„Ce am experimentat în ultimii doi ani nu a fost atât de rău, economic vorbind, așa cum ar fi fost dacă nu am fi avut vaccin”, spun realizatorii studiului.
Cum ar fi arătat economia fără vaccin
O boală sau o afecțiune, în general, implică cheltuieli cu serviciile medicale. Pe măsură ce incidența unei boli, așa cum este COVID-19, crește, cresc utilizarea serviciilor medicale și, implicit, cheltuielile cu acestea. Devin necesare, de exemplu, mai multe locuri în spitale sau mai rău, paturi de terapie intensivă, explică specialiștii.
Indirect, asta afectează negativ economia prin micșorarea forței de muncă (mai puțini oameni care lucrează) și scăderea productivității. De exemplu, un muncitor bolnav lipsește de la serviciu sau poate nu mai lucrează la capacitate maximă.
În timpul pandemiei de COVID-19, soluția pe care au găsit-o angajatorii a fost să-i lase, acolo unde a fost posibil, pe oameni să muncească de acasă pentru a limita răspândirea virusului. Reducând posibilitatea îmbolnăvirii, s-au păstrat multe locuri de muncă.
Nu vom ști niciodată cât de mari ar fi fost daunele economice în SUA, dacă producția de vaccinuri ar fi durat mai mult timp. Dar faptul că au fost gata atât de rapid a dus la o reducere drastică a cazurilor de COVID-19, a ratei de spitalizare și a numărului de decese.
Asta a avut și un impact economic pozitiv: pentru că mai puțini angajați, fiind imunizați, se pot îmbolnăvi, a fost redus riscul de pierdere a productivității și nevoia de servicii de îngrijiri medicale, spun economiștii.
Cea mai eficientă colaborare
Tot vaccinurile au redus nevoie de distanțare socială care a forțat multe afaceri să se închidă. Asta a permis oamenilor să se întoarcă la activitățile pe care le făceau înainte de pandemie, precum să meargă la cumpărături, să mănânce la restaurant sau să lucreze împreună, făcând, așadar, posibilă funcționarea continuă a economiei.
Făcând o comparație între situația financiară din SUA în prezent și cea care ar fi putut fi dacă nu exista pandemia, economiștii estimează o economie la bugetul statului de 438 de miliarde de dolari. Estimarea include scăderea costului cu serviciile medicale pentru că vaccinul a redus numărul de infectări și gravitatea lor, precum și păstrarea productivității forței de muncă, fiindcă oamenii nu s-au mai îmbolnăvit – ori nu au fost atât de grav bolnavi.
Producerea unui vaccin este costisitoare. De regulă, durează ani și e nevoie de implicarea mai multor părți.
„Dezvoltarea vaccinului anti-COVID cu o așa rapiditate este rezultatului uneia dintre cele mai de succes colaborări din ultimii ani, una care merită aplaudă și merită repetată în viitor: între mediul academic, companiile farma și guvernul SUA”, scriu realizatorii studiului.
Pierderile care nu pot fi recuperate
Economiștii atrag însă atenția că sunt lucruri mai puțin tangibile care nu au putut fi luate în calcul în realizarea studiului, precum îmbunătățirea calității vieții sau a sănătății mintale. Pierderea celor dragi, teama de infectare, grija față de siguranța financiară, efectele izolării și singurătății – toate ne-au marcat până acum. Și sunt elemente pe care vaccinul nu le poate rezolva.
„Vaccinul nu-i poate aduce înapoi pe cei pe care i-am pierdut în timpul pandemiei, dar a adus puțin optimism și speranța că ne vom întoarce la o viață normală, chiar dacă nu în totalitate”, notează specialiștii.