Vaccinul anti-Covid produs de Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză și care va sosi în România la mijlocul lunii aprilie, ar putea fi administrat și de medicii de familie, în cabinetele acestora, a declarat duminică Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, potrivit News.ro.
„Este un lucru pe care l-am luat în calcul încă de la bun început”, a precizat secretarul de stat.
El a dat exemplu Israelul și SUA, care au luat măsuri similare pentru o accesibilitate mai bună la vaccin.
Cum funcționează vaccinul J&J
Serul dezvoltat de Johnson & Johnson se numește Janssen și se administrează celor cu vârsta de peste 18 ani, într-o singură doză, de 0,5 ml, prin injecție intramusculară.
Spre deosebire de Pfizer și Moderna, care funcționează pe principiul ARN mesager, Johnson & Johnson, ca și AstraZeneca, se bazează pe un vector viral nereplicativ.
Are o eficiență de 66% în prevenirea COVID, rezultat obținut în urma unui studiu clinic global derulat pe trei continente și testat pe diferite variante ale virusului, și este 85% eficient în prevenirea cazurilor severe de COVID și a spitalizării.
Se poate păstra până la 24 de luni la -20 de grade Celsius.
Faptul că se administrează într-o singură doză și se poate păstra la temperatura frigiderului îl face ideal pentru campaniile de vaccinare din mediul rural sau din zonele greu accesibile.
Vaccinul anti-COVID de la Johnson & Johnson este al patrulea aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru imunizare în statele UE, după serurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro