Potrivit directorului Muzeului Judeţean Vâlcea, Claudiu Tulugea, aşezarea aparținea trupelor auxiliare ale Imperiului Roman, aşa-numitele cohorte.
Muzeografii au găsit fragmente ceramice și dovezi ale construcțiilor temporare din lemn, realizate în acest punct strategic, din care soldații romani supravegheau culoarul spre depresiunea Horezu.
„Sunt descoperite la ora actuală 16 complexe, gropi menajere, locuinţe… Cert este că aşezarea a dăinuit undeva între anii 102 şi 105, pentru că aici era un punct strategic care făcea legătura cu depresiunea Horezu. După anul 105 începe al doilea război daco-roman şi toată aşezarea este cucerită şi romanii se retrag din zona aceasta”, a explicat Claudiu Tulugea.
Aşezarea recent descoperită era legată de centrul de putere de la Buridava romană şi reconfirmă faptul că în această zonă există urme ale civilizaţiei romane, spun autoritățile.
„Cohorta a III-a Flavia Besorum – o descoperire arheologică extrem de importantă. De aia spun eu că Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România. Iată că avem urme ale civilizaţiei romane, găsite aici în Mihăeşti. (…) Era o aşezare importantă aici. Practic se făcea o protecţie a zonelor de comunicare, a ceea ce înseamnă trasee comerciale”, a declarat Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea.
De altfel, CJ Vâlcea a publicat, pe pagina de Facebook a instituției, un material video în care este prezentată descoperirea muzeografilor.
Dovezile arheologice atestă faptul că, după primul război daco-roman (101-102), Oltenia a rămas sub stăpânire romană și că soldații romani au conviețuit alături de geto-daci.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro