Mergi direct la conținut »
VIDEO| Cum s-a văzut scandalul micilor de la Kaufland de pe camerele magazinului din Odorhei
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO| Cum s-a văzut scandalul micilor de la Kaufland de pe camerele magazinului din Odorhei

VIDEO| Cum s-a văzut scandalul micilor de la Kaufland de pe camerele magazinului din Odorhei

În spațiul public au apărut imagini surprinse de camerele de supraveghere de la magazinul Kaufland din Odorhei, cu momentul care a provocat un adevărat scandal național după ce un vlogger a publicat un filmuleț în care nu este servit cu mici deoarece vorbește în limba română.

Imaginile au fost publicate de jurnalistul Lucian Mândruță , după ce a discutat cu șeful magazinului din secuime.

În filmulețul de peste 10 minute se poate vedea întreg incidentul dintr-o nouă perspecitvă. În înregistrare se vede cum vloggerul, caer a refuzat să-și facă cunosută identitatea și s-a perzentat drept ”Milițianul” a mers de mai multe ori la fast-food-ul de la intraera în magazin şi a intrat în supermarket înainte să înceapă filmarea pe care a postat-o pe YouTube pe 31 august cu numele ”Străin în țara mea” și care a provocat un adevărat scandal național.

Șeful magazinului, Andrei Rădulescu povestește ce s-a întâmplat de fapt și spune că incidentul filmat a fost de fapt scos din context. “Prima oară clientul a cerut o porție de mici. și vânzătoarea i-a zis: “Deschidem la ora 10”. în română. Clientul a părut că a înțeles și a plecat. Se vede și pe cameră. S-a întors la câteva minute și a cerut tacâmuri. Le-a primit. A treia oară când s-a întors i-a spus vânzătoarei în ungurește să i se explice de ce magazinul se deschide la ora 8 și Imbiss la ora 10. Nu e pe film. A treia oară a stat 10 minute. Dar nu a lăsat tot pe filmul de pe youtube”, povestește directorul magazinului care spune că clientul nervos vorbea ungurește perfect. ”Fără accent și fără greseli gramaticale.”

Duși cu vorba de două Guverne, oamenii din Cumpăna sunt într-o situație dramatică
Recomandări

Duși cu vorba de două Guverne, oamenii din Cumpăna sunt într-o situație dramatică

”Mai departe, fata i-a răspuns, tot în română că deschide la 10. N-a intrat în jocul lui, dar i s-a părut și ei o provocare. Mi-a povestit ca nu s-a simțit deloc confortabil. Toată aceasta plimbare s-a întâmplat în pe parcursul a câtorva minute. Pe camerele de supraveghere se vede asta – din cate stiu, e prima oara cand aceste imagini ies in public”, a mai explicat Andrei Rădulescu.

Scandalul micilor de la Kauflandul din Odorhei a izbucnit după ce de Ziua Limbii Române, 31 august, un bărbat a mers să cumpere câțiva mici, însă vânzătoarea a refuzat să îl servească pentru că vorbea… limba română.

“Am o cunoștință care mi-a spus că dacă ajung în Odorheiu Secuiesc și vreau să cumpăr mici, aici la un hypermarket, nu ești servit de vânzătoare, dacă aude că vorbești românește, și vreau să fac acest experiment”, a spus bărbatul pe filmulețul postat pe canalul de Youtube.

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte
Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

După ce acest lucru i s-a confirmat, mai multe autorități ale statului s-au autosesizat în acest caz.

“In urma relatarilor de presa de ieri, 31 august, privind incidentul din supermarketul Kaufland din Odorheiul Secuiesc, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a demarat procedura de autosesizare, urmand sa se adopte masurile legale”, asigură CNCD, într-un comunicat de presă.

Mai mult, în această dimineață, un comisar de la Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorului (ANPC) Brașov s-a dus personal la hypermarket-ul din Odorheiu Secuiesc unde a solicitat în limba română să fie servit. Surpriză, povestea s-a repetat. A fost refuzat!

“Pentru că este vorba despre o practică, nu un accident, a fost aplicată o amendă de 10.000 de lei”, a declarat comisarul şef regional Sorin Susanu.

Același supermarket a mai fost amendat și în urmă cu doi ani, cu suma de 5.000 de lei, pentru că toate reclamele şi pliantele erau realitate exclusiv în limba maghiară, lucru discriminatoriu pentru consumatorii români, precizează sursa citată.


Citește și: Atenție, cresc ratele la credite! Cu cât plătesc mai mult românii pentru un împrumut și care este cauza


Close
Închide
  Close