Pandemia de Coronavirus scoate la iveală nu doar vulnerabilitățile noastre fizice, ci și pe cele emoționale, fie că vorbim de anxietate, atacuri de panică sau pur și simplu frică. Ele sunt „normale“, spun antreprenoarele sociale de la Facem Bine și psihologii de la ATLAS, o platformă online de terapie, care acum oferă câteva sfaturi pentru perioada de izolare, cât și un helpline la care putem suna oricând pentru a vorbi cu un psiholog.

Reacționăm diferit în fața epidemiei de coronavirus și e normal. Frică, anxietate, incertitudine, atacuri de panică sau chiar paranoia. Panica duce la un nivel ridicat al cortizolului, așa că echilibrul hormonal și sistemul imunitar sunt primele afectate.

Psiholog platforma ATLAS:

”Stresul prelungit contribuie și el la un sistem imunitar slăbit, ceea ce înseamnă vulnerabilitate în fața bolii“, adaugă psohologii.

Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, Claudia Vulpe și Greta Goran, fondatoarele Facem Bine, care în anii trecuți au mai făcut campanii de conștientizare a problemelor de sănătate mintală, și membrii ATLAS au creat o linie telefonică de asistenţă, ATLAS Help Line 031 630 2020, unde răspunde, gratuit, un specialist licențiat.

Ce ne sfătuiesc psihologii de la ATLAS

1. Apelează la surse de încredere când cauți infomații despre Coronavirus (Covid-19)

Internetul urlă la noi zilele astea. Mii de păreri, de știri, de interpretări personale sau sfaturi. E important să fii informat corect, nu bombardat. Facebook-ul sau Instagram-ul nu sunt surse de încredere când vorbim despre infectarea cu Coronavirus (COVID-19), iar consumul fără filtru de Social Media ne potențează anxietatea și stările dificile cu care ne confruntăm.

Sursele de unde te poți documenta corect:

  1. Ministerul Sănătății
  2. Ministerul Afacerilor Interne
  3. Organizația Mondială a Sănătății
  4. European Centre for Disease Prevention and Control
  5. American Psychological Association
  6. World Psychiatric Association

Expunerea constantă la informații alarmiste și neverificate duce la o sănătate psiho-emoțională vulnerabilă, care la rândul ei poate duce la o imunitate alterată, adică exact lucrul pe care trebuie să-l evităm.

Mihai Bran, medic psihiatru la Spitalul Colțea din București:

2. Respectă recomandările avizate

Nu o luăm razna, dar sunt niște pași simpli de urmat. Ne spălăm des și temeinic pe mâini (30 de secunde pe ceas). Evităm spațiile aglomerate. Curățăm inclusiv ecranul telefonului. Evităm întâlnirile care nu sunt urgente. 

Și, deși primul impuls e să mergi acasă, am vrea să subliniem că în cazul oamenilor tineri virusul poate să nu se manifeste, dar în contact cu oameni ca părinții și bunicii noștri care au probleme de sănătate, putem să facem mai mult rău decât bine.

3. Fii egoist

Folosim tactica măștii din avion: mai întâi ți-o pui ție, apoi celui de lângă tine. Ai grijă să mănânci cât se poate de sănătos (fructe + legume = multe vitamine). Dormi 8 ore pe noapte. Sportul este recomandat, dar acasă. Dacă îți face plăcere și simți că te ajută, câteva minute de stretching sau abdomene sunt bine-venite! Urgențele de la job? Le mutăm pe mail. Viața socială poate aștepta puțin. Izolarea din punct de vedere medical are părțile ei esențiale și pozitive în contextul acesta.

Izolarea emoțională nu este recomandată. Poate duce la atacuri de panică, episoade depresive sau paranoia. Ești în punctul ăla? Respiră, ok? Nu ești singur, suntem împreună în asta.

4. Ai grijă de oamenii tăi

Sună-ți bunicii și roagă-i să evite mersul la biserică, de exemplu, o perioadă. Părinții trebuie informați corect – și asumă-ți că tu vei fi sursa lor de informare, nu televizorul. Roagă-i să stea pe cât posibil în casă, să evite transportul în comun și hipermarketurile aglomerate. 

Asigură-i pe ai răi, părinți și bunici, că ești bine, sănătatea lor emoțională se învârte oricum în jurul tău, mai ales zilele astea. Vorbește des cu ei la telefon.

5. Fără excese de niciun fel

În special: viciile. Nu sunt o variantă, nu sunt o alinare nici măcar de moment. Nu te lăsa păcălit de liniștea pe care ți-o poate aduce un pahar de vin pe moment. Ea vine la pachet cu o cădere mentală apoi, mult mai greu de tratat. ECHILIBRU. Nu face excese de niciun fel (sport în exces, „mâncat” doar vitamine, refugiu de orice fel, fumat excesiv sau consum de alcool).

6. Riscul izolării totale

Reacționăm ori cu umor și cu „nu mi se poate întâmpla mie”, ori tragem obloanele și nu mai ieșim din casă. În ambele cazuri, pot apărea atacuri de panică și paranoia. Încă o dată spunem: respiră și adu-ți aminte că orice ar fi, suntem aici 24 din 24 de ore, la orice oră, gata să ajutăm.

Ne aflăm în fața unei situații în care învățăm să avem grijă de noi mai responsabil ca niciodată. Să ne protejăm corpul, dar și capul.

7. Cere ajutor specializat

Studiile au scos la iveală faptul că și un om sănătos din punct de vedere psiho-emoțional se poate confrunta în asemenea situații cu stări noi, de anxietate, atacuri de panică sau chiar depresie. De asemenea, cei care au experimentat deja aceste stări pot fie să știe cum să gestioneze asta, fie să se agraveze.

Dacă simți că nu mai faci față, te rugăm nu te „pedepsi”. Nu ești un om slab, nu ești fricos sau dramatic. E absolut normal. 

Am pregătit pentru tine ATLAS Help Line – 031 630 2020, o linie telefonică disponibilă 24/7, la care specialiștii ATLAS îți oferă gratuit suport psiho-emoțional în contextul dificil actual, la orice oră din zi și din noapte (pentru urgențe și/sau probleme medicale legate de infecția cu Coronavirus (COVID-19) te rugăm să iei legătura doar cu 112 sau cu un medic).

Pentru că vorbim despre un număr foarte mare de oameni cărora vrem să le fim alături, venim în ajutor și cu varianta online de-a contacta un specialist ATLAS prin intermediul chat-ului existent în aplicație. 

Ambele soluții sunt valabile și pentru oamenii din diaspora care mai mult ca niciodată se simt singuri și speriați. Vrem să ajungem la cât mai mulți oameni.

”Aveți grijă de voi și de oamenii voștri. Suntem aici pregătiți și gata oricând să ajutăm.”

Citeşte şi:

Autoritățile rostesc prima cifră după starea de urgență: „Suntem pregătiți, avem paturi în cazul unei epidemii de 10.000 de cazuri de coronavirus”

Starea de speranță înainte de starea de urgență: oamenii de știință ne spun că mai mult de jumătate din pacienții cu COVID-19 din lume s-au vindecat

Urmărește-ne pe Google News
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin! O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
PARTENERI - GSP.RO
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin! O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket
Observatornews.ro
Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket
Horoscop 25 ianuarie 2022. Peștii țin foarte mult la un plan și se apropie cu teamă de persoanele care i-ar putea influența
HOROSCOP
Horoscop 25 ianuarie 2022. Peștii țin foarte mult la un plan și se apropie cu teamă de persoanele care i-ar putea influența
Ce s-a întâmplat în Rusia după ce Putin a trimis armata la granița cu Ucraina. Probleme uriașe
Știrileprotv.ro
Ce s-a întâmplat în Rusia după ce Putin a trimis armata la granița cu Ucraina. Probleme uriașe
Anamaria Prodan a pus-o pe fugă pe amanta lui Reghecampf! Gigi Becali s-a implicat. "Îi era frică de mine"
Telekomsport
Anamaria Prodan a pus-o pe fugă pe amanta lui Reghecampf! Gigi Becali s-a implicat. "Îi era frică de mine"
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta