Spre deosebire de orașele de coastă precum Jakarta, Indonezia sau New Orleans, care sunt în pericol din cauza creșterii nivelului apelor, Hasankeyf nu este o victimă a schimbărilor climatice. În schimb, o mare parte din oraș urmează să fie inundat în urma construirii unui baraj construit pentru o hidrocentrală, notează The Guardian.
Mulți dintre locuitorii din Hasankeyf au fost deja mutați într-un oraș nou construit situat la 3 km distanță. De asemenea, guvernul a transportat monumente precum o mănăstire islamică din secolul al XII-lea și o baie publică pe o câmpie din apropiere.
Între timp, locuitorii își mută osemintele strămoșilor din cimitirul care urmează să fie inundat.
Dar multe dintre vestigiile arheologice din Hasankeyf vor fi scufundate în apă odată ce rezervorul barajului va fi umplut.
Hasankeyf este situat în sud-estul Turciei de-a lungul râului Tigru, o zonă locuită încă de acum 12.000 de ani. Orașul a fost locuit de multe culturi, inclusiv de civilizațiile antice mesopotamiene, de armata bizantină și de mai multe dinastii arabe.
Săpăturile arheologice au scos la suprafață doar o mică parte din tot ce există în aceste locuri. „Dacă săpați aici veți găsi culturi stratificate una peste alta”, a declarat pentru The Guardian Ridvan Ayhan, un localnic.
Dar după 12.000 de ani de locuire permanentă a acestei locații, în anii 1980, guvernul turc a ales Hasankeyf ca loc pentru construirea barajului Ilısu, care este proiectat să aducă energie hidroelectrică în regiune.
Barajul este format dintr-o centrală hidroelectrică de 1.200 megawatt și un rezervor cu capacitatea de 11 miliarde de metri cubi de apă. Odată ce rezervorul va fi umplut cu apă, acesta ar putea inunda peste 150.000 de hectare de teren.
Construcția barajului a început în 2006, dar proiectul a întâmpinat reacții din partea grupurilor de activiști. La vremea respectivă, prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan (acum președintele turc) a declarat că proiectul va „aduce câștiguri mari populației din zonă”, inclusiv locuri de muncă și sisteme de irigație pentru terenuri agricole.
Pentru oamenii care locuiesc aici, autoritățile turce au construit peste 700 de case noi într-un oraș numit Noul Hasankeyf.
Opt monumente istorice au fost mutate într-un „parc turistic” din apropiere.
Tot pentru a pregăti inundarea orașului, autoritățile au mutat mai multe monumente istorice de mare importanță. Printre acestea se Monumentele includ o poartă romană veche, o baie publică de 1.800 de tone, o moschee veche de 610 ani și o mănăstire islamică din secolul al XII-lea.
De asemenea, guvernul a mutat un turn despre care se crede că a aparținut celei mai vechi universități din lume.
Autoritățile de la Ankara au cerut ca toți locuitorii să evacueze orașul până pe 8 octombrie, după această dată intrarea în oraș urmând să fie interzisă.
Deși au mai rămas doar două săptămâni înainte de termenul de evacuare, activiștii locali continuă să facă campanie pentru închiderea proiectului.
„Dacă nu facem nimic, va trebui să ne confruntăm cu întrebările nepoților noștri”, a declarat pentru site-ul francez France 24 Mehmet Ali Aslan, un protestatar care s-a legat de stâncile orașului în semn de protest față de construirea barajului.
Contestatarii spun și că realizarea acestui baraj și a hidrocentralei va dăuna mediului înconjurător.
Foto: EPA, Shutterstock