Administrația Prezidențială a anunțat că președintele a semnat mai multe decrete: Decret privind trecerea în rezervă a domnului general – maior – cu două stele Balaure Ioan din Serviciul de Telecomunicații Speciale și Decret privind trecerea în rezervă a domnului general Opriș Marcel din Serviciul de Telecomunicații Speciale, propunerea directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, trecerea în rezervă a fost făcută la propunerea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Marcel Opriș este directorul STS din 2005. Din 1982 până în 1997, acesta a avut funcţii de conducere şi execuţie în MApN, după care a activat numai în cadrul STS.
S-a născut la data de 19 august 1958 în satul Chieșd (județul Sălaj). A absolvit Facultatea de Electronică și Informatică din cadrul Academiei Tehnice Militare din București în anul 1982, obținând diploma de inginer. A urmat apoi un curs postacademic de perfecționare pentru ingineri transmisiuni (1993), un curs postuniversitar de conducere pentru ofițeri ingineri (2000) și Colegiul Național de Apărare (promoția 2006).
Citește și: Cât plătea preotul-cântăreț Cristian Pomohaci pentru o partidă de amor. Dezvăluiri șocante
Potrivit declarației de avere, acesta are două apartamente, în București și Eforie, 4 conturi în lei și euro, la Bancpost, în care a strâns aproximativ 560.000 de lei și peste 11.000 de euro.
Are acțiuni la Trangaz, Electrica și Digi Communication N.V, care însumează peste 250.000 de lei. Marcel Opriș are și două credite, luate tot de la Bancpost, în 2016, în valoare de 66.500 de lei și 91.000 de lei, scadente în 2019 și 2021.
Acesta a câștigat din funcția de Director al STS suma de 195.740 lei, în ultimul an fiscal și o indemnizație ca membru într-un consiliu de Administrație, în valoare de 19.812 lei.
Ce spunea Marcel Opriș în comisia parlamentară de anchetă, despre alegerile din 2009
Marcel Opriș a fost audiat, recent, în comisia de anchetă înființată în Parlament, în urma dezvăluirilor lui Dan Andronic privind turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009. Șeful STS spunea în fața parlamentarilor că activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale s-a desfășurat conform legii și nu a existat niciun cuvânt care să impute ceva acestei activități în urma alegerilor din 2009.
Marcel Opriș a dat asigurări că STS a respectat întocmai procedurile, în timpul alegerilor, fiind totodată păstrate și documentele doveditoare.
„Orice document sau notiță, despre implicarea STS în alegeri, există și vor rămâne acolo cel puțin cât voi fi eu, indiferent de caracterul lor. (…) Noi, în momentul în care ni s-a cerut, am spus că da, facem, cu o singură condiție: să existe undeva o urmă. Întotdeauna am încercat să păstrăm urme despre activitatea instituției, fiindcă aveam o premoniție. Știam că atunci când va fi nevoie ca cineva să fie suspicionat de activități vom fi primii candidați, și atunci am preferat ca întotdeauna când ni s-a cerut ceva, dacă am acceptat să facem, să facem în așa fel încât să păstrăm urma”, a mai spus Marcel Opriș.
Citește și: Atenție, curentul electric se scumpește cu 30-40%!