Mergi direct la conținut »
Un singur judeţ a depăşit 30% prezenţă la referendumul pentru definirea familiei
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Un singur judeţ a depăşit 30% prezenţă la referendumul pentru definirea familiei

Un singur judeţ a depăşit 30% prezenţă la referendumul pentru definirea familiei

Județul Suceava este singurul din țară unde peste 30% din oameni au ajuns la secția de votare în cadrul referendumului pentru definirea familiei.

După două zile de referendum, mai puțin de patru milioane de români din cei peste 18 milioane cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Doar 20,41% dintre alegători și-au exprimat opțiunea, nefiind astfel atins pragul pentru validarea scrutinului.

A fost cea mai slabă prezență la vot din istoria democratică a României, fiind astfel doborât „recordul” de absenteism stabilit tot la un referendum, de această dată pentru schimbarea sistemului de vot. În cadrul consultării de atunci, care a fost inițiată în 2007 de preşedintele Traian Băsescu, 4,8 milioane de oameni au votat.

Acum, referendumul pentru redefinirea familiei va fi invalidat de Curtea Constituțională, deoarece nu a fost atins pragul necesar de 30%.

De fapt, într-un singur județ din țară a fost depășit pragul pentru validare. Este vorba despre Suceava, unde prezența la urne a fost de 30,67%.

Pe următoarele locuri se afla Dâmboviţa, cu 28,98%, apoi Biho – cu 28,92 %.

La polul opus se situează Covasna, cu cea mai mică prezenţă la vot – 8.50%. Oamenii nu au fost interesați de referendum nici în Harghita – 11,12%, dar nici la Tulcea – cu 14,09%.

Citește și:

Close
Închide
  Close