Astfel că, dacă locuiți într-un imobil cu o anumită vechime s-ar putea să aveți o reducere substanțială a impozitului și nici să nu știți. Dar pentru a fi siguri că plătiți corect taxele va trebui să mergeți la Direcția Impozite și Taxe și să întrebați pentru că aceștia nu au o bază de gestiune a vechimii blocurilor. Va trebui să aveți un document care atestă vechimea blocului, pentru a putea să beneficiați de reducere dacă nu o aveți deja.
Exemplu de calcul
Dar pentru a vă face o mai bună idee despre cum se calculează impozitul locuinței, iată mai jos un astfel de exemplu. Cel mai la îndemână este Bucureștiul.
Pentru a vă calcula impozitul pe locuință se va lua în calcul valoare impozabilă pe metrul pătrat de construcție care este de 1000 de lei, suprafața utilă a locuinței (să spunem 50 mp), coeficientul de corecție determinat în funcție de zona și de rangul localității (Bucurestiul are rang 0 și dacă locuiți mai la marginea orașului punem zona C – asta ne dă un coeficient de 2,40 – după cum puteți vedea în tabelul 1) şi cu coeficientul pentru suprafețele ce nu pot fi măsurate la exterior (1,4). Toti acești coeficienți se înmulțesc și vă va da valoarea impozabilă. În cazul nostru este de 168.000 de lei. La aceasta se aplică o cotă de impozit stabilită de consiliul local (care în cazul nostru este de 0,1%). Asta va da un impozit de 168 de lei pe locuință. La acești 168 de lei se aplică o reducere în funcție de vechimea blocului.
Reduceri aplicate în funcție de vechimea blocului
Valoarea impozabilă a clădirii se reduce cu 50%, pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă, cu 30%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă, cu 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.
După ce ați făcut și această reducere, mai primiți o reducere de 10% dacă plătiți până la 31 martie.
Impozitul pe teren
Și la impozitul pe teren se efectuează cam la fel calculul, numai că în acest caz veți avea mai puțini factori implicați. Aici se calculează, dacă aveți teren arabil (în extravilan), numărul de hectare înmulțit cu coeficientul de corecție în funcție de rangul localității (vezi tabelul 2) și cu impozitul în lei pe hectar (care în cazul nostru este de 42 de lei). Deci dacă aveți un hectar de pământ într-un sat din România veți plăti 42 lei X 1,00 (coeficientul de corecție) X 1 (nr de hectare de teren arabil), deci 42 de lei.
Dacă vorbim de teren intravilan înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, pentru suprafaţa care depăşeşte 400 mp , impozitul se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul 3 iar acest rezultat se înmulţeşte cu coeficientul de corecţie (același ca și pentru terenul extravilan). Deci dacă avem 400 mp de viță de vie la oraș în zonă mai mărginașă, să spunem, vom plăti 1 X 3 (coeficientul de corecție pentru oraș conform tabelului 2) X 28 lei (Folosința terenului care se află în zona C a orașului), adică 84 de lei.
Impozitul pe mașină
Impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu suma corespunzătoare, potrivit Codului Fiscal. Deci în cazul mașinilor cu motor între 1.201 sau 1.400 cmc, care sunt cele mai răspândite în România, veți avea de achitat taxa anuală de 56 de lei.
Modalitatea de calcul este următoarea: automobil de 1.200 cmc împărțit la 200 cmc ori 8 lei, adică 6 ori 8 lei egal 48 de lei, impozit pe mașină. De aceste exemplu se ține cont și când vine vorba de clasele cilindrice superioare, numai că se modifică valoarea pe unitatea de 200 cmc.
Iar valorile care sunt luate în calcul la stabilirea impozitului anual pe mașină sunt de 18 lei/200 cmc pentru automobilele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, 72 lei/200 cmc – la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, 144 lei/200 cmc – la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv, 290 lei/cmc – la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc.
Citește și: Schimbări majore în buzunarele românilor. Cine câștigă și cine pierde bani