De joi seară, de când NASA a anunţat într-o conferinţă extraordinară că a descoperit o bacterie capabilă să trăiască cu arsen, o substanţă toxică pentru restul fiinţelor, lumea ştiinţifică fierbe! În România, nu puţini cercetători cred că microorganismul este încă o dovadă că în Cosmos exisse adapteze foarte uşor, exact ca bacteria studiată de NASA. Nu trebuie să uităm că analiza genetică a fiinţelor arătase până acum că toate au la bază o structură comună”, ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Mencini – copschi, (foto) unul dintre cei mai apreciaţi biochimişti români.
Are un tip de ADN diferit
GFAJ – 1, aşa cum a fost denumit noul microorganism, e capabil ca, dintre cele şase elemente esenţiale vieţii (carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor şi sulf), să înlocuiască fosforul cu arsen. Folosind acest element care e toxic pentru restul fiinţelor, bacteria reuşeşte chiar să se dezvolte, modificându- şi structura genetică. “Să nu uităm că toate formele de viaţă au capacitate de adaptare la mediu şi că natura îşi construieşte mecanismele sale pentru a supravieţui”, a declarat şi cercetătorul Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare Grigore Antipa.
Descoperire epocală într-un lac izolat
Bacteria care a şocat o lume întreagă a fost descoperită de cercetătorul NASA dr. Felisa Wolfe-Simon (foto) în apele lacului Mono, din statul american California. Caracterizată printr-o salinitate extremă şi o concentraţie uriaşă de arsen, apa aceasta este printre cele mai ostile medii de viaţă de pe Terra. Aici s-a găsit un microrganism care în lanţul ADN are, în loc de fosfor, aşa cum au toate vietăţile de pe Terra, arsen – substanţă extrem de toxică. De aceea, dr. Felisa Wolfe-Simon nu exclude ideea că noua descoperire arată că viaţa e posibilă şi pe alte planete care au condiţii considerate până acum ostile vieţii.
Într-o peşteră din Dobrogea s-ar putea ascunde secretul originii noastre
În 1986, în timpul excavaţiilor pentru un puţ minier, în apropiere de Mangalia, judeţul Constanţa, a fost descoperită o peşteră lungă de 200 de metri, numită Peştera Movile.
Ea a fost cercetată de speologi abia în 1990. Membrii echipei au găsit câteva încăperi mici, parţial inundate, izolate total de mediul extern. Aerul nu era respirabil, fiind otrăvit cu hidrogenul sulfurat şi dioxidul de carbon, gaze nocive vieţii în mod normal. Cu toate acestea, aici s-au găsit numeroase vieţuitoare nevertebrate, multe aparţinând unor specii necunoscute până atunci. Practic, Peştera Movile adăposteşte un adevărat ecosistem subteran care nu depinde de energia solară sau de atmosfera exterioară, caz unic pe Terra. Organismele aflate aici s-au adaptat la condiţiile de mediu şi utilizează energia chimică rezultată din oxidarea hidrogenului sulfurat pentru a-şi procura hrana. Dacă în urma unui război nuclear viaţa de pe Pământ ar dispărea, acest ecosistem ar fi un supravieţuitor, au spus cercetătorii. Se pare că aici se păstrează chiar secretul originii vieţii. Descoperirea acestei peşteri l-a inspirat pe regizorul american Bruce Hunt în relizarea filmului “The Cave”, în anul 2005.
Ne vizitează trei OZN-uri uriaşe în 2012 ?
Trei OZN-uri, cu o lungime de zeci de kilometri fiecare, se îndreaptă spre Pământ, potrivit calculelor făcute de oamenii de ştiinţă, acestea urmând să aterizeze pe Terra în luna decembrie a anului 2012.
Anunţul cu privire la apropierea OZN-urilor de planeta noastră a fost făcut de către cercetătorii Institutului Internaţional SETI – organism destinat căutării inteligenţei extraterestre. Ei susţin că invazia extratereştrilor, care coincide cu sfârşitul calendarului Maya, este una absolut reală şi că NASA încearcă să ascundă populaţiei această informaţie importantă. Pentru susţinerea celor anunţate, cei de la SETI dau publicităţii şi coordonatele din spaţiu ale acestor OZN-uri, precizând şi că unul e de formă cilindrică, iar un altul, de formă sferică.
Viaţa a fost adusă de comete
Panspermia este o teorie lansată de astronomul britanic Sir Fred Hoyle (1915-2001), care a spus că viaţa a ajuns pe Terra din Cosmos, adusă de comete. Microorganismele extraterestre sosite s-au înmulţit, au produs oxigen, iar în mediul nou-creat au apărut formele de viaţă pe care le cunoaştem, inclusiv omul.
Şi alte microorganisme sfidează legile vieţii
Deinococcus radiodurans. Recunoscută drept cea mai rezistentă formă de viaţă descoperită de om, această bacterie supravieţuieşte şi se dezvoltă chiar şi în condiţii de iradiere extremă.
Metalireducens. Bacteria a uimit întreaga lume când a fost găsită în reactoarele nucleare şi s-a dovedit că poate digera deşeurile de uraniu, unul dintre cele mai radioactive metale.
Thiobacillus ferrooxidans este denumirea dată speciei bacteriene care poate dizolva cuprul şi care trăieşte în zăcămintele cu acest metal.
Syntrophus este o bacterie “mâncătoare” de petrol ce este folosită la zăcămintele solidificate, pe care le fluidizează pentru a putea fi exploatate.
Desulfovibrio. Existenţa hidrogenului sulfurat în Marea Neagră este explicată de specialişti prin prezenţa unei specii de bacterii care metabolizează sulful.