În 2011, Gert-Jan Oskam și-a fracturat gâtul într-un accident de ciclism în China. Bărbatul de 40 de ani a rămas paralizat de la șolduri în jos, iar șansele să-și revină erau minime.
O echipă de neurocercetători din Elveția i-a implantat un dispozitiv care îi citește undele cerebrale și îi trimite instrucțiuni către coloana vertebrală pentru a pune în mișcare mușchii picioarelor.
„Acum câteva luni, am putut, pentru prima dată după 10 ani, să mă ridic și să beau o bere cu prietenii mei. A fost foarte tare. Vreau să folosesc dispozitivul în viața mea de zi cu zi”, a spus Oskam, într-o conferință de presă ținută săptămâna asta.
Neurologii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne dezvoltă un program pe termen lung menit să realizeze interfețe între creier și dispozitive pentru a veni în sprijinul persoanelor paralizate.
Proiectul „Puntea digitală” își propune utilizarea semnalelor wireless pentru a reconecta creierul și mușchii când nu mai pot fi folosiți atunci când nervii măduvei spinării sunt rupți.
În cadrul unui alt experiment, Oskam a testat un sistem care a recreat ritmicitatea pașilor în timpul mersului, trimițând semnale de la un computer la măduva spinării sale.
Cu toate că dispozitivul l-a ajutat să facă mai mulți pași deodată, mișcarea era destul de robotică și trebuia să fie declanșată de un buton sau de un senzor.
Acum, profesorul Jocelyne Bloch, neurochirurg la Spitalul Universitar din Lausanne, a instalat electrozi pe creierul lui Oskam care detectează activitatea neuronală atunci când încearcă să-și miște picioarele.
Informațiile sunt procesate de un algoritm care le transformă în impulsuri, care sunt trimise la alți electrozi din coloana sa vertebrală. Impulsurile activează nervii coloanei vertebrale, activând mușchii pentru a produce mișcarea dorită.
„Dorința mea a fost să merg din nou și am crezut că este posibil. Am încercat multe lucruri înainte, iar acum trebuie să învăț din nou să merg normal, pentru că așa funcționează sistemul”, a mai spus Oskam.
Bărbatul a spus că poate merge cel puțin 100 de metri, în funcție de zi, și poate sta în picioare fără să-și folosească mâinile timp de câteva minute. De asemenea, atunci când a vrut recent să picteze, dar nu a avut cine să-l ajute, a stat singur în picioare.