Incidentul s-a petrecut marți, în zona centrală a municipiului Vaslui. Anchetatorii au constatat că bărbatul a căzut, cel mai probabil, cu capul în jos într-un tub din beton folosit pentru canalul de vizitare al rețelei de colectare a apelor menajere. Ulterior, vasluianul și-a sunat un ginere care, după ce a constatat că nu poate să-l scoată, a sunat la 112. Scos cu frânghia de către pompieri, bărbatul, consilier de asigurări la o societate de profil, a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde medicii nu l-au mai putut salva.
Poliția face cercetări, deocamdată ”in rem”, pentru ucidere din culpă, în timp ce Primăria și Inspectoratul de Stat în Construcții ridică din umeri.
Astăzi, după aflarea veștii privind decesul bărbatului, vasluienii care trec prin zona unde s-a petrecut accidentul spun că se tem în continuare pentru siguranța lor.
Abia după incident, respectiv marți, angajații firmei de construcții au înconjurat perimetrul cu o simplă panglică de câțiva centimetri lățime. În dreptul șanțului lung de 30 de metri și adânc de patru metri, circulația se desfășoară anevoios, oamenii fiind nevoiți să meargă, unii și cu căruțul cu copil mic, pe partea carosabilă și pe pietriș. În aceste condiții, pietonii se expun riscurilor unor accidente.
”Lucrarea nu era semnalizată. Cred că ieri (n. red. – marți, după incident) s-a semnalizat. Există pericol, cel puțin în parc. Și aici este pericol pentru că trece lumea, trec copii. Se pot întâmpla atâtea”, ne-a spus Ioan Edmond Budeanu (foto), un bărbat care locuiește în zona unde se execută lucrări la rețeaua de canalizare.
La rândul său, o locatară de la blocul din imediata vecinătate a șanțului ne-a mărturisit că lucrările au început de foarte multă vreme și se derulează foarte greu.
”Nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă aici. Au început de foarte mult timp și, după cum se vede, lucrătorii nu prea sunt aici. Când îi văd, sunt cu țigările în mână, stau jos și se uită. Doar atât. Ar fi trebuit să se termine cât mai repede. Circulație este încurcată, numai pietre pe aici. Nu avem unde să ne lăsăm mașinile, nu avem pe unde circula și, în primul rând, sunt oameni bătrâni care trec pe aici, prin zonă. Am citit dimineață despre o persoană că a murit. Este foarte greu pentru noi”, susține Mioara Hanganu(foto).
Femeia a fost completată de un vecin de-al său, care crede că oamenii și în specail copiii care trec prin zona lucrărilor sunt în pericol.
”Lucrările se fac foarte prost. A venit o echipă, de vreo trei-patru oameni, au lucrat vreo două săptămâni, iar după aia, o lună și jumătate, nu a mai fost nimeni. Acum au mai venit vreo patru oameni și așa rămâne. Oricând este un pericol pentru oameni, pentru copii, pentru școlari, pentru toată lumea. Nu știam că a murit și un om. Știam că a căzut”, ne-a spus Vasile Brunchi (foto).
Patronul firmei Elitconstruct SRL Negrești, cea care execută lucrările de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare în zona unde a avut loc tragedia, a refuzat să comenteze incidentul.
Contactat de către reporterul Libertatea, Bogdan Cioncu a spus că firma sa va emite un comunicat de presă: ”Nu pot vorbi acum. Sunt într-o ședință. Reveniți dumneavoastră. Nu știu când. Oricum, o să încercăm un comunicat de presă”.
Dacă în cursul zilei de marți, angajații firmei din Negrești au mai trecut pe la lucru, miercuri nu s-a mai mișcat nimic în zonă, cu excepția unui buldoexcavator, care a fost mutat în interiorul perimetrului unde se execută lucrarea de canalizare.
Primăria și Inspectoratul de Stat în Construcții ridică din umeri
Atât reprezentanții Primăriei Vaslui, cât și cei ai Inspectoratului de Stat în Construcții susțin că nu pot interveni în cazul firmei care execută lucrări la rețeaua de canalizare în care a căzut bărbatul de 64 de ani.
”Odată ce intră Parchetul și face cercetări, se blochează totul. Procurorul este suprem. Dacă o să ne ceară un punct de vedere, așa cum se întâmplă în astfel de cazuri, îl dăm”, ne-a precizat Cezar Crăescu, inspector în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții Vaslui.
La rândul lor, autoritățile locale vasluiene susțin că nu sunt responsabile de modul în care își organizează șantierul firma de construcții.
„Din moment ce primăria predă amplasamentul, toate responsabilitățile privind modul de organizare al șantierului revin firmei de construcții. Noi nu mai avem ce să-i facem și nici nu mai putem dispune vreo măsură. Ne pare rău de această tragedie, mai ales că s-a întâmplat pe domeniul public”, a afirmat viceprimarul municipiului Vaslui, Dragoș Cazacu.
Firma de construcții care execută lucrările la rețeaua de canalizare, cu sediul în orașul Negrești, fusese sancaționată de două ori de Poliție, pe 20 septembrie, pentru nesemnalizarea lucrării și executarea acesteia fără avizul Poliției Rutiere, cu câte 21 de puncte amendă.
”Cele două sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru efectuarea de lucrări care creează restricții pentru circulația participanților la trafic, fără aviz de la Poliția Rutieră, precum și pentru nesemnalizarea, conform legii sau a standardelor în vigoare, a acestor lucrări. Contravaloarea amenzilor a fost de 3.045 de lei fiecare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Vaslui, Silvia Manta.
Lucrările de reabilitare a rețelei de canalizare în zona unde a avut loc accidentul sunt începute încă din luna mai și se derulează cu foarte mare greutate, traficul fiind blocat pe o stradă intens circulată din zona Direcției pentru Sport și Tineret Vaslui.
După incidentul de luni noapte, firma de construcții a acoperit parțial cu bucăți de scândură gurile de la tuburile din beton.
Citește și: VIDEO REPORTAJ | O nouă țintă turistică pentru români. Țara de o sălbăticie romantică ce se aseamănă cu o Românie rurală a anilor ‘90
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro