Ce însemna pentru al treilea Reich «artă degenerată»
Teoretic, Hitler avea oroare de artiştii contemporani, inutili propagandei naziste. Creaţiile lor erau clasificate drept “artă degenerată”. Practic însă, acestea erau scoase din circuit şi ajungeau în colecţiile private ale privilegiaţilor celui de-al treilea Reich.
“Arta degenerată” a fost termenul oficial folosit de regimul hitlerist pentru a defăima creatorii de artă modernă cu origini neconforme standardelor culturale şi idealurilor de frumuseţe propagate în epoca nazistă a Germaniei.
“Degenerate” erau expresionismul, dadaismul, suprarealismul, cubismul şi fauvismul – multe dintre ele dezvoltându- se chiar în Germania interbelică. Şi, desigur, “degenerat” era orice artist care nu se încadra în normele rasiale dictate de Hitler şi de acoliţii acestuia.,
Pictura – boala dictatorilor din toate timpurile
Naziştii nu au fost singurii care au strâns tablouri de mare valoare. Istoria modernă a fost punctată de mai multe cazuri de dictatori care au deţinut colecţii de artă plastică demne de luat în seamă.
Picturi în valoare de un milion de euro, restituite familiei Ceauşescu
Familia dictatorului Nicolae Ceauşescu a fost o mare iubitoare de tablouri.
“Elena Ceauşescu era îndrăgostită de pânzele lui Octav Băncilă (pictor român, 1872 – 1944), în special de cele din perioada grundului ciufulit. Nu ştie nimeni de ce”, ne-a spus pictoriţa Simiona Predescu, muzeograf restaurator la Muzeul Municipiului Bucureşti.
Bunurile familiei dictatorului, inclusiv tablourile, au fost confiscate imediat după Revoluţia din decembrie 1989 şi depuse la Muzeul Naţional de Artă, dar după anul 2000, Valentin Ceauşescu a început să le recupereze în instanţă
În 2009, lui Valentin i s-au restituit 15 picturi de Tonitza, Pătraşcu şi Palady şi trei gravuri de Goya.
Presa occidentală a relatat acest eveniment. Potrivit New York Times, tablourile câştigate în instanţă de Valentin Ceauşescu ar valora aproximativ un milion de dolari.
Ultimul monarh al Iranului a avut cea mai mare colecţie de tablouri din lume
Mohammad Reza Şah Pahlavi (1919 -1980), ultimul monarh al Iranului, a străns în cei 38 de ani de dictatură o colecţie de artă de secol XIX-XX, considerată de specialişti una din cele mai bune din lume.
Aceasta includea lucrări importante de Picasso, Van Gogh, Monet, Renoir, Degas, Duchamp, Bacon, Magritte, Chagall, Rothko.
Saddam Hussein a deţinut o mare colecţie de tablouri SF
Saddam Hussein (1937-2006) a deţinut o colecţie de obiecte artistice ieşită din comun. Dictatorul Irakului a strâns o mulţime de picturi în culori stridente: războinici cu pieptul gol, dragoni cu limbi despicate, femei sumar costumate, sclave ale unor creaturi asemănătoare cu trolii, precum şi lucrări ale ilustratoarei SF americane Rowena Morril. Lucrările erau depozitate printre muniţii scumpe şi sticle de alcool.