Fotografie document: Alexandru Vraciu pozează la bordul avionului său, la întoarcerea dintr-o misiune de luptă. Pe carlinga aparatului se observă 19 steaguri japoneze, adică numărul inamicilor doborâţi în aer |
Pe 24 februarie 1989, Vraciu (stânga) acorda interviuri jurnaliştilor americani |
Născut în 1918 din părinţi emigraţi din România, într-un orăşel din Indiana, East Chicago, SUA, Vraciu a copilărit în ţara noastră, în casa bunicilor dinspre tată. După câţiva ani petrecuţi în România interbelică, puştiul lua din nou calea Americii. Până la absolvirea facultăţii, în 1941, nimic nu anunţa perioada tumultuoasă pe care avea să o trăiască. La 23 ani însă, a hotărât să se facă pilot. După absolvirea cursului de pilotaj, la sfârşitul lui 1941, s-a înrolat în US Navy, iar în august 1942 şi-a câştigat dreptul de a se afla la manşa avioanelor de vânătoare Grumman Hellcat. Mai mult de un an s-a antrenat alături de cei mai buni piloţi, apoi a intrat şi el pe scena războiului, unde avea să fie actor principal.
Prima misiune s-a consumat în Pacific, pe 5 octombrie 1943. Lansat de pe portavion, Vraciu şi-a înălţat aparatul deasupra insulei Wake, doborând un avion de vânătoare japonez Mitsubishi Zero. Apoi, pe 20 noiembrie, a mai spulberat unul, pentru ca pe 29 ianuarie 1944 să distrugă, în premieră, trei bombardiere Mitsubishi Betty. Până la finalul lui aprilie 1944, Vraciu devenise deja cel mai de succes pilot american, cu 12 ţinte doborâte. Dar clipa sa de glorie nu sosise încă.
Şase bombardiere distruse în 8 minute
Ziua magică a pilotului Vraciu, 19 iunie 1944, a intrat în istoria aviaţiei americane. În ceea ce s-a consemnat drept primul război din Marea Filipinelor, Vraciu a interceptat o formaţie de bombardiere japoneze, doborând şase dintre ele în doar 8 minute! Scăpat cu viaţă din încercuirea avioanelor inamice, Vraciu era să fie pus la pământ de bombele lansate de pe propriul portavion, fiind confundat cu un aparat japonez. Disperat, a trimis un mesaj radio care i-a salvat viaţa. A doua zi s-a ridicat din nou de la sol şi a mai bifat un avion doborât, al 19-lea în doar opt luni de război.
Presa americană a vremii a relatat pe larg faptele de vitejie ale lui Vraciu, dar şi un fragment dintr-o scrisoare pe care o trimisese de pe front logodnicei sale, Kathryn Horn. “Iubito, nu îmi mai e frică să intru în luptă, nu îmi mai este teamă de moarte. În aceste zile de groază, m-am împăcat cu Dumnezeu”. Astăzi, la 92 de ani, Vraciu s-a retras în California şi îşi aşteaptă sfârşitul cu seninătatea celui care îi ştie toate înţelesurile.
A fost salvat din junglă
În toamna lui 1944, Vraciu s-a întors din nou în Pacific, dar nu a mai prins decât două misiuni de luptă. Nu a mai doborât nici un bombardier, în schimb a distrus 21 de avioane japoneze aflate la sol şi a scufundat un vas inamic cu o manevră de maestru, dintr-o singură bombă lansată. În decembrie 1944, Vraciu a fost doborât de japonezi deasupra capitalei Filipinelor, Manila, dar s-a catapultat şi a fost recuperat din junglă de gherilele filipineze, aliate ale americanilor.
Decorat cu «Navy Cross»
După isprava din Marea Filipinelor, comandorul Alex Vraciu a fost decorat cu medalia “Navy Cross”, una din cele mai înalte distincţii acordate de armata americană. Vraciu a fost propus chiar la Medalia de onoare, dar nu a intrat în posesia ei pentru că amiralul Murray, conducătorul US Navy în Hawaii, a ignorat câteva din misiunile legendarului pilot. Un singur pilot din al Doilea Război Mondial, David McCampbell, a fost decorat cu medalia de onoare.
După război, a mai stat 19 ani în armată
Cu 19 avioane inamice puse la pământ, Alex Vraciu ocupă locul 4 în clasamentul piloţilor americani din al Doilea Război Mondial. Lider este David McCampbell, cu 34 de ţinte doborâte, urmat de Cecil E. Harris (24) şi de Eugene Valencia (23). După război, Vraciu a rămas încă 19 ani în cadrul armatei, unde a fost pilot de teste, apoi a condus escadrila VF-51, din flota Pacificului.
El s-a retras din armată în 1964, la 46 de ani, când a început o carieră în domeniul bancar. După ce a ieşit la pensie, Vraciu s-a mutat din Indiana în Danville, California, acolo unde trăieşte alături de familie.
Avionul cu care Alexandru Vraciu a devenit erou al Americii în cel de-al Doilea Război Mondial |
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!