Principele Nicolae, fiul Principesei Elena, fiica regelui Mihai, a încercat să își vadă bunicul pe patul de moarte, dar accesul i-ar fi fost interzis. După spusele lui, la originea interdicției nu ar fi stat regele, ci principesa Margareta și soțul acesteia, Radu Duda. Nicolae ar fi încercat să forțeze ușa și ar fi bruscat personalul, iar mama lui, principesa Elena s-a declarat dezamăgită și îngrijorată de acțiunile fiului ei, care, după anumite surse, ar fi fost dezmoștenit de regele Mihai și exclus din linia succesorală, ca urmare a unui scandal de paternitate – Nicolae nu ar fi recunoscut un copil pe care l-ar fi avut în urma unei relații controversate.
Părerile românilor s-au polarizat rapid, unii luând partea principelui Nicolae, care ar fi singurul moștenitor de sex masculin al regelui, alții s-au conformat dorinței regelui, ca principesa Margareta să fie custode al coroanei României după moartea sa.
Ce impact are acest scandal major asupra Casei Regale, cum influențează disputa urmașilor regelui imaginea publică a familiei regale și cu ce impresie rămân românii în urma scandalului aflăm de la psihologul ziarului Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc.
“Din punct de vedere al imaginii, este foarte important cine va rămâne în percepția publică drept succesor al regelui Mihai. Scandalul generat de Nicolae i-a adus acestuia un capital de imagine mult mai mare decât avea înainte. Românul de rând nu auzise de existența sa. Scandalul i-a făcut publicitate și l-a reintrodus, în percepția colectivă, în lupta pentru împărțirea beneficiilor după moartea regelui. Conform legii salice, primul moștenitor de sex masculin al regelui, nepotul său Nicolae, ar fi moștenitorul scaunului regal, dar în 1997 regele a numit-o pe Margareta ca succesoare oficială a sa”, spune psihologul.
Își iubește principele Nicolae bunicul sau urmărește doar beneficii și avere? Susținătorii principelui Nicolae afirmă că motivația acestuia este pur emoțională și că el nu ar vrea altceva decât să își ia rămas bun de la bunicul său. Fiicele regelui susțin că monarhul se află la originea interzicerii accesului principelui Nicolae lângă patul de moarte. Oare a fost informat regele de încercarea lui Nicolae de a-l vizita și a refuzat acest lucru sau decizia a fost luată de altcineva în numele lui?
“Pe patul de moarte oamenii trec peste micile neînțelegeri din timpul vieții și au tendința să ierte”
“Ar fi interesant de știut dacă regele însuși a refuzat cu adevărat, în acel moment, să își vadă nepotul sau decizia i-a fost atribuită ca urmare a neînțelegerilor din trecut dintre el si nepotul său. Pe patul de moarte, oamenii trec peste micile neînțelegeri și au tendința să ierte. Dacă principele Nicolae ar fi intrat la rege atunci, nu ar fi avut parte de publicitatea generată de scandal. Această publicitate gratuită l-a transformat pe Nicolae într-un adversar redutabil și i-a conferit, în conștientul colectiv, o putere egală cu aceea a Margaretei. Cel mai probabil, nu vom ști niciodată dacă regele a refuzat discuția cu nepotul său, dar în mod cert refuzul a dăunat mult Casei Regale, din punct de vedere psihologic. A generat tensiuni inutile, care s-au adăugat celor legate de starea de sănătate a suveranului, a deteriorat imaginea Casei Regale în ochii românilor, a dat apă la moară presei de scandal și a crescut notorietatea principelui Nicolae, care a devenit din aproape necunoscut, un adversar egal cu fiica cea mare a regelui. El a fost singurul beneficiar de pe urma scandalului. Diplomația și un mai bun management al orgoliilor ar fi ajutat la evitatrea acest scandal. Dacă principelui i s-ar fi permis accesul la rege, Nicolae ar fi rămas un necunoscut, nimic nu s-ar fi schimbat în mod concret cu privire la moștenire, iar liniștea și armonia ar fi tronat în continuare în Casa Regală și în percepția publică a acesteia”, a încheiat Cezar Laurențiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potențialului Uman din București.
VIDEO / Cerasela din Leordeni, cerșetoarea care cântă imnuri religioase. ”M-ai văzut, m-ai ajutat, Domnul fie lăudat, măi…”