Conducerea Spitalului de Copii din Iași precizează că aceștia tratau deja copii cu diferite grade de arsură pe suprafața corpului, în contextul în care în rânduri repetate nu s-au găsit paturi disponibile la București. Acum s-a obținut acceptul Consiliului Județean Iași pentru a reloca paturi de la alte compartimente și s-a creat Secția de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă cu 30 de paturi.
Zece dintre acestea sunt menite pentru copii cu arsuri în formă gravă, fiind înființată Unitatea Funcțională de Arși.
Se fac angajări
Cum copiii erau deja tratați la nivelul spitalului pentru arsuri grave, echipamentul există, cât și specialiștii, urmând a se face angajări suplimentare în cazul în care va crește și adresabilitatea.
„Acum am reușit să înființăm această Unitate Funcțională de Arși, dar noi tratam astfel de pacienți de peste 10 ani, suntem în programul național de peste 5 ani.
Din acest moment ne vom extinde ca adresabilitate, având în vedere că suntem unitate funcțională. Nu ne oprim aici: ne dorim să realizăm un centru de arși în cadrul spitalului în care să putem trata «marele ars pediatric» la standarde europene. Momentan nu ne-a costat nimic, toată infrastructura o aveam deja”, a explicat Alina Belu, managerul spitalului.
Aceasta a specificat că două dintre paturi sunt de terapie intensivă, dar în caz de urgență în unitatea medicală sunt 44 de paturi de terapie intensivă pe care pot fi internați pacienți într-o primă fază.
Secția are deja pacienți cu arsuri între 8% și 40%
Dr. Sidonia Susanu, care va coordona această secție, spune că la Iași au fost tratați, în ultimii zece ani, și copii care au suferit arsuri de peste 40%, chiar 65% pe suprafața corpului, în condițiile în care nu existau paturi la București pentru a se realiza transferul.
Aceasta a explicat că la nivel de asistente și infirmiere numărul personalului este la o treime din necesar. Soluțiile? „Se va încerca compensarea pentru moment și se vor angaja suplimentar alte cadre în viitor.”
„Chiar dacă nu eram organizați în trecut ca unitate funcțională, atât timp cât comandamentul DSU stabilește ca un pacient să fie dus într-un anumit centru, centrul respectiv trebuie să acorde primul ajutor și chiar tratamentul pe toată perioada de vindecare a arsurii. În prezent, deși funcționăm ca Unitate Funcțională de Arși începând cu ultima ședință a CJ, din păcate, serviciul este ocupat în proporție de 80% de pacienți cu arsuri între 6 și 40%”, a declarat dr. Sidonia Susanu.
Aceasta a precizat că majoritatea pacienților care au ajuns în ultima perioadă cu arsuri la unitatea medicală și au rămas pentru tratament de specialitate au suferit arsuri pe circa 20% din suprafața corpului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro