Libertatea și Waze România vor prezenta în fiecare săptămână câte o intersecție din București, unde traficul este aglomerat și se formează coloane de mașini.
Bucureștiul a avut anul trecut 48 de intersecţii şi străzi considerate ”puncte negre”, locurile în care au avut loc cele mai multe accidente, în care au murit sau au fost răniți zeci de oameni, fie din cauza șoferilor care uită să acorde prioritate, fie din neatenția pietonilor la traversare. Libertatea vă prezintă HARTA zonelor din Capitală cu cel mai mare risc de accidente, locurile în care șoferii au lovit pietoni pe trecere, au intrat în intersecții deși semaforul era roșu sau au uitat să își acorde prioritate în trafic.
În topul 10 ”puncte negre” în 2016, pe primul loc este intersecția Splaiul Independenţei – Şoseaua Orhideelor – Şoseaua Grozăveşti, unde au fost zece accidente, în care două persoane au fost rănite grav și alte 13 au avut răni ușoare, toate produse pentru că șoferii nu au acordat prioritate în trafic.
Pe locul doi este intersecția strada Mihai Eminescu – strada Toamnei, unde anul trecut au fost opt accidente, soldate cu un rănit grav şi opt răniţi uşor. Cauza a fost aceeași: neacordare de prioritate în trafic.
Libertatea îți arată care sunt cele mai periculoase intersecții din București.
Parteneriatul Waze-PMB pentru managementul traficului, în punct mort
Sistemul de management al traficului din Capitală centralizează informații din 215 intersecții semaforizate, din totalul de 450 existente în București. Prin comparație cu Waze, volumul de date procesate cu privire la traficul în timp real este mult mai mic.
“Sistemul de managemnt, pe care îl foloseste Primăria Generală, aș putea spune că este unul inteligent însă nu este optimizat. Waze ar putea veni în ajutorul îmbunătățirii sistemului actual de management al traficului. Actualul sistem are un soft bun, vorbim de un sistem destul e complex care este folosit cu succes și în alte capitale. Sistemul Waze permite ca datele pe care le colectează să fie „aruncate” în acest sistem de management al traficului. Spre exemplu, pentru a ține culoarea verde pe o anumită direcție. Acest lucru nu se întâmplă”, a spus Paul Dorneanu, reprezentantul Waze România, pentru Libertatea.
Primele discuții cu reprezentanții Primăriei Generale, în vederea unui parteneriat pentru integrarea informațiilor Waze în sistemul de management al traficului, au început în urmă cu câțiva ani.
“Noi ne-am lovit de probleme birocratice. Am făcut toate demersurile posibile, cu toate că am primit promisiuni încă de pe vremea domnului Oprescu. Nu a fost niciun primar care să refuze acest lucru, dar niciun primar nu a făcut până acum vreun pas efectiv în a demara acest parteneriat”, conchide Paul Doreanu.
Statisticile Waze mai arată că, raportat la numărul total de autovehicule înmatriculate în Romania, șoferii a 25% la sută dintre ele folosesc, cel puțin o dată pe săptămână, aplicația Waze.
Succesul aplicației, care generază rute alternative în funcție de condițiile de trafic, se explică și prin faptul că România are una dintre cele mai deficitare rețele de infrastructură rutieră din lume. Potrivit auto-bild.ro, un raport realizat de Forumul Economic Mondial la nivelul Europei arată că doar Rusia, Albania, Serbia și Moldova stau mai prost decât noi în ceea ce privește calitatea drumurilor.
EXCLUSIV/ Lui Alexandru Arșinel i-a fost rău și a fost luat cu ambulanța. ”Nu vreau să mă duceți la spital, trebuie să ajung la teatru!”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro