creștin are în centru pe Sfânta Treime formată din Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. De aceea, de fiecare dată când ne rugăm, trebuie să nu uităm a aduce laudă și mulțumire Sfintei Treimi. Dar pentru că Dumnezeu Tatăl nu s-a arătat vreodată lumii, iar Duhul Sfânt nu s-a făcut văzut decât în chip de porumbel la Botezul Domnului, sub formă de limbi de foc în ziua Cinzecimii și lumină dumnezeiască la Schimbarea la Față, icoana pe care trebuie să o folosim ca punct de reper pentru închinarea la Sfânta Treime este icoana Mântuitorului.
Icoana în care Iisus Hristos poartă în mâna stângă Evanghelia, iar cu dreapta binecuvântează pe creștini se numește icoana lui Iisus Hristos Pantocrator. Cuvântul provine din limba greacă și înseamnă atotțiitorul, așa cum îl numim pe Dumnezeu și când rostim Crezul și ne exprimăm credința spunând „Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul…”. Dar cu toate că prima propoziție a rugăciunii de căpătâi a ortodocșilor se referă la Dumnezeu Tatăl, și în aceste momente putem vizualiza icoana cu Iisus Hristos Pantocrator deoarece Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt unul și același Dumnezeu.
Aproape la fel de importantă ca icoana Mântuitorului este și icoana Maicii Domnului cu Pruncul în brațe. Această icoană este foarte îndrăgită de creștini prin figura maternă pe care Maica Domnului o reprezintă în Biserică. Modul de a recunoaște o icoană canonică a Maicii Domnului este simplu pentru ortodocși.
În majoritatea icoanelor ortodoxe, Maica Domnului este înfățișată ca o femeie smerită, cu părul acoperit și chipul îndurerat, întotdeauna cu privirea îndreptată către Pruncul din brațele sale. Ea este pictată cu un chip de o frumusețe desăvârșită, dar nu raportat la standardele trupești, ci cele duhovnicești mai presus de viața pe Pământ.
În afară de icoana Mântuitorului și a Maicii Domnului, creștinii mai pot avea în casă o icoană a sfântului al cărui nume îl poartă sau o icoană cu sfântul protector al familiei. În fața lui Dumnezeu toți sfinții sunt egali și alegerea acestei icoane depinde mult de preferințele personale ale fiecărui creștin în funcție de sfânții la care are nădejde.
De ce este bine să faci în dar icoane cu Mântuitorul sau Maica Domnului?
Dacă vrei să faci unui prieten cadou o icoană și observi că în locul său de rugăciune lipsește icoana cu Mântuitorul sau Maica Domnului, una din aceste două variante sunt cele mai potrivite alternative. Deoarece credința în Sfânta Treime este învățătura de bază a creștinismului, în orice casă trebuie să existe măcar o icoană cu Iisus Hristos. De asemenea, și icoana cu Fecioara Maria este importantă deoarece deși este considerată inferioară lui Dumnezeu, ea este pentru creștini mijlocitoarea noastră către Fiul ei și mai aproape de El decât oricare dintre sfinți.
Este o faptă bună și o alegere înțeleaptă să faci cadou o icoană unui prieten creștin. Aceasta are puterea de a ocroti casa și familia în care este cinstită și de asemenea conform învățăturilor bisericești este ca o fereastră deschisă către cer.
Pe lângă facilitarea închipuirii chipurilor sfinte, icoana are și rol de model. În icoanele ortodoxe sfinții sunt reprezentați cu chipuri smerite, cu obraji subțiați și ochi veșnic deschiși stând de veghe în așteptarea Domnului. Acela este idealul la care trebuie să țintim în calitate de creștini și de aceea icoana ne ajută să nu ne depărtăm de la calea cea dreaptă și să ne concentrăm pe lucrurile esențiale.
Se poate ca un creștin să aibă prea multe icoane în casă?
Ori de câte ori vine vorba de icoane trebuie menționat faptul că ele deși sunt sfințite, nu au ca scop decât înlesnirea puterii de concentrare pentru a ne putea imagina pe sfinții la care ne rugăm. Creștinii nu se roagă la icoane, ci la Dumnezeu și sfinții reprezentați de acestea. Astfel, indiferent de cât de multe icoane avem în casă, trebuie să avem mare grijă la locul unde le amplasăm.
Icoanele nu sunt obiecte decorative și de aceea ele nu trebuie alese în funcție de valoarea lor ornamentală, ci valoarea lor în cadrul rugăciunii. Locul icoanelor este în principal în spațiul amenajat într-un colț retras al casei pentru rugăciune și obligatoriu în partea de Est a încăperii. Dar, nici măcar în modestul altar construit de fiecare creștin în locuința sa, icoanele nu trebuie să fie atât de multe încât să distragă mintea în timpul rugăciunii.
Când privim o icoană trebuie să ne putem concentra la sfântul pe care îl înfățișează ea fără a fi distrași de culoare, formă și material. De aceea numărul icoanelor trebuie ales în funcție de dimensiunea spațiului de închinăciune pe care îl permite fiecare casă în parte și chiar dacă alegem să ne punem câte o icoană în fiecare încăpere a locuinței, trebuie să o facem în așa fel încât aceasta să nu reprezinte un motiv de mândrie deoarece Dumnezeu grăiește despre cei care se roagă ca să fie lăudați de alții: Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata.