Anul acesta, bursele au mers către 26 de „genii”, care vor primi aceşti bani în tranşe, pe o perioadă de 5 ani, scrie Business Insider.

Fiecare dintre cei 26 de bursieri sunt recompensaţi pentru contribuţiile lor în domeniile de care se ocupă, de la la ştiinţe umaniste, probleme sociale, ştiinţe sociale şi STEM (ştiinţe naturale, tehnologie, ingierie şi matematică).

Cine sunt geniile anului 2019

Lista celor 26 de câştigători de anul acesta reuneşte personalităţi din cele mai diverse domenii, de la artişti şi scriitori, la experţi în neurologie, biologi şi paleoclimatologi.

Printre cele mai cunoscute nume se află cel al clasicistei Emily Wilson, prima femeie care a tradus „Odiseea” lui Homer în engleză, şi cel al expertului în domeniul legislaţiei penale Lisa Daugaard, care a contribuit substanţial la găsirea unor metode alternative de lupta contra drogurilor, care au dus la îmbunătăţirea activităţii oamenilor legii.

Emily Wilson

Specialista în autorii clasici Emily Wilson a fost premiată, parţial, pentru traducerea „Odiseei” lui Homer. Munca ei este considerată revoluţionară pentru că aduce un aer noi operei străvechi şi este considerată o traducere mult mai precisă, potrivit Fundaţiei.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Ocean Vuong

Este poet şi scriitor, cunoscut pentru „Pe Pământ suntem superbi pentru puţin timp”. A fost premiat pentru opera lui, care explorează „efectele traumelor intergeneraţionale, experienţa refugiaţilor şi complexităţile identităţii”. Cartea lui este pe lista bestseller-elor New York Times.

Jenny Tung

Este antropolog evoluţionist, cunoscută pentru munca ei în domeniul geneticii. A primit premiul Fundaţiei pentru cercetările realizate pe babuinii din Kenya. Potrivit Fundaţiei MacArthur, Tung a găsit dovezi ale unor „legături între factorii de mediu social – cum ar fi statusul social şi integrarea socială – şi variaţiile în genom şi cum aceste legături afectează sănătatea, starea de bine şi longevitatea”.

Joshua Tenenbaum

El este un cercetător în domeniul cogniţiei, cunoscut pentru munca sa în domeniul învăţării umane. A primit distincţia pentru activitatea sa, prin care a „combinat modele computaţionale cu experimente behavioriste pentru a face lumină în domeniul învăţării umane”

Vanessa Ruta

Este expertă în neurologie, cunoscută pentru cercetările despre comportament şi despre creierului.

Vanessa Ruta a fost recompensată pentru că a cercetat „cum procesează creierul înformaţii senzoriale şi cum generează răspunsuri comportamentale”, potrivit Fundaţiei MacArthur.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

„Munca mea este inspirată de potenţialul unor sisteme mai simple”, a spus Ruta, „cum ar fi mici insecte, pentru a oferi răspunsuri în privinţa mecanismului de bază al circuitelor din creier şi care în cele din urmă să dezvăluie logica fundamentală a creierului”.

Cameron Rowland

Este un artist, cunoscut pentru expoziţia sa, „91020000”.

Cameron Rowland a fost premiat pentru arta lui, care foloseşte „obiecte fizice şi relaţii contractuale (…) pentru a face vizibile mecanismele prin care rasismul sistemic este perpetuat”, potrivit Fundaţiei MacArthur. Expoziţia sa din 2016 a prezentat obiecte făcute de deţinuţi, cum ar fi bănci din sălile de judecată şi birouri.

Emmanuel Pratt

Este un designer urban, cunoscut drept cofondator al Fundaţiei Sweet Water.

A primit premierul Fundaţiei pentru „transformarea cartierelor urbane neglijate în locuri de dezvoltare şi vitalitate” prin dezvoltarea comunităţilor. Pratt a cofondat Fundaţia Sweet Water pentru a revitaliza zona de sud a oraşului Chicago.

Jerry X. Mitrovica

Este geofizician şi teoritician, cunoscut pentru cercetarea în domeniul schimbărilor climatice.

A primit acest premiu pentru „schimbarea modului în care înţelegem relaţia complicată dintre nivelul mării şi topirea calotelor glaciare şi impactul variabil pe care schimbările climatice îl va avea asupra comunităţilor”, potrivit Fundaţiei MacArthur.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Cercetările lui utilizează statistici şi imagini din satelit pentru a îmbunătăţi înţelegerea cercetărilor cu privire la schimbările climatice.

Jeffrey Ann Miller

Este un cercetător literar cunoscut pentru munca sa despre perioada Renaşterii.

A primit premiul pentru cercetările despre „cum practicile literare ale erudiţilor renascentişti au schimbat faţa textelor de bază ale creştinătăţii moderne, filosofiei şi literaturii”. Studiile sale despre engleza modernă timpurie, inclusiv scriierile unor gânditori precum John Milton, schimbă azi înţelegerea despre opera lor.

Sarah Michelson

Este coregrafă, cunoscută pentru abordarea ei originală asupra dansului contemporan.

A primit acest premiu pentru „extinderea scopului dansului contemporan” prin coregrafie, care are legătură cu însăşi natura dansului. Michelson este cunoscută pentru operele ei precum „Devotare” şi „Lumina zilei (pentru Minneapolis)”.

Kelly Lytle Hernández

Este istoric, cunoscută pentru cercetarea în domeniul imigraţiei şi încarcerării.

Kelly Lytle Hernández a primit premierul pentru că a „contestat credinţe vechi despre originile, ideologia şi evoluţia practicilor imigraţioniste şi de încarcerare”, scrie Fundaţia MacArthur. Cea mai recentă carte a ei este „Oraşul deţinuţilor: Cucerire, Rebeliune şi epoca cuştilor umane în Los Angeles, 1771-1965”.

Valeria Luiselli

Este o scriitoare, cunoscută pentru romanul este din 2019 „Arhiva copiilor pierduţi”.

Potrivit Fundaţiei MacArthur, Valeria Luiselli a primit premierul pentru „că a contestat noţiunile convenţionale despre scriere în ficţiune, eseistică şi despre hibridul inventiv dintre cele două”. Cea mai recentă carte a ei este romanul din 2019 „Arhiva copiilor pierduţi”, care amestecă ficţiunea şi non-ficţiunea.

Zachary Lippmannull

Este biolog în domeniul plantelor, cunoscut pentru cercetările despre înmulţirea plantelor.

Zachary Lippman a fost premiat pentru „investigarea mecanismelor genetice care determină înflorirea şi producerea florilor şi pentru dezvoltarea unetelor pentru creşterea înmulţirii şi a recoltelor mai îmbelşugate”. Lippman foloseşte atât tehnici tradiţionale, cât şi moderne şi tehnici genomice pentru a creşte plante mai bune.

Stacy Jupiter

Este biolog marin, cunoscută pentru munca sa în Melanezia.

Stacy Jupiter a primit premiul pentru că a proiectat „strategii de conservare care protejează biodiversitatea în ecosisteme şi bunăstarea comunităţilor de coastă”, potrivit Fundaţiei. Cercetările ei în comunităţi din Melanezia (o regiune care include Fiji, Insulele Solomon şi Papua Noua Guinee) dezvăluie noi metode de conservare.

Walter Hood

Este un artist de monumente, cunoscut pentru proiectele sale în instituţii precum Muzeul Broad din Los Angeles.

Walter Hood a primit premiul pentru că a „creat spaţii urbane sustenabile din punct de vedere ecologic”. Munca lui este potrivită pentru actualii locuitori, dar respectă şi istoria locală. Unul dintre cele mai recente proiecte este Muzeul Broad, construit în Los Angeles în 2015.

Saidiya Hartman

Un specialist literar şi istoric cultural cunoscut pentru munca ei în domeniul sclaviei.

Saidiya Hartman a primit premiul pentru „trasarea vieţii de apoi a sclaviei în viaţa modernă americană”, potrivit Fundaţiei MacArthur. Cea mai recentă carte a ei, despre vieţile tinerelor de culoare care fugeau de sclaviei, este „Vieţi rebele, experimente frumoase”, publicată în 2019.

Mary Halvorson

Este o chitaristă şi compozitoare, cunoscută pentru melanjul de jazz şi rock de chitară.

Mary Halvorson a primit premiul pentru „experimentarea de la intersecţia jazzului cu rockul cu un sound propriu”. Cel mai recent album al ei, Code Girl, a fost lansat în 2018.

Jeffrey Gibson

Este un artist vizual cunoscut pentru amestecarea tradiţionalului cu modernul.

Jeffrey Gibson a fost premiat pentru că a creat „un nou vocabular hibrid vizual şi pentru producerea unei schimbări în modul în care arta amerindiană este văzută şi înscrisă în istorie”, scrie Fundaţia MacArthur.

Andrea Dutton

Este o geochimistă şi paleoclimatoloagă cunoscută pentru analiza ei a nivelurilor antice ale mării.

Andrea Dutton a primit premiul pentru „a avansat înţelegerea actuală a dinamicii nivelului mării”, potrivit fundaţiei. Munca lui Dutton implică reconstruirea modului în care nivelul mării s-a schimbat în diverse perioade de-a lungul istoriei planetei.

Annie Dorsen

Este un artist de teatru cunoscută pentru producţiile teatral care folosesc inteligenţă artificială.

Annie Dorsen a primit premierul pentru că a fost o „pionieră într-un nou gen de teatru care dramatizează modul în care inteligenţa non-umană schimbă profund natura muncii, culturii şi relaţiilor sociale”, scrie Fundaţia MacArthur. Munca ei, care implica IA, este numită „teatru algoritmic”.

Lisa Daugaard

Este un expert în reforma penală, cunoscută pentru îmbunătăţirea rezultatelor pentru cei cu probleme mentale sau un istoric al abuzurilor de droguri.

Lisa Daugaard a primit această distincţie pentru „dezvoltarea abordărilor alternative la practicile poliţieneşti şi ale oamnilor legii”, potrivit Fundaţiei. Ea a ajutat la crearea unui program care înlocuieşte pedepsele cu servicii de reabilitare pentru cei cu boli pshice sau istoric al consumului de droguri.

Danielle Citron

Este o expertă în domeniul dreptului, cunoscută pentru munca în domeniul hărţuirii online.

Danielle Citron a primit acest premiu pentru „luarea în vizor a pestei hărţuirii online şi pentru creşterea conştientizării preţului plătit de victimele ei”, potrivit Fundaţiei. Cartea ei „Crimele provocate de ură în spaţiul virtual” documentează această problemă.

Mel Chin

Este un artist cunoscut pentru arta lui care sfidează definiţiile.

Mel Chin a primit premiul pentru că a „folosit puterea artei pentru a ridica nivelul de conştientizare al problemelor sociale prin practici care sfidează categorisirea”, potrivit fundaţiei. Munca lui Chin, spune fundaţia MacArthur, implică „colaje, obiecte sculpturale, filme animate şi jocuri video în instalaţii publice colective la scară largă”.

Lynda Barry

Este o autoare de romane grafice, caricaturistă şi educatoare, cunoscută pentru romanele ei grafice şi pentru atelierele pe care le organizează.

Lynda Barry a primit acest premiu pentru că a „inspirat participarea creativă prin lucrări grafice originale”. Barry crează benzi desenate şi nuvele grafice, inclusiv nuvela ei grafică din 2002 „O! Sută! de Demoni!”.

Sujatha Baliga

Este o avocată şi practiciană a justiţiei reparatorii, cunoscută pentru munca ei în Proiectul Justiţiei Reparatorii.

Sujatha Baliga a fost premiată pentru „extinderea accesului la strategii de justiţie reparatorie centrate pe supravieţuitori care întrerup incriminarea persoanelor de culoare”, potrivit Fundaţiei. Baliga este directoarea Proiectului Justiţiei Reparatorii, care priveşte justiţia din punct de vedere reparatoriu, nu punitiv, în cazul violenţei domestice.

Elizabeth Anderson 

Este o filosoafă, cunoscută pentru munca ei în domeniul egalităţii.

Elizabeth Anderson a fost premiată pentru că a „folosit metode pragmatice pentru a examina modurile în care diverse instituţii, politici şi practici sociale servesc la promovarea sau descurajarea condiţiilor pentru egalitate democratică”, potrivit Fundaţiei MacArthur.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere, întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere, întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI