Jurnaliştii de la The Guardian afirmă, în material, că lupta împotriva corupţiei şi schimbările din justiţie au dominat discuţiile politice din România în ultimii ani, amintind că România se află printre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, potrivit organizaţiei Transparency International.
„Nu consider aceste alegeri ca pe o victorie pentru partidele de opoziţie, ci ca pe o înfrângere pentru PSD. (..) Am înţeles mesajul de la 26 mai. Nu am discutat despre sistemul de justiţie, nu am lăsat pe nimeni să se implice în acel subiect…Mi-ar plăcea să mă întorc la agenda care se concentrează mai mult asupra cetăţenilor şi mai puţin asupra sistemului de justiţie”, a spus premierul Viorica Dăncilă, potrivit Mediafax.
Potrivit The Guardian, o altă sursă a tensiunii între Bucureşti şi Bruxelles a fost cauzată de negocierile privind şefia Parchetului European.
Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA, nu este sprijinită de Guvernul român, însă a obţinut susţinerea Parlamentului European. Kovesi a fost demisă din funcţia de şefă DNA, anul trecut, într-o mişcare considerată a fi motivată politic, adăugă jurnaliştii de la The Guardian.
Dăncilă a declarat, referitor la această problemă, că Laura Codruţa Kovesi trebuie „să îşi rezolve problemele cu justiţia” înainte de a îşi asuma un astfel de rol.
„Dacă acele acuzaţii au fost reale? Nu ştiu dacă sunt reale, sau nu, este doar o ipoteză, însă sunt de părere că imaginea României va fi afectată şi vreau ca imaginea ţării mele să fie una bună”, a afirmat premierul român.
Jurnaliştii de la The Guardian notează că Viorica Dăncilă înfruntă propriile probleme de imagine, fiind acuzată că numirea sa în funcţia de premier a fost în interesul lui Liviu Dragnea.
„Nu putem dezbate performanţa ei ca premier. Nimeni din România nu este de părere că este un premier credibil şi că este cea care decide direcţia în care se îndreaptă partidul”, a declarat Dan Barna.
„Aceste acuzaţii vin din partea Opoziţiei. Premierul este cel care conduce guvernul. Domnul Dragnea nu venea la Guvern şi nici nu dădea indicaţii”, afirmă Dăncilă.
Despre guvernul pe care îl conduce, Dăncilă a declarat că acesta se concentrează pe domenii precum educaţia, sănătatea şi infrastructura. Premierul a mai adăugat că îmbunătăţirea relaţiilor cu Bruxelles este o prioritate.
„Încă din 2011 întâlnim toate criteriile pentru a adera la spaţiul Schengen. Cu toate acestea, decizia politică este împotriva aderării noastre la Schengen”, a declarat aceasta.
Despre mecanismul MCV, Dăncilă a afirmat că dacă „ar fi valid pentru toate statele membre, atunci nu ar mai exista un standard dublu”, însă acesta se aplică doar la două state. „Nu vrem să repetăm greşelile din trecut”, a concluzionat Dăncilă.