Dezvăluirile despre folosirea pe scară largă a programului Pegasus vin după ce poliţia a fost nevoită să recunoască săptămâna trecută că a utilizat „fără mandat” tehnologii de spionaj cibernetic, fără a indica totuşi softul Pegasus dezvoltat de firma israeliană NSO, ca urmare a primelor articole publicate de Calcalist care au condus la o anchetă în justiție.
Săptămâna trecută, alte canale media israeliene au relatat că poliţia este suspectată că a spionat telefonul unui martor-cheie în procesul lui Benjamin Netanyahu.
„De la directori de cabinet din ministere, până la jurnalişti şi oameni de afaceri: infecţia în masă cu Pegasus a atins pe toată lumea, de la militanţi pentru drepturile persoanelor cu handicap şi etiopieni, până la şefi de mari companii, primari şi apropiaţi ai prim-ministrului’, scrie cotidianul menţionat.
„Având în vedere cele publicate recent”, comandantul poliţiei israeliene, Yaakov Shabtai, a comunicat că i-a solicitat ministrului securităţii publice, Omer Bar-Lev, declanşarea unei anchete externe şi independente pentru „restabilirea încrederii opiniei publice” şi „reglementarea utilizării tehnologiei de către poliţie”.
Pegasus a fost produs de compania israeliană NSO și vândut guvernelor din întreaga lume și poate infecta telefoanele pentru a înregistra convorbirile, copia fotografiile și extrage toate datele posibile, inclusiv mesaje și date GPS. În momentul în care a pătruns în telefonul țintelor, el se transformă într-o unealtă de supraveghere non-stop, fără cunoștința persoanelor urmărite.
O listă cu mai bine de 50.000 de numere de telefon de posibile ținte ale clienților NSO a ajuns în mâna Amnesty International și a unui ONG media din Paris – Forbidden Stories, fiind dezvăluite în 2021 într-o serie de articole de presă.
O amplă investigație publicată de mai multe surse arată că acest soft a fost folosit de regimuri din mai multe țări, inclusiv Ungaria sau Arabia Saudită, pentru supravegherea jurnaliștilor sau a activiștilor și a disidenților.
Potrivit dezvăluirilor consorțiului media Forbidden Stories, o agenție de informații marocană a pus sub urmărire în 2019 telefonul lui Macron, împreună cu cele ale altor câțiva membri ai guvernului francez, cu ajutorul programului spyware. Deși nu a existat o confirmare că s-a reușit piratarea telefonului, Macron și-a schimbat dispozitivul și numărul de telefon.