Regimentul 331 de parașutiști, cunoscut sub numele de regimentul aeropurtat Kostroma, a plătit scump pentru rolul jucat în invazie. O analiză a BBC a confirmat 39 de decese printre militarii regimentului până în aprilie anul trecut, 62 până la sfârșitul lunii iulie, iar acum bilanțul a ajuns la 94.
Acestea sunt doar cifrele confirmate – realitatea fiind, cel mai probabil, mai sumbră.
BBC scrie că a întocmit lista după ce a monitorizat conturile soldaților de pe rețelele sociale și a urmărit relatările din presa locală. Datele au fost completate de imaginile obținute de sateliți.
O înregistrare video descoperită pe V’Kontakte (echivalentul rusesc al Facebook) a arătat mai multe morminte de soldați, într-un cimitir la nord-est de Kostroma. Mormintele filmate corespundeau cu numele soldaților morți identificați.
Numărul real al morților este probabil mult mai mare. Unii dintre soldați provin din orașe din afara orașului Kostroma, ceea ce face ca urmărirea informațiilor despre ei să fie mult mai dificilă, scrie BBC.
Apoi, mai mulți soldați au fost dați dispăruți – unii pot fi prizonieri, dar este posibil ca unii dintre ei să se numere printre morți.
Dacă la numărul morților sunt adăugați soldații grav săniți sau luați prizonieri, asta înseamnă că războiul din Ucraina a costat deja regimentul câteva sute de soldați.
„Să vă întoarceți acasă în viață”
Pierderile de vieți omenești au provocat multe reacții în Kostroma, localitatea care se află la aproximativ 300 de kilometri de Moscova și are o populație de aproximativ un sfert de milion de locuitori.
Un site web local nota primăvara trecută că întregul război sovieto-afgan, care a durat nouă ani, a costat orașul 56 de soldați. Pierderile grele din Ucraina au pus în dificultate autoritățile locale, care au fost nevoite să gestioneze politic situația.
Serghei Sitnikov, guvernatorul numit de Kremlin al Kostromei, a făcut tot posibilul să convingă oamenii că soldații plecați din oraș sunt echipați și susținuți în mod corespunzător. Vizitele lui Sitnikov în spitale, în cazărmi și chiar pe front au fost acoperite conștiincios de televiziunile locale.
La un moment dat, cu ocazia unei vizite, el a cerut comunității să îi sprijine pe soldați și a adus cu el ajutoare pentru soldați, inclusiv drone comerciale, cumpărate de cetățeni.
Guvernatorul este omul de bază al lui Vladimir Putin în regiune, așa că nu este deloc un rebel. Dar disponibilitatea sa de a vizita frontul și de a recunoaște neajunsurile cu care se confruntă aceștia marchează un contrast interesant cu șeful său, scrie BBC.
Când televiziunea locală i-a arătat pe soldații regimentului la o paradă, în urmă cu șase luni, jurnaliștii au transmis și remarcile guvernatorului.
„Vă doresc multă sănătate, succes, îndeplinirea tuturor sarcinilor… și să vă întoarceți acasă în viață”, a spus acesta.
Cum s-a micșorat regimentul și unde a luptat
Dimensiunea totală a regimentului 331 poate fi estimată la 1.500-1.700 de soldați. Când a fost trimis pentru prima dată în Ucraina, în februarie 2022, regimentul a desfășurat două batalioane, care adunau un total de 1.000-1.200 de soldați activi pe front.
După ce a suferit pierderi grele în încercarea eșuată de a ajunge la Kiev, regimentul a fost retras și reconstituit în orașul de garnizoană Belgorod, din sudul Rusiei, vara trecută.
Acțiunile ulterioare au făcut ca regimentul să se deplaseze în jurul tuturor punctelor fierbinți – Izium la începutul verii, Herson mai târziu, iar acum – Donbas. Peste tot a susținut pierderi.
Monitorizând anunțurile de decese postate pe rețelele sociale din Kostroma, jurnaliștii au aflat când (și adesea unde) a fost folosit regimentul, ca vârf de lance al atacurilor, precum și momentele de acalmie, când unitatea a fost retrasă în spatele frontului, pentru a fi reconstruită.
Un număr mai mare de decese raportate în februarie indică faptul că militari ai regimentului 331 au fost implicați în luptele din orașul Kreminna, din Luhans, unde în ultima vreme au avut loc lupte sângeroase.
Evoluția regimentului 331 a cunoscut un tipar: de fiecare dată când noii recruți au sosit pentru a compensa pierderile suferite, unitatea s-a micșorat. În prezent, scrie BBC, este posibil ca aceasta să nu numere mai mult de 300-400 de oameni pe front.
Sprijinul pentru război nu este neapărat clar, dar datele sugerează o puternică solidaritate a familiilor militarilor din Kostroma, scrie BBC.
Declinul regimentului poate fi măsurat, de asemenea, prin pierderile de echipamente – în special vehicule de luptă de infanterie, cunoscute sub inițialele rusești BMD – care au fost folosite în bătălii succesive.
Analiștii care folosesc surse deschise au identificat cel puțin 25 de BMD-uri distruse, aparținând regimentului. Ca în cazul soldaților morți, această pierdere vizibilă nu reprezintă totalul, deoarece multe alte BMD-uri aparținând regimentului Kostroma au fost probabil pierdute fără să fie marcate ca atare.
Un reportaj difuzat în februarie 2023 de rețeaua rusă NTV arată un grup de blindate al regimentului 331 în acțiune în Luhansk.
Dar imaginile au confirmat practic analiza sugerată de alte surse, care a arătat că regimentul a fost serios redus în urma pierderilor. Grupul de blindate părea că este format din trei vehicule BMD, scrie BBC.
Impactul pierderilor asupra comunității
Pierderile de vieți și retragerea soldaților grav răniți au avut efecte asupra stării de spirit a comunității.
„Aproape în fiecare zi sunt publicate fotografii ale băieților noștri din Kostroma. Îmi dau fiori pe șira spinării. Ce se întâmplă? Când se va termina asta?”, a întrebat un utilizator al V’Kontake la câteva săptămâni după debutul invaziei.
Presa locală a prezentat constant comemorări ale soldaților căzuți la Kostroma. În decembrie, un post de televiziune a relatat despre dezvelirea unei plăci memoriale în cinstea lui Eduard Reunov, un parașutist din Batalionul 331, care a fost ucis în Ucraina.
Jurnaliștii ruși, scrie BBC, au lăsat să se înțeleagă că soldații de astăzi sunt implicați într-o cauză la fel de importantă precum cea a Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
Pe rețelele sociale, oamenii au reacționat mai direct. Unii au cerut răzbunare. Au apărut poze cu soldați, ținând în mână obuze inscripționate cu mesaje de la foștii colegi de clasă ai lui Reunov și, se presupune, de la familia acestuia.
BBC a observat și o tendință valabilă și pentru alte câteva orașe rusești: cea în care soțiile și mamele soldaților au postat fotografii cu ele îmbrăcate în uniforma unui soldat absent.
Cei care au pus sub semnul întrebării sacrificiul soldaților morți au fost mai degrabă ignorați sau marginalizați.
„Ucraina nu este Patria mea, băieții noștri mor degeaba”, a scris recent o persoană pe o pagină V’Kontakte din Kostroma. „Este o opinie stupidă. Nu are rost să scrii așa ceva aici”, i-a răspuns cineva.
Felul în care au fost relatate în presă activitățile guvernatorului Sitnikov a sugerat că autoritățile încearcă să îi liniștească pe cei care sunt îngrijorați de pierderile forțelor armate.