Mergi direct la conținut »
Radu Mazăre susține că a fost amenințat pentru a fi extrădat din Madagascar. „Am fost adus cu forța în România”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Radu Mazăre susține că a fost amenințat pentru a fi extrădat din Madagascar. „Am fost adus cu forța în România”

Radu Mazăre a susținut că ar fi fost amenințat de un ofițer de poliție și de un procuror în Madagascar. Fostul primar al Constanței a făcut această declarație la Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul în care este acuzat de luare de mită pentru construirea cartierului social Henri Coandă.

De Răzvan Mihalașcu,

La instanţa supremă s-au judecat, luni, atât contestaţia lui Radu Mazăre faţă de prelungirea arestului preventiv în dosarul Polaris, cât şi un nou termen în cauza privind locuinţele sociale „Henri Coandă”.

„Consider că mi-au fost încălcate drepturile de ambele state, Madagascar și România, în momentul în care am fost adus forțat în România, fără posibilitatea de a mă prezenta în fața unei instanțe în statul Madagascar și când am fost preluat de escorta românească fără a exista o hotărâre de extrădare emisă de o instanță. Deși în Madagascar s-au făcut presiuni asupra mea, am fost amenințat inclusiv cu copiii ca să îmi dau acordul scris că renunț la orice și doresc să mă întorc în România, nu am făcut acest lucru. Am fost amenințat de un ofițer de politie, precum și de procuror”, a declarat Mazăre în fața judecătorilor, conform Mediafax.

Avocatul lui Radu Mazăre, Tiberius Bărbăcioru, a precizat că au existat nereguli în extrădarea fostul edil al Constanței.

„În cererea de extrădare trimisă de Ministerul Justiției (MJ) în Madagascar se face referire la Legea 302/2004. S-a cerut extrădarea, iar Madagascar a emis o autorizare de preluare a lui Mazăre de funcționari ai statului român, deci nu e vorba de consimțământ. Este o chestiune diplomatică, nu judiciară. Nu știu ce procedură a fost urmată, dar extrădare nu este. Așa că lipsește consimțământul statului Madagascar, prevăzut de legea națională” a susținut apăratorul lui Mazăre, conform sursei citate.

Instanța supremă a cerut, la termenul anterior, explicații din partea Ministerului Justiției pentru a vedea dacă există un aviz al statului Madagascar pentru extrădarea lui Radu Mazăre, în vederea judecării.

Potrivit răspunsului ajuns la instanță, la dosarul extrădarii sunt atașate doar actele referitoare la condamnarea definitivă din dosarul retrocedării de plaje și mandatul de arestare preventivă din dosarul Polaris, conform g4media.

Procurorul de ședință, reprezentant al Direcției Naționale Anticorupție, a cerut ca Ministerul Justiției să extindă cererea de extrădare.

„Având în vedere că cererea de extrădare a privit doar cauzele în care Radu Mazăre a fost judecat definitiv și arestat în lipsă, iar pentru aceasta cauză nu s-a solicitat extrădarea, apreciem că e necesara o extindere a cererii de extrădare, adică dumneavoastră (judecătorii Înaltei Curți n.red.) trebuie să solicitați MJ să ceară Ministerului Justiției din Madagascar să își dea acordul ca Mazăre sa fie judecat în acest dosar”, a declarat procurorul.

Judecătorii Instanței Supreme au rămas în pronunțare în ambele cauze.

Anul trecut, la sfârșitul lunii iunie, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost achitat pentru luare de mită, în dosarul privind cartierul de locuințe sociale „Henri Coandă”, alături de fratele fostului edil, Alexandru Mazăre, și omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru faptele de corupție de care au fost acuzați.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Frații Mazăre au fost găsiți vinovați de judecătorii instanței supreme, pentru acuzațiile de fals în declarații și i-au sancționat cu amenzi penale de câte 5.000 de lei. Decizia nu este definitivă.

Fostul edil al Constanței a scăpat de acuzația de luare de mită. Procurorii DNA l-au acuzat că a luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru ca firma acestuia să câştige licitaţia pentru construirea campusului de locuinţe sociale ”Henri Coandă” din Constanța.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe Radu Mazăre pentru luare de mită, dar l-au găsit vinovat de fals în declarații, faptă pentru care l-au condamnat pe fostul edil la pedeapsa de 5.000 lei amendă penală.

Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
Recomandări
Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
 

Și fostul senator Alexandru Mazăre, frate fostului edil, a fost achitat pentru fapta de complicitate la luare de mită și condamnat la o amendă penală de 5.000 de lei.


Citește și:

Povestea spusă „fără teamă sau favoruri” a familiei de români cu care The New York Times a lovit în Trump. Tatăl lui “Baby Constantin” are două condamnări în Franța și este cercetat pentru violență într-un dosar penal la Râmnicu-Vâlcea. Mama a spus că a fost sterilizată forțat în România, deși cererea scrisă cu mâna ei e la Spitalul Județean

Close
Închide
  Close