„Sunt 131 de focare în spitale şi alte unităţi din sectorul sanitar (servicii de ambulanţă, centre de dializă, direcţii de sănătate publică), cu 1.448 de cazuri în rândul personalului medical si pacienţi”, sunt datele transmise miercuri de Ministerul Săntătății.
Alexandru Rafila a fost întrebat tot miercuri, într-o conferinţă de presă, despre situaţia focarelor din spitale.
„Avem o astfel de situaţie, am lucrat la ea. Deocamdată, nu sunt situaţii alarmante, pot să fie punctuale, dacă vreţi alarmante, dar nu generale, şi din cauza asta o să căutăm o soluţie rapidă încât din zilele următoare să înceapă testarea sistematică a personalului medical când intră în serviciu”, a declarat Alexandru Rafila.
El a precizat că sunt deja spitale care fac acest lucru.
„Depinde foarte mult şi de managementul spitalelor, să discutăm şi cu alţi colegi de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să vedem dacă există disponibilitate de teste pentru spitale care nu au astfel de teste. Nu mai reprezintă aşa o problemă economică, pentru că preţul unui astfel de test probabil că este de 10 lei (…) mai ales că nu trebuie să plăteşti manopera”, a mai spus ministrul sănătății.
Witting este unul dintre cele 9 spitale din București unde s-au constatat focare de COVID. Alte focare au fost confirmate la spitalele Elias, Sfânta Maria, Grigore Alexandrescu, Fundeni, Cantacuzino, Colentina, Colțea și Alexandru Obregia.
La Witing, s-a luat măsura sistării internărilor până în 30 ianuarie, iar pacienții care au fost contacți cu cei pozitivi vor fi izolați și vor sta singuri în saloane, iar angajații care i-au îngrijit vor fi identificați.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro