Compania farmaceutică americană a reuşit să proiecteze vaccinul într-un singur weekend la începutul anului 2020, asta înainte ca autorităţile chineze să recunoască faptul că virusul poate fi transmis de la om la om şi cu o săptămână înainte de confirmarea primului caz pe teritoriul Statelor Unite.
Până să fie raportat primul deces cauzat de COVID-19 în SUA, cu aproximativ o lună după diagnosticarea primului cetăţean american, vaccinul fusese deja produs şi trimis către Institutul Naţional de Sănătate din New York pentru începerea primei etape a testelor clinice, transmite Mediafax, care citează The New York Magazine.
Însă vaccinul nu ar fi putut să fie aprobat atât de devreme de autorităţi, chiar dacă prima fază a testelor clinice a oferit un nivel satisfăcător de eficienţă.
„E ca şi cum ne-am fi propus să trimitem un astronaut pe Marte în aceeaşi zi în care a păşit primul om pe Lună”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universităţii Yale.
Mai mult, ar fi fost aproape imposibil în luna mai, de exemplu, ca un epidemiolog de renume mondial să ofere aprobarea pentru vaccin, iar şansele ca autorităţile să fi fost de acord cu utilizarea în caz de urgenţă ar fi fost aproape inexistente.
Însă faptul că structura principală a vaccinului a fost creată cu aproape două luni înainte ca OMS să declare pandemie, în condiţiile în care un astfel de vaccin este dezvoltat în mod normal într-o perioadă de cel puţin cinci ani, poate deveni un ghid util pentru viitoarele generaţii şi pentru modul în care vor trata inevitabilele crize sanitare.
Eficient în proporție de aproape 95%, la fel ca „fratele” său produs de Pfizer/BioNTech, vaccinul anti-COVID de la Moderna a fost pus la punct în 48 de ore.
Pe 11 ianuarie, cercetătorii chinezi au secvențiat genomul virusului SARS-CoV-2, iar datele, făcute publice, au ajuns și la cercetătorii de la Moderna. Pe 13 ianuarie, echipa de oameni de știință angrenată în proiect avea deja materialul brut pentru vaccin.
Primele fiole cu ser anti-COVID erau gata pe 24 februarie, iar pe 16 martie a fost administrată prima doză unui voluntar înscris în programul de testare a vaccinului produs de Moderna.
Dezvoltarea pe repede-înainte de acestui ser a fost posibilă datorită tehnologiei pe care a pariat Moderna: vaccinul mRNA, adică mesager al acidului ribonucleic (ARN).
Primele doze din vaccinul produs de Moderna sunt aşteptate să fie livrate în SUA începând din 21 decembrie, fiind al doilea ser pus în circulaţie după cel de la Pfizer/BioNTech.