Xi Jinping a prezidat peste parada militară de amploare organizată la poligonul Zhurihe, dintr-o zonă izolată la graniţa cu Mongolia. Preşedintele a inspectat trupele dintr-un jeep, îmbrăcat în uniformă militară.
Xi, care conduce armata în calitate de şef al Comisiei Militare, a strigat la microfonul fixat în jeep “Salut camarazi!” şi “Camarazi, munciţi din greu!”, în timp ce în fundal se auzea muzică militară. De partea cealaltă, militarii au scandat “Servim poporul!”, “Urmăm partidul!”, “Luptăm să câştigăm” şi “Făurim comportament exemplar!”.
Tancuri şi vehicule cu rachete nucleare şi alte capacităţi au defilat, în timp ce aeronave militare au survolat zona. Printre aeronave s-au numărat bombardiere H-6K, care au patrulat recent în apropiere de Taiwan şi Japonia, dar şi avioane de luptă J-15 şi J-20, de generaţie nouă.
“Astăzi suntem mai aproape de obiectivul unei reîntineriri măreţe a naţiunii chineze decât oricând altcândva în istorie şi trebuie să construim o armată puternică a poporului mai mult decât oricând altcândva în istorie”, a spus Xi într-un discurs scurt.
El a a avertizat că în lume nu este pace, dar nu a menţionat niciun punct de conflict şi nicio ameninţare precisă. Analiştii consideră că a făcut referire la disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, Taiwan şi tensiunile privind programele nuclear şi balistic nord-coreene.
Evenimentul a marcat Ziua Armatei, care are loc oficial pe 1 august, fiind primul organizat de la Revoluţia Comunistă, din 1949, potrivit agenţiei de presă Xinhua. De asemenea, a fost pentru prima dată când Xi a inspectat trupele în câmp deschis.
China nu a mai luptat într-un război de decenii, iar Guvernul insistă că nu are intenţii ostile, dar trebuie să se apere corespunzător, în condiţiile în care este, în prezent, a doua cea mai mare economie din lume.
Cu toate acestea, ţara este privită cu scepticism în Asia şi în lume, din cauza poziţiei sale tot mai agresivă în Marea Chinei de Est şi în Marea Chinei de Sud şi din cauza planurilor sale de modernizare a armatei.
Forţele armate chineze se află în mijlocul unui program ambiţios de modernizare, care include investiţii în tehnologie şi echipamente noi, precum avioane de luptă invizibile pe radar sau transportoare de aeronave. În paralel, numărul militarilor este în curs de reducere.
Citește și: Cântăreața Marina Scupra a murit. A fost răpusă de cancer, la 49 de ani
Foto: EPA