Cine nu a auzit măcar o dată de proverbul “Meseria e brăţară de aur”?! Ei bine, în România, această “vorbă bătrânească” este cât se poate de sugestivă şi reală! Mai exact, un absolvent de şcoală profesională care stăpâneşte bine o meserie, precum sculer-matriţer, poate câştiga peste 2.000 de lei pe lună, dublu faţă de un medic care a trecut prin aproape 10 ani de studiu. Totodată, potrivit capital. ro, un şef de depozit sau un tehnician poate ajunge şi la un salariu lunar de 5.000 de lei pe lună. Aşadar, iată care sunt cele mai bine plătite meserii pentru care nu-ţi trebuie diplomă de studii superioare.
Mii de tineri dau buluc anual la porţile universităţilor în căutarea unor diplome care să le asigure… viitorul. Ce nu ştiu ei însă e că nu neapărat o carieră susţinută de studii superioare le va asigura şi un venit consistent, cel puţin nu în România.
Un şef de depozit, leafă de 5.000 de lei
Spre exemplu, dacă nu s-ar chinui ani de zile prin biblioteci şi pe la seminarii, şi ar alege în schimb să treacă printr-o şcoală de sculeri-matriţeri, ar avea şanse mari ca, la sfârşitul unei luni de muncă, să numere mai mulţi bani decât un medic. Potrivit capital. ro care a întocmit un top al celor mai bine plătite meserii – fără studii superioare – un şef de depozit poate ajunge şi la o remuneraţie lunară de 5.000 de lei.
“În general, cei care câştigă bine fără a avea studii superioare sunt cei cu meserii rare, pentru care calificarea se obţine în timp, la locul de muncă sau în şcoli profesionale”, a declarat pentru capital.ro Gabriela Crainic, specialist în recrutare. Aceasta a şi enumerat câteva astfel de joburi, precum sudori, electricieni sau macaragii, ale căror salarii depăşesc constant suma de 2.000 de lei.
Dr. Burnei: «Medicii nu-şi permit un trai decent»
“Medicii au venituri de batjocură, raportat la câtă şcoală trebuie să facă pentru a îmbrăca halatul de doctor. Nu mai vorbim de munca solicitantă pe care o fac zi de zi. Aceşti oameni salvează vieţi, iar la sfârşitul lunii primesc un salariu din care cei mai mulţi nu pot duce un trai decent. Cu ce să îşi plătească chiria un rezident care ia 1.100 de lei sau un medic specialist care, după 12 ani de pregătire, are un salariu ce abia depăşeşte 1.300?”, zice revoltat prof. dr. Gheorghe Burnei (foto), şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Copii “Marie Curie” din Capitală.
În acest an vor apărea profesii noi
Recesiunea şi disponibilizările masive, care au măturat tot în calea lor, au dus la naşterea unor noi ocupaţii, inexistente până acum în România.
Specialiştii în resurse umane ne-au spus că 2010 va fi anul noilor meserii, iar acest lucru se explică prin dorinţa celor concediaţi de a se reorienta spre domenii mai stabile. De cea mai mare transformare vor avea parte specialiştii în IT. O parte din ei se va îndrepta spre sectorul de service pentru tehnologii sofisticate, precum telefoane sau dispozitive muzicale de ultimă generaţie. În acelaşi timp, alţii se vor transforma în “detectivi online”.
“O nouă breşă pe piaţă o constituie angajaţii care trebuie să depisteze şi să contracareze virtual mesajele negative despre o companie, o marcă sau un produs”, ne-a explicat Marius Gîrlea, directorul general al site-ului www.jobsinro.ro.
Tot meserii nou create sunt şi cele din domeniul energiilor verzi. De anul acesta vor fi la mare căutare cei care livrează instalaţii de energie solară sau specialiştii în legislaţia mediului. În plus, foarte mulţi auditori specializaţi în lichidarea activelor vor fi absorbiţi de companiile aflate în insolvenţă.
(Alexandra Ariciu)
Şapte la sută din români nu au un loc de muncă
România a înregistrat, potrivit ultimei statistici a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, aproximativ 700.000 de şomeri. Numărul reprezintă un record care nu a mai fost atins din anul 2003. Cei mai mulţi oameni fără un loc de muncă sunt din judeţul Dolj, peste 33.000, iar cei mai puţini sunt în Ilfov unde erau înregistraţi aproximativ 3.000 de asistaţi. Numărul şomerilor va creşte în perioada următoare cu încă 100.000 de bugetari. Angajaţii la stat urmează să rămână fără un loc de muncă după ce mai multe funcţii din instituţiile publice, din şcoli sau spitale vor fi comasate sau vor dispărea.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!