Guvernanţii, alba-neagra cu banii noştri
Românii trebuie să ştie că decizia magistraţilor europeni nu desfiinţează taxa buclucaşă, ci doar obligă statul român să o returneze. În continuare, pentru că în România nu există încă un cadru legal care să înlocuiască actuala prevedere, taxa va fi încasată ca până acum.
În această situaţie aiuritoare, plătitorii vor îngroşa din nou rândurile celor care se vor adresa instanţei pentru a-şi recupera banii! Alte procese, alte cheltuieli…
Totul este acum în mâinile executivului, care trebuie să elimine sau să înlocuiască această taxă considerată ilegală de către magistraţii Curţii Europene de Justiţie. Premierul Victor Ponta a anunţat că taxa de primă vânzare auto va fi înlocuită pe viitor cu un “timbru de mediu” al cărui cuantum va fi stabilit tot în funcţie de anumite criterii.
Când anume pe viitor, Dumnezeu ştie… Unii specialişti în domeniu cred că varianta optimă ar fi desfiinţarea taxei auto şi plata unui impozit anual în funcţie de vechimea maşinii, iar formula de calcul ar trebui să includă şi normele de poluare.
Libertatea te învaţă cum să-ţi recuperezi banii
Cei care vor să-şi recupereze taxa auto trebuie să ştie că procedura începe cu depunerea unei cereri la Direcţia Generală de Finanţe Publice (DGFP), actualizată cu dobânda legală până la data plăţii.
Petiţiei de restituire, la care organul fiscal teritorial competent trebuie să răspundă în termen de 30 de zile, i se anexează următoarele documente:
- chitanţa de plată sau ordinul de plată a taxei de primă înmatriculare (copie)
- cartea de identitate a maşinii eliberată de Registrul Auto Român (copie)
- certificatul de înmatriculare eliberat de Serviciul Înmatriculări (copie)
- actul de identitate în cazul persoanei fizice şi Codul de Identificare Fiscală (CIF) în cel al persoanelor juridice (copie).
Puya, Moga şi Cabral, trei procese cu statul
Când vine vorba de taxe, nici vedetele n-au scăpat de mâna hrăpăreaţă a statului. Puya, Cabral şi Marius Moga luptă pentru a-şi recupera paguba.
Astfel, Puya are de recuperat 24.259 de lei, sumă recunoscută de instanţă, dar atacată cu recurs de Administraţia Finanţelor Publice.
La rândul lui, Moga a plătit în urmă cu doi ani 6.700 de lei pentru a-şi înmatricula bolidul de lux, a contestat apoi taxa aberantă şi i s-a dat dreptate în in-stanţă. Doar că şi în cazul lui s-a făcut recurs, iar procesul e în desfăşurare.
Cabral s-a luat şi el în piept cu statul. A apelat la justiţie anul trecut, dar, deşi dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei în martie 2013, nici până acum n-a fost stabilit un prim termen de judecată!
Am luat pulsul oamenilor | Românii sunt iritaţi de abuzurile autorităţilor
«Foarte bine că se dau banii înapoi»
Lila Petcu, 57 de ani, Bucureşti:
“Nu e normal să plătim această taxă de timbru. Şi foarte bine că ni-i se dau banii înapoi.
În 2007 am cumpărat o maşină nouă şi a trebuit să plătesc 190 de euro înmatricularea. De ce atât de mult? Nişte aberaţii, nu mai ştiu de unde să scoată bani de la noi”.
«E normal să existe taxă de poluare»
Ion Stavracă, 59 de ani, Bucureşti:
“E normal să existe o taxă de poluare. Doar că nu trebuie să ni se bage pe gât şi alte giruri.
Adevărul e că s-au înmulţit maşinile vechi în Capitală şi trebuie făcut ceva. Nu sunt la curent cu ce a decis Uniunea Europeană, dar dacă s-a dat legea ca oamenii să primească banii înapoi, atunci aşa trebuie făcut”.
«Taxa, un jaf pe banii noştri»
Pavel Adrian, 43 de ani, Ilfov:
“E o mare măgărie cu taxa asta de mediu. Să le dea banii înapoi oamenilor care au scos din buzunare sute sau chiar mii de euro.
În 2010 am cumpărat un Logan break şi am plătit 3.300 de lei taxă de înmatriculare. Un jaf pe banii noştri!”.
«Jos taxa de mediu!»
Ion Sighireanu, 57 de ani, Bucureşti:
“Foarte bine că se implică Uniunea Europeană, aşa poate nu ne mai jecmănesc ăştia cu toate taxele lor.
După ce că abia strângem bani să ne luăm o amărâtă de maşină, mai trebuie să plătim şi dări peste dări. Jos taxa de mediu!”.
«Să se dea banii pe taxă înapoi»
Petre Buturugă, 68 de ani, Argeş:
“E foarte bine că se dă taxa înapoi. Românii sunt săraci şi nu au bani să-şi cumpere o maşină nouă.
Oamenii nu au nici ce să mănânce, d-aia îşi cumpără autoturisme mai vechi. Problema mare o reprezintă băncile, care nu mai dau credite”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro