Numărul vârstnicilor cu pensie socială minimă a fost de 468.574 în decembrie 2016 și de 660.854 în decembrie 2017. Diferența este de 192.280 de persoane cu cele mai mici pensii din sistemul românesc. Pensia socială minimă este, din martie 2017, de 520 de lei.
De asemenea, numărul persoanelor cu pensii între 601 și 700 de lei a crescut cu 25.044, iar al celor cu pensii între 701 lei și 800 de lei a crescut cu 317.633. Menționăm că persoana cu pensia de 800 de lei este considerate săracă și necesită suport din partea statului, conform Legii venitului minim de incluziune socială.
Numărul total de pensionari în decembrie 2017 a fost de 5.048.701 pensionari, față de 5.080.672 de pensionari în decembrie 2016.
De ce se întâmplă acest lucru și ce este de făcut împotriva sărăcirii continue a pensionarilor?
Din 1956, rata natalități a scăzut, dar a crescut din nou, începând cu 1966
”Dacă luăm în considerare caracteristicile socio-demografice ale cohortelor care astăzi ajung la limita de vârstă și se pensionează, datele nu sunt deloc surprinzătoare. Scăderea numărului pensionarilor este direct proporțională caracteristicilor demografice ale persoanelor născute în a doua jumătate a anilor 1950. În această perioadă, rata natalității a început să scadă treptat, fiind influențată de liberalizarea avorturilor, dar și de alte cauze de ordin social, economic sau chiar educațional. Creșterea ratei de școlarizare a femeilor, implicarea lor în activitățile economice, dar și mobilitatea socială generată de migrarea rural – urban a condus în timp la scăderea ratei natalității”, ne-a explicat sociologul Alexandru Andriesei.
Specialistul spune că numărul pensionarilor va continua să scadă. Această scădere este naturală și nu are efecte majore la nivelul societății. Nu este o problemă faptul că numărul pensionarilor este în scădere, o problemă va fi atunci când numărul pensionarilor va începe să crească, spune specialistul.
Asta pentru că, începând cu 1956, rata natalității a scăzut an de an, până în anul 1966, când au fost introduse politicile anti-avort, caree au avut ca efect creșterea puternică a natalității.
Sistemul de pensii se va prăbuși dacă nu este privatizat urgent
”Având în vedere politicile pronataliste de după anul 1966, dar și scăderea ratei natalităţii din perioada postdecembristă și corelând aceste informații cu caracteristicile sistemului de pensii din România, nu avem cum să nu observăm problemă ce urmează să apară. Vom avea un număr extrem de mare de pensionari și un număr mic de persoane active care să contribuie la bugetul de pensii. Încă mai avem timp să atenuăm din efectele acestor discrepanțe demografice. Însă, pentru aceasta este nevoie de o schimbare fundamentală, respectiv privatizarea totală, urgent, a sistemului de pensii. Doar așa se poate atenua din efectele preconizate”, a adăugat Alexandru Andriesei.
Creșterea numărului persoanelor cu pensii mai mici de 800 de lei este, de asemenea, naturală, spune sociologul.
”Dacă analizăm caracteristicile ocupaționale ale cohortelor și corelăm aceste date cu perturbările socio-economice de la nivelul societății româneşti, mă refer la evenimentele din 1989 și toate schimbările generate de acestea de la nivelul societății, nu avem de ce să ne mirăm de faptul că astăzi crește numărul persoanelor cu pensii mici. Creşterea ratei șomajului după anul 1990, modificările de la nivel economic din România, toate acestea au avut efecte asupra persoanelor care astăzi se pensionează. Problemele acestor categorii de persoane nu au apărut acum. Ele există de mai multă vreme, dar la fel ca în cazul problemelor din sistemul de pensii, nimeni nu le vede sau nu vrea să le vadă”, a concluzionat sociologul Alexandru Andriesei.
Primăria Capitalei va subvenționa 200 de prânzuri pentru pensionarii săraci
”Noi avem 50.770 de membri pensionari, dintre care 20.000 sunt extrem de săraci. Deocamdată, putem oferi gratuit 60 de mese calde pe zi, pentru prânz, de luni până vineri. În afară de acestea, avem o înțelegere cu Primăria Muncipiului București să primim de la dânșii încă 200 de porții, gratuit, zilnic, începând cu luna martie. Programul se referă la membrii noștri care au pensii sub 600 de lei și vârsta de peste 65 de ani. Vârstnicii sunt foarte săraci, noi o spunem de multă vreme, iar sistemul de pensii se apropie de colaps”, ne-a spus Gheorghe Chioaru, președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Omenia”.
Citeşte şi:
Vlad Voiculescu, la Libertatea Live | „Sistemul sanitar din România este o mocirlă în care există și diamante”