Psihologii considera ca aceasta inventie are darul de a reduce suferintele celor care au pierdut o persoana apropiata. Originalul aparat a fost realizat de inventatorul JUrgen Bother (foto) si s-a bucurat de aprecierea germanilor, in ciuda pretului destul de piperat: 1.500 de euro. „Telefonul are scopul de a reduce suferinta celor care au pierdut pe cineva drag, mai ales in primele zile dupa inmormantare. Factorul psihologic este foarte important, urmasii celor raposati avand macar multumirea ca pot pastra legatura cu mortul”, explica Bother intr-un interviua acordat cotidianului german „Bild”.
Inventia consta intr-un telefon celular modificat pentru a putea rezista la umiditatea mare din pamant. in plus, acumulatorul aparatului a fost astfel adaptat incat sa reziste cel putin un an in stand-by sau 200 de ore de „convorbire” neintrerupta. si antena a fost astfel conceputa pentru a avea semnal si sub stratul gros de pamant.
Inventatorul dispozitivului spune ca cei care isi vor ingropa rudele impreuna cu acest telefon nu au de ce sa se teama ca celularul va incepe sa sune brusc din mormant. „Telefonul este astfel setat incat orice apel este preluat automat. Nici vocea celui care vorbeste cu raposatul nu se va auzi la suprafata, celularul fiind ingropat la cateva zeci de centimetri sub pamant”, spune Bother, care sustine ca a vandut deja cateva zeci de aparate.
Inventatorul ofera acest aparat impreuna cu un abonament special, oferit de un operator de telefonie mobila. Un minut de „convorbire” cu mortul costa sapte centi, clientii putand opta si pentru un tarif de 3,9 euro pentru o ora.