Daca aveti facturi la intretinere, la Romtelecom sau chiar daune morale catre alte per-soane, pe care refuzati sa le achitati, puteti oricand sa va treziti cu un salariu mai mic sau sa ramaneti fara bani in cont. Prin poprire, prima masura de recuperare a datoriilor unui rau-platnic, banca sau angajatorul va opresc din bani, la cererea unui executor judecatoresc.
“Cei mai multi oameni au datorii la intretinere si la firma de telefonie mobila, dar mai sunt si cei care refuza sa plateasca pensia alimentara, amenzile sau daune materiale, morale catre alte persoane. Daca ajung sa fie dati in judecata si pierd procesul, instanta le comunica faptul ca trebuie sa plateasca. Daca nici atunci nu se conformeaza, intervine executorul judecatoresc. Acesta inregistreaza cererea creditorului la judecatorie si acolo se decide, fara citarea partilor, daca se va declansa sau nu procedura de executare silita”, explica Cristian Bran, executor judecatoresc din Bucuresti.
Vi se poate retine o treime din venit
Cea mai la indemana cale de executare silita este poprirea, o forma de recuperare a banilor. Modalitatea este aleasa de creditor, impreuna cu executorul judecatoresc. “Se poate retine din salariu, din pensie sau, daca datornicul are cont in banca, i se pot transfera automat bani din contul sau in contul creditorului. Pentru asta, executorul judecatoresc solicita informatii Directiei de Taxe si Impozite sau Casei de Asigurari de Sanatate, pentru a vedea cu ce venituri figureaza. La o poprire i se retine maximum o treime din venit, iar daca sunt mai multe popriri i se retine pana la jumatate din venit, indiferent de natura obligatiilor. Spre exemplu, daca datornicul are de plata 20 de milioane de lei, nu are bani in banca, iar salariul sau este de numai 6 milioane de lei, i se vor retine cate doua milioane de lei, timp de 10 luni”, adauga Cristian Bran.
De asemenea, daca sunteti dator, dar aveti bani in banca, puteti avea surpriza sa va treziti fara ei. In urma sentintei judecatoresti banca va transfera banii in contul creditorului, de cele mai multe ori fara sa va anunte.
“Daca faci zeci de popriri pe zi, este mai greu sa dai tot atatea telefoane. Banca este obligata sa execute ordinul judecatoresc si nu cred ca ar fi neaparat o surpriza pentru rau-platnic, pentru ca pana sa se ajunga la asta, el a primit cu siguranta numeroase instiintari de la institutia careia ii datora bani. Noi, spre exemplu, dam telefon omului, ca un bonus din partea bancii, pentru ca, fiind clientul nostru, nu putem sa nu-l anuntam”, ne spun reprezentantii Bancii Comerciale Romane.
Daca datornicul nu are nici o sursa de venit si nici bani in banca, se trece la a doua varianta de executare silita, anume cea asupra bunurilor mobiliare sau imobiliare.