Cake pops
Ingrediente: 16 biscuiţi cu cremă, 100 g cremă de brânză, glazură: 300 g ciocolată cu lapte şi albă; decor: ornamente pentru bomboane; beţe din plastic pentru acadele sau din lemn pentru frigărui
Preparare: mai întâi se dau biscuiţii prin blender şi se toacă foarte fin. Se adaugă apoi crema de brânză, care trebuie să fie la temperatura camerei şi se amestecă bine de tot, până când compoziţia devine omogenă. Din compoziţia obţinută se fac biluţe de circa 3 cm în diametru şi se aşază într-o tavă care se ţine 20- 30 de minute la congelator, să se întărească biluţele. Se taie ciocolata în bucăţi şi se topeşte în bain-marie, fiecare, separat (albă şi cu lapte). Fiecare beţişor se introduce în mijlocul unei biluţe care apoi se înmoaie în ciocolată şi se învârte pentru înlăturarea excesului, apoi se presară ornamentele colorate şi se pun într-o cană.
Gogoşi glazurate
Ingrediente: un plic drojdie uscată, două linguri apă, 400 g făină (şi încă puţin pentru a pudra suprafaţă de lucru şi sucitorul), 250 ml de lapte, 55 g unt, 3 gălbenuşuri mari, 3 linguri de zahăr, 1 ½ linguriţă sare, o linguriţă scorţişoară; pentru prăjit: 500 ml ulei, pentru glazură: zahăr pudră, sirop de vişine, zeamă de lămâie, esenţă de vanilie; decor: bombonele albe şi roz
Preparare: se amestecă apa călduţă cu drojdia, până când drojdia se dizolvă complet. Se lasă 5 minute, până când fac spumă. Separat, în bolul unui mixer se amestecă făina, laptele, untul, gălbenuşurile, zahărul, sarea şi scorţişoara. Se adaugă şi compoziţia cu drojdie şi se mixează câteva minute până când se obţine un aluat omogen şi elastic. Aluatul se face bilă, se pudrează uşor cu făină, să nu facă crustă, şi se pune într- un vas care se acoperă cu un prosop curat şi se lasă într-un loc călduţ să dospească, circa două ore, sau până când îşi dublează volumul. Se întinde aluatul pe planşeta pudrată bine cu făină, cu sucitorul dat şi el prin făină, într-o foaie de 1 cm. Cu ajutorul a două pahare, unul mai mare şi unul mai mic, se decupează gogoşile. Aluatul rămas se frământă din nou şi se taie alte gogoşi. Se pun gogoşile într- o tavă pudrată cu făină, se acoperă din nou cu prosopul şi se lăsă la dospit alte 30 de minute. Se încinge uleiul şi se prăjesc gogoşile rând pe rând, câte 2-3 odată, lăsându- le câte un minut cel puţin pe fiecare parte, astfel încât să se rumenească frumos. Pentru glazură se amestecă zahăr pudră cu sirop de vişine (pentru cea roz), zeamă de lămâie şi puţină esenţă de vanilie până când se obţine o compoziţie uşor lichidă, ca o glazură. După ce s-au răcit gogoşile se glazurează şi apoi se ornează cu bombonele.
Chec glazurat
Ingrediente: 4 ouă, 100 ml lapte, 360 g zahăr, un pachet de unt, 50 g cacao, ½ plic praf de copt (o linguriţă), două linguri de ness, 260 g făină; glazură: 200 g ciocolată cu lapte, 75 ml frişcă lichidă; 4-5 miezi de nucă pentru decor
Preparare: într-o crăticioară se pune la încălzit untul tăiat cubuleţe, zahărul şi laptele. Când untul s-a topit şi zahărul s-a dizolvat, se ia crăticioara de pe foc şi se adăuga cacaoa (cernută) şi se omogenizează cu un tel. Se lasă compoziţia să se răcească înainte de a adaugă ouăle şi făina. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă tare şi se bagă la frigider. Când compoziţia s-a răcit (temperatura suportabilă la deget), se răstoarnă într-un bol mai încăpător şi se adaugă pe rând câte un gălbenuş. După fiecare se amestecă bine cu ajutorul mixerului. Se adaugă şi făina cu praful de copt, iar la final se încorporează albuşurile bătute, cu ajutorul unei spatule, cu mişcări de jos în sus. Se tapetează două forme de chec cu hârtie de copt şi se pune jumătate din compoziţie în fiecare. Se coc în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru primele 15 minute, apoi se reduce temperatura la 160 de grade. Între timp, se dă ciocolata pe răzătoarea mare şi apoi se topeşte în baie de aburi împreună cu frişca şi se amestecă. Se toarnă compoziţia peste checuri, se presară miez de nucă sfărâmat şi se dau la rece o oră.
Covrigei cu ciocolată
Ingrediente: 200 g făină, 160 g unt, 60 g zahăr, 20 g cacao, lapte, un vârf de cuţit de sare, o esenţă de vanilie, 20 ml ulei; pentru glazură: 50 g ciocolată neagră, 25 g unt; decor: 25 g ciocolată albă
Preparare: untul se amestecă cu zahărul, cacaoa, făina, sarea, esenţa de vanilie şi puţin lapte, atât cât să se poată forma un aluat. Apoi se întinde o foaie cam de 5 mm şi cu un dispozitiv special se decupează covrigeii. Se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi se coc la foc potrivit. Se lasă apoi să se răcească şi se înmoaie în glazură. Se pun pe o tavă, la distanţă unul de altul, până se usucă glazura. Pentru prepararea glazurii se rade ciocolata neagră şi se pune la foc mic să se topească împreună cu untul şi o lingură de apă. După ce s-a topit, se amestecă şi se foloseşte imediat. După ce s-a răcit glazura de cicolată neagră se topeşte ciocolata albă şi se pune într- un poş cu vârful foarte mic. Apoi se decorează covrigeii.
Biscuiţi de ciocolată
Ingrediente: 90 g făină, 150 g făină de ovăz, un plic praf de copt, 90 g zahăr brun, 90 g zahăr alb, un vârf de cuţit de sare, o esenţă de vanilie, 125 g unt, un pahar mic de lapte, două ouă, 125 g pepite de ciocolată, 60 g alune.
Preparare: se mixează untul moale (tăiat cubuţete, tinut la temperatura camerei o oră) cu zahărul, vanilia, sarea şi ouăle până se obţine o cremă fină. Cele două tipuri de făină se amestecă cu praful de copt, se cern şi apoi se adaugă treptat cremei de unt. Se pun şi fulgii de ciocolată în aluat, cu ajutorul unei linguri de lemn, şi alunele tocate. Se preîncălzeşte cuptorul la 175°C. Aluatul se dă la frigider 10 minute. Se scoate apoi şi se formează, cu mâinile uşor umede, biluţe de aluat, mari cât o nucă. Se aşază biluţele la 4-5 cm una de cealaltă în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Biscuiţii se coc pe treapta a treia de jos în sus, pentru 15 minute, sau până când încep să prindă culoare pe margini. Suprafaţa biscuiţilor trebuie să nu se “bronzeze” absolut deloc. Când marginile îşi schimbă discret culoarea, se scoate tava din cuptor şi se lasă 2-3 minute. Apoi se scot cu grijă pe un grătar şi se lasă la răcit complet.
Turtă dulce
Ingrediente: două ouă, 3 linguri de miere, 100 g zahăr, o linguriţă bicarbonat de sodiu, o linguriţă de oţet, o linguriţă scorţişoară, 1/2 linguriţă esenţă de rom, făină cât cuprinde (300-350 g)
Preparare: într-un bol se pun ouăle, zahărul şi mierea şi se mixează toate până se omogenizează. Apoi se adaugă bicarbonatul stins cu oţet, scorţişoara şi esenţa de rom şi se mixează în continuare. Se adaugă făină cât cuprinde, până se obţine un aluat care se poate modela. Pe masa de lucru se presară puţină făină, se întinde o foaie cu grosimea de 1 cm şi se decupează cu ajutorul formelor (stea sau altele). Figurinele se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, care se introduce la cuptor până când se rumenesc.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!