Cary Yan și Gina Zhou au fost reținuți în Thailanda în 2020 și extrădați în SUA săptămâna trecută.
Anchetatorii spun că cei doi operau un ONG cu sediul în New York prin care plăteau și luau legătura cu oficialii din Insulele Marshall. Începând din 2016, ei au contactat reprezentanți ai insulei într-o încercare de a crea o regiune semiautonomă (SAR) pe atolul Rongelap, o zonă abandonată în urma testării bombelor cu hidrogen din SUA în anii 1950.
O astfel de zonă ar fi extins accesul străin în insulele din Pacific care au fost administrate de SUA până în 1979.
Autoritățile americane spun că cei doi și-au propus „să schimbe în mod semnificativ legile de pe insulă”, în sensul reducerii taxelor și relaxării restricțiilor de imigrare, pentru a atrage investiții străine. Pentru asta, cuplul a avut întâlniri cu cel puțin șase oficiali și parlamentari ai Insulelor Marshall, plătind zboruri și cazări la hoteluri în New York și în Hong Kong, unde oficialii au participat la o conferință de promovare a regiunii semiautonome.
Un oficial care a acceptat banii oferiți de cuplu l-a numit apoi pe Cary Yan în funcția de consilier special al Insulelor Marshall. Totodată, cei doi au devenit cetățeni naturalizați ai Insulelor Marshall.
Ulterior, în 2018, parlamentarii care luaseră mită au introdus un proiect de lege care sprijinea crearea regiunii semiautonome, spun procurorii americani.
„Inculpații au oferit mită și alte stimulente pentru a obține sprijinul legiuitorilor pentru proiectul de lege”, se precizează în foaia de acuzare a Departamentului de Justiție al SUA.
Anchetatorii spun că parlamentarii au votat pentru proiectele de lege după ce au primit ca mită sume între 7.000 și 22.000 de dolari.
Proiectul de lege nu a fost însă adoptat de Parlament după opoziția fermă a președintei de atunci a insulei, Hilda Heine. Aceasta i-a acuzat pe oponenții săi că lucrează în numele Chinei și că încercau să securizeze atolul pentru a-l transforma într-o „țară în interiorul unei țări”.
În anul 2019, Hilda Heine a pierdut alegerile generale, astfel că în 2020, noul Parlament a adoptat o rezoluție care a aprobat conceptul de regiune semiautonomă, deschizând calea pentru un nou proiect de lege în acest sens.
În același an însă, Yan și Zhao au fost reținuți în Thailanda, fiind acuzați de procurorii americani de corupție străină, spălare de bani și delicte legate de mită.
Prin faptele lor, „Yan și Zhou au încălcat flagrant suveranitatea Republicii Insulele Marshall și a legislativului acesteia”, a declarat procurorul Damian Williams din New York.
Lanț de insule situat între Hawaii și Australia, Insulele Marshall și-au câștigat independența în 1979, după patru decenii în care s-au aflat sub administrația SUA. Zona rămâne o bază strategică cheie pentru Washington în Pacific, unde SUA au unele alianțe de securitate, dar în care China încearcă să-și extindă influența.
Foto: 123rf.com