Echipa Ringier România care a realizat videoclipul campaniei nu a putut fi completă fară artistul AdLitteam, pe numele său real Cristian Scânteie Ionescu. El a compus special o piesă pentru campania #SalvatiPipera care subliniază problemele cu care se confruntă, în egală măsură, întregul oraș. Imnul #SalvatiPipera se numește “Bogați fără noblețe” și este despre nenumăratele contraste urbane ale Bucureștiului din 2018. AdLitteram a detaliat într-un scurt interviu pentru Libertatea mesajele-cheie din piesa sa.
Reporter: Cum arată în viziunea ta un bogat fără nobleţe?
AdLitteram: Depinde de context, în situaţia de față, “bogaţii fără nobleţe” suntem noi, ăştia care ne facem veacul prin Bucureşti şi împrejurimi, prefăcându-ne că “învăţăm ce au uitat alţii”. Mă opresc aici, să înţeleagă fiecare ce vrea şi cât poate. Sunt convins că nu aş mulţumi pe nimeni cu această definiţie. Oricum, nu vreau să schimb pe nimeni, să nu se înţeleagă greşit prezenţa mea în acest proiect, să zicem că eu sunt doar povestitorul. Textul intervenţiei mele muzicale face referire la Bucureşti şi vecinătatea lui.
Reporter: Mizeria, ambuteiajele și aglomerația din mijloacele de transport în comun. Ne vom sufoca la un moment dat sau întrevezi o lumină la capătul tunelului?
AdLitteram: Într-o lucrare românească, capătul tunelului se vede după 5-6 ani. Şi aici depinde de intersecţie. Momentan e beznă, iar campania “Salvaţi Pipera” e şi ea abia demarată. Chiar nu vreau să mă gândesc la vreo soluţie. Eexistă oameni aleşi de popor, oameni care ar trebui să gândească rezolvarea, sunt plătiţi cu bani buni pentru asta şi totuşi noi îi luăm doar la bani mărunţi. Pot să spun doar că trebuie să ai nervii tari ca să poţi ieși din casă la ore de vârf, fie ca o faci ca pieton, fie că o faci cu transportul în comun sau cu auto personal. Cât despre mizerie, merge în ton cu trăsăturile de caracter, cu îngălarea.
Reporter: „Plătim taxe şi impozite în prima zi din an” – care este explicaţia pentru acest lucru, din punctul tău de vedere?
AdLitteram: Probabil mica reducere a impozitului ce o au până în luna martie, frică să nu îşi piardă locul de parcare, frica aplicării unor penalităţi, frica de viaţa în general. Oamenii oricum sunt învăţaţi să se supună, cu toate că lipsesc cu desăvârşire liderii.
Reporter: S-au schimbat lucruri în bine în România folosind cuvântul ca armă a gândului? Dacă da, care?
AdLitteram: Nu. Aici totul îşi urmează cursul firesc, oricât de mult ne-am minţi.
Reporter: Merita să fie salvată Pipera?
AdLitteram: Nu știu dacă merită sau nu. Ce pot să spun e doar că aştept cu interes rezultatele campaniei Libertatea.
Cine este Ad Litteram
Proiectul a fost înființat de Cristian Scânteie Ionescu și a cunoscut diverse formule, însă niciuna concretă și de lungă durată, astfel că numele de Ad Litteram este folosit ca generic de Scânteie. În august 2002 apare primul album solo Ad Litteram – Procesul Creației. De atunci au urmat cinci albume: “Stâlpul societăţii” (2003), “De aici începe totul” (2006), “Până la ultima suflare” (2007), “Răni cicatrizate” (2010), “Ad Litteram-10” (2012). Anul 2014 este dedicat de Ad Litteram construcției label-ului „TRIP LABEL” – www.triplabel.ro – o platformă de promovare, unde se găsesc îmbinate mai multe elemente: producţii video, audio, web. Tot proiectul iese la lumină odată cu lansarea piesei și videoclipului „E joacă!” un produs 100% Trip Label, piesa fiind realizată în colaborare cu FreakaDaDisk de la Paraziţii. Urmează single-uri precum „O pastilă dulce” (un featuring cu Laura Gherescu) și videoclipuri la piesele „Belvedere”, „Un golan devenit poet”, „Caustic 13″ cu Mario V, plus „Infam”, o piesă cu videoclip ce anunţa un proiect comun cu R.A.C.L.A.
Campania #salvatipipera este o inițiativă a cotidianului Libertatea, susținută de Trustul de Presă Ringier România.
Trimite-ne imagini și videoclipuri la numărul de WhatsApp +40 0729.729.000 sau scrie-ne despre cum crezi tu că ar trebui salvată Pipera la adresa de e-mail salvatipipera@libertatea.ro
Urmărește grupul de Facebook #salvatipipera și povestește-ne cum îți este afectată viața de zi cu zi din cauza nepăsării autorităților.