Trebuie să vezi ca să crezi: în anul 2017 în România există încă imagini care ne aduc aminte de toamna anului 1989 – e coadă la pâine! Imaginile sunt surprinse în curtea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Omenia din București. Cum este posibil așa ceva? O franzelă nu costă, nicăieri, mai mult de un leu… Poate chiar 80 de bani! Ei, bine, pentru un vârstnic care are pensia minimă, socială, de 520 de lei, 30 de lei pe lună, adică o pâine pe zi, înseamnă, matematic, 5% din pensie. Ceea ce este foarte mult în contextul în care trebuie plătite căldura, lumina, apa, poate un abonament TV.
”Eu am stat la toate cozile, pentru tot ce se dădea la alimentară”
Din surse neoficiale, dar demne de încredere, am aflat că pensionarii cu venituri de 520 de lei, adică pensia socială, își permit telefon mobil doar în proporție de aproximativ 15%, dar și în aceste cazuri abonamentele sunt cumpărate de copii, să poată comunica. Cei mai săraci pensionari nu își pot permite așa ceva.
”Eu am prins toate cozile, lapte, carne,… pentru tot ce se dădea în alimentară”, spune Viorica S. după ce își primește porția gratuită de două pâini. Are 63 de ani, este pensionar cu pensie minimă și a văzut toate fațetele sărăciei în România, înainte și după 1989.
”Cererea este foarte mare, nu putem face față”
”CARP Omenia distribuie zilnic între 300 și 500 de pâini pentru pensionarii mebrii CARP. Marțea, miercurea și vinerea dăm pentru pensionarii din București, deci vin aici 150 de pensionari pentru 300 de pâini. Distribuim pâine gratuit de 15 ani, pentru pensionarii înscriși în CARP cu pensii mai mici de 700 de lei. Cererea este foarte mare, nu putem face față. Unii pensionari se trezesc de la ora 4,00 să prindă un bon de ordine pentru pâinea de aici. Îi ajutăm cu ce putem, cu pachete cu alimente, cu pâine,… Treaba cu alimentele este una de viață și de moarte pentru ei. Noi îi vedem cât de amărâți sunt, zilnic, acești pensionari tăcuți. Nu știe lumea despre ei. Unii spun că, lângă pâine, mai iau un unt sau o dulceață de la magazinul nostru cu produse ieftine și așa își duc traiul, altfel ar muri de foame”, ne-a spus Gheorghe Chioaru, președintele CARP Omenia.
Un milion de oameni trăiesc la limita supraviețuirii
În luna iulie, conform datelor Casei Naționale de Pensii, 808.275 de vârstnici trăiau cu pensia socială minimă: 520 de lei. Tot în iulie, 225.317 persoane trăiau din venitul minim garnatat, de 141,5 lei (pentru persoane singure). Cu alte cuvinte, peste un milion de persoane trăiesc în România la limita supraviețuirii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!