Scaune frecvente, moi si apoase – asa se manifesta diareea. Acuta sau cronica, aceasta afecteaza oameni de toate varstele. Daca este prost tratata, poate fi fatala in cazul batranilor si copiilor (chiar e contraindicat sa tratati acasa un copil mai mic de 6 luni ‘stricat’ la stomac).
Cauzele diareii includ infectii virale, bacteriene si parazitare. De asemenea, pot fi vinovate pentru un stomac deranjat intoxicatiile alimentare, intoleranta la anumite alimente, stresul, supararea. Printre simptomele acestei afectiuni se numara ametelile, slabiciunea, durerile abdominale, balonarea, pierderea poftei de mancare si febra.
Regulile de igiena trebuie respectate cu strictete
Persoanele care au un stomac deranjat se deshidrateaza, pierd saruri minerale si o serie de nutrienti. Iata de ce trebuie sa tina ele cont pentru a se insanatosi:
-Igiena. Spalarea pe maini este importanta dupa folosirea toaletei, in special la copii, pentru a impiedica raspandirea microbilor. Apa potabila trebuie fiarta si filtrata in zonele rurale unde este luata din fantani sau din rauri.
-Eliminarea cauzelor. Renuntarea la mancarurile care afecteaza buna functionare a stomacului e importanta.
Laptele si fasolea trebuie scoase din alimentatie sau consumate in cantitati mici de catre cei care au intoleranta la aceste alimente.
-?nlocuirea lichidelor. Deshidratarea poate duce, mai ales in cazul copiilor, la deces. Pe termen scurt, pentru inlocuirea lichidelor si sarurilor pierdute poate fi administrat un amestec facut dintr-un litru de apa, 10 lingurite rase de zahar si una de sare.
-Odihna intestinului. ?n fazele incipiente ale bolii, odihna intestinului e foarte importanta. Mai intai, vor fi folosite solutiile din apa si saruri minerale. Pot urma sucurile de fructe diluate sau supele, apoi mancaruri moi, cum ar fi orezul fiert sau cartofii natur. Si bananele pot fi de ajutor.
-Plante medicinale. Ceaiul de musetel este un remediu foarte important in tratarea diareii. Morcovul fiert ajuta la randu-i la inlocuirea sarurilor pierdute si la protejarea peretilor intestinului. ?n zonele tropicale, semintele de mango, uscate si facute praf, sunt consumate cu apa pentru a trata diareea.
-Homeopatie. Unele remedii sunt foarte utile in fazele acute – Aconitum, Arsenicum album, Chamomila, Ipecacuanha, Ignatia, Natrium muriaticum.
-Acupunctura. Acest tratament elimina caldura excesiva din intestin, iar reechilibrarea energetica produsa atenueaza efectul stresului asupra organismului.
Lawrence Chukwudi Nwabudike,
Medic dermatolog si homeopat