„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Şoşoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporţionată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege şi de a fi ales”, a comentat premierul.
Ciolcu a precizat că „rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri”.
„Voi susţine întotdeauna că funcţiile trebuie câştigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esenţa democraţiei”, a scris Ciolacu.
El consideră că judecătorii CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri şi aceasta să conţină argumente legale şi constituţionale puternice.
„Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuţie serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curţii Constituţionale”, afirmă Ciolacu.
Curtea Constituţională a anunţat sâmbătă seară, într-un comunicat oficial că, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis contestaţiile formulate de Amalia Bellantoni şi de Mihai Gheorghe Ursa.
Astfel, a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.
parpalache • 07.10.2024, 19:49
Ciolacu asta pare el mai de la țara,dar prea ne crede de la școala ajutatoare-atunci când face pe„surprinsul”-ca vezi Doamne, cei cinci judecatori(numiți de PSD)- care au interzis-o pe Șoșoaca- ar fi dat verdictul fara voia lui!
vudejea • 06.10.2024, 19:37
Cei de la cc sunt numiti politic, nu sunt magistrati, nu sunt judecatori ! Li se spune asa ca sa para mai importanti dar sunt pusi de partide, 3 de psd, 3 de pnl si 3 de alalalt gunoi ce si-a aratat cel mai clar dispretul fata de romani! Macar nu-i fatarnic ca ciolacu care se preface ca nu mai stie ce-a ordonat! In fine, niste functionari numiti politic ca oricare alt ministru, dispun definitiv, fara cale de atac, cutare nu are valide drepturile fundamentale, chit ca nicio instanta adevarata nu a constatat aceasta! Cateva sute de mii de romani o sa ne constituim parte si o sa cerem CEDO, CEJ si chiar si asociatiei maorilor din Noua Zeelanda, sa constate nelegalitatea alegerilor ce urmeaza sa se desfasoare in Romania fie doar pt ca procesul democratic a fost perturbat printr-o hotarare fara cale de atac, a unor numiti politic, nicidecum a unei instante adevarate. Tot dezgustul meu pt actuala clasa politica si pentru oamenii care fac, chipurile, justitie in numele legii fundamentale.
Darieana • 06.10.2024, 18:39
Sosoaca e o mahalagioaca, dar daca e buna pt Parlamentul European, unde reprezinta Romania si are acces la informatii sensibile din Europa, cum de, brusc, dupa ce candidatura la presedentie i-a fost aprobata de BEC, CCR i-o invalideaza ? Momentul ales isca intrebari si ingrijorari, nu faptul ca Sosoaca nu mai are dreptul legal sa candideze. De aceea, multi lideri acuza psd de imixtiune in justie pt calcule electorale. Voturile lui Sosoaca nu se vor duce la Simion, iar psd si-a dat singur ca ciomagul in fluierul piciorului, oricat neaga ei ca nu sunt implicati. Au martirizat-o pe soso si uite asa au dat avant sosului ei. Desteapta treaba, au gandit !