Presa ucraineană a salutat decizia președintelui american Joe Biden de a trimite tancuri Abrams în Ucraina și a oferi un pachet de securitate în valoare de 2,5 miliarde de dolari.
În același timp, sosirea la Kiev a auditorilor americani este văzută ca un prin semnal de neîncredere în președinția ucraineană, care s-a confruntat cu un val de demisii ale unor oficiali de rang înalt, în urma unor scandaluri de corupție. Unul dintre cazurile care au creat nemulțumiri este cel al unui ministru adjunct al apărării, care ar fi plătit prețuri umflate pentru alimentele destinate militarilor ucraineni.
Ministrul adjunct al infrastructurii, Vasili Lozinski, a fost reținut pentru luare de mită, în timp ce conducerea Ministerului Apărării a fost convocată de Parlamentul ucrainean. Acesta ar fi luat mită de 400.000 de euro pentru contractele de generatoare și mâncare pentru armată la prețuri umflate și de trei ori, a scris Libertatea.
„Zelenski ar putea să aibă probleme”
Analistul politic Taras Ciornovil, fost parlamentar, consideră că sosirea la Kiev a auditorilor americani este o veste proastă pentru Administrația Zelenski, „fiind doar una dintre sutele de probleme care au ieșit la suprafață”. Expertul subliniază că nu este vorba de o vizită de control a Congresului sau a Senatului, ci de o verificare serioasă de audit.
„Dacă vor identifica încălcări, nimeni nu le va ascunde. O altă întrebare este în ce domenii ar fi avut loc încălcări. Vreau să cred că nu a dispărut nimic din ajutorul militar acordat și din finanțările bugetare directe”, scrie Taras Ciornovil pe pagina sa de Facebook.
El prognozează că SUA vor folosi prezența auditorilor în Ucraina ca un element suplimentar de presiune asupra Administrației Zelenski pentru a curăța rândurile de oficiali bănuiți de corupție, amintind de cazul dispariției a 50 de autovehicule transmise Ucrainei de General Motors.
„O monitorizare permanentă” care pune presiune pe a reforma sistemul
„Tancurile americane nu au sosit încă, dar auditorii sunt deja aici”, a scris publicația DSNews. Kievul va fi nevoit să realizeze o serie de reforme și remanieri de cadre în plin război cu Rusia, dacă neregulile dezvăluite de presă vor fi confirmate de auditori, mai scriu jurnaliștii.
Analistul politic Iuri Vișnevski consideră că trimiterea auditorilor nu este neapărat o consecință a unor greșeli grave ale Kievului, ci un proces lansat în interiorul sistemului politic american la sfârșitul anului trecut. „Nu este vorba de un audit de scurtă durată, ci despre lansarea unui mecanism de monitorizare permanentă”, menționează politologul, precizând că aceste verificări în mod normal îi vor deranja pe decidenții politici de la Kiev.
Prin acest mecanism, SUA vor avea o altă posibilitate să-i solicite Ucrainei reforme, dar și demiterea unor oficiali, bănuiți în participarea la diverse scheme ilicite.
„Ucrainenii vor avea cui să se plângă”
DSNews menționează că mulți activiști și politicieni ucraineni se bucură de sosirea în Ucraina a auditorilor americani pentru că a apărut „un nou canal de transmitere a plângerilor care nu depinde de putere”. Va fi lansată și o linie de telefon la care ucrainenii pot să comunice despre unele încălcări observate, iar pe rețelele de socializare se discută despre posibilitatea de „a le povesti americanilor” despre situația din Ucraina.
În același timp, Administrația Zelenski susține că partenerii occidentali ai Ucrainei au dreptul să trimită orice verificări, promovând în spațiul public rezultatele vizitei efectuate la Kiev de senatorii americani Angus Stanley King și John Francis Reed, care au constatat că ajutorul transmis Ucrainei este folosit „eficient și corect”.
Auditul american, ca subiect de manipulare în Rusia
Presa rusă a distribuit o serie de știri false despre auditul american, continuând narativele lansate în noiembrie 2022 despre contrabanda de armament realizată de oficialii de la Kiev.
Experții ucraineni cu care au discutat cu Libertatea au declarat că partea ucraineană nu poate face contrabandă cu armament pentru că duce mare lipsă de echipamente. „Cum să facem contrabandă cu ceea ce ne lipsește?”, se întreabă consilierul în Ministerul Apărării al Ucrainei, Serhii Kuzan.
„Să nu uităm că din 2014, în Ucraina au loc ciocniri militare, iar Kievul are deja elaborat un mecanism de prevenire a procesului de contrabandă și de blocare a circulației armei în societate”, a menționat politologul Yevhen Mahda, directorul Institutului de Politică Mondială de la Kiev.
Lagemyr • 28.01.2023, 19:06
Foarte bine că au venit auditorii. E normal și necesar să existe niste instrumente de verificare și control. E bine pentru Ucraina și e bine pentru partenerii Ucrainei. Și oamenii de rând vor fi auziți și poate mai feriți de potențiale situații.