Cel puţin 34 de milioane de oameni ar deceda în primele ore după izbucnirea unui potenţial război nuclear între Statele Unite, NATO şi Rusia, afirmă cercetători de la Universitatea Princeton după o simulare. Simularea a fost realizată în cadrul programului Ştiinţă şi Securitate Globală al Universităţii Princeton, relatează The Independent.
Totul ar porni de la un conflict armat derulat inițial cu armament convențional.
Potrivit scenariului imaginat de echipa de cercetători, „în speranţa de a opri o ofensivă SUA-NATO, Rusia lansează, de la o bază din enclava Kaliningrad, o armă nucleară cu rolul de foc de avertizare. NATO ripostează cu un atac nuclear tactic executat de aviaţie”.
„După ce pragul nuclear a fost depăşit, conflictul escaladează spre un război nuclear tactic în Europa. Rusia lansează 300 de focoase nucleare, cu ajutorul avioanelor şi rachetelor cu rază scurtă de acţiune, pentru a lovi bazele NATO şi trupele aflate în ofensivă. NATO răspunde cu aproximativ 180 focoase nucleare lansate de avioane”.
Urmează sute de atacuri similare executate de ambele părţi împotriva forţelor nucleare militare adverse. Ulterior, utilizând arsenalul deţinut de submarinele balistice, SUA şi Rusia ar viza oraşele importante, cu până la 10 rachete lansate pentru fiecare centru populat major.
Sursa foto: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro