”Sunt mai multe tipuri de pălincă, iar cea mai bună este cea de prune, gutui și apoi din tescovină. Din tescovină și din prune sunt pălincile pe care le puteți ține cel mai îndelungat timp. Spre exemplu, o pălincă de cireșe sau de zmeură nu poate rezista mai mult de trei ani, după această perioadă începe să își piardă mirosul și gustul, buchetul. Se oxidează foarte repede”, ne explică Serli Csilla, oenolog la Cramele Nachbil, secretele palincii de calitate.
Cel mai bun pahar în care se poate face degustarea palincii este cel de tip „tulip” (lalea). „Această formă ne ajută să simțim mai fin mirosul intens al palincii, dar și finețea ei”.
Cât de tare trebuie să fie palinca
Contează foarte mult și tăria pe care o are această băuturi spirtoasă. În județul Satu Mare, palinca se face și la 52 de grade, dar nu aceasta este tăria ideală pentru ea. ”Cea mai bună pălincă trebuie să aibă o tărie de 46-48 de grade, 48 de grade este ideal. La această alcoolemie se deschide cel mai frumos buchetul fructului din care este făcută pălinca”, spune Serli Csilla.
Cum se ține corect paharul de palincă
Există și o poziție în care trebuie ținut paharul de palincă. Acesta, dacă este cu picior, trebuie ținut în palmă cu piciorul paharului între degete, pentru a încălzi puțin palinca. Atenție, aceasta nu se servește rece, pentru că nu vă veți putea bucura de întreg buchetul ei. În momentul în care se încălzește puțin paharul, se eliberează aromele din palincă. Dar, cel mai frumos, paharul de palincă de tip tulip se ține de piciorul acestuia, cu trei degete.
Spre comparație, la paharul de vin este obligatoriu să ții paharul de picior cu toate degetele. „Dacă ții paharul de fundul piciorului, înseamnă că ești un om snob. Dacă-l ții cum trebuie, ești un adevărat domn, iar dacă-l ții de recipient (partea superioară piciorului de sticlă), înseamnă că ești un dobitoc”, ne-a povestit Serli Csilla, oenolog Cramele Nachbill.
Potrivit acesteia, modul în care ții paharul arată celorlalți dacă știi ceva despre băutura pe care o bei. „Cine ține paharul ca-n ultimul meu exemplu este clar că nu este băutor de vin”, a mai spus Csilla.
Dacă românul bea palinca înainte de masă, în alte state din Europa, tăria se bea după ce omul termină de mâncat. ”Pălinca este un aperitiv foarte bun, favorizează digestia”, a mai precizat oenologul.
Un alt secret al servirii de calitate a palincii este faptul că această băutură se degustă, nu se dă peste cap, ca un shot de tequila. „Pălinca trebuie degustată și plimbată prin gură pentru a-i simți aroma și a te bucura de buchetul ei. Dacă o dai pe gât, nu-i simți decât tăria și te și arde”, a mai spus Serli Csilla.
Cum știți că aveți o palincă bună în pahar
Există și un mod corect în care se face palinca, iar de acest lucru ne putem da seama încă de la degustare. Așa veți ști dacă ați fost sau nu păcăliți de producătorul care v-o vinde.
”Indiferent de fructul din care este făcută, la pălincă trebuie să-i simțiți fructul. Dacă simți miros de acetonă, la pălincă atunci înseamnă că cel care a făcut-o s-a zgârcit și a vrut să aibă mai mult din prima parte a producției. La fel, dacă simți un pic de miros de caramel, nu vine acea aromă curată de fruct, atunci a lăsat să curgă mai mult și a făcut tot pentru cantitate. Dacă are miros de acetonă sau de caramel, înseamnă că aia nu este pălincă de nota 10”, ne-a mai spus oenologul.
Citește și:
REPORTAJ/Levente Polgar, ultramaratonistul fără o mână, oferă zilnic kilometri de generozitate şi patriotism| VIDEO
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!