Întrebat de moderatoarea emisiunii online, Ileana Toma de la Sănătatea Press, ce se poate face pentru ca tragedia de la Matei Balș să fie evitată pe viitor, Vlad Voiculescu a punctat că e nevoie de mișcări atât în direcția ridicării de spitale noi, cât și pentru investiții în cele vechi.
Deși a menționat, pe final, că „nu ne ajută să ne uităm doar în spate să găsim vinovații”, Voiculescu a început prin a vorbi de proiectele nefinalizate din anii 2000, când, spune actualul ministru al sănătății, banii din studii de fezabilitate făcute „de firme de apartament” ajungeau în spatele susținerii unor partide politice.
„Exemplu concret, spitalele regionale. Pe la sfârșitul anilor 2000 se vorbea de 20 și ceva de spitale regionale. S-au cheltuit 20 și ceva de milioane de euro pe acele studii de fezabilitate. Erau niște copy-paste-uri, nu au putut fi folosite. Sunt de atunci 13-14 ani și nu au nici măcar o fundație”, a început Voiculescu.
În 2016, când am venit pentru o perioadă scurtă, m-am gândit că, poate, fiind și fonduri europene, lucrurile vor fi mers deja mai departe. N-am găsit nimic.
Vlad Voiculescu, ministru al sănătății în 2016 și din decembrie 2020:
Voiculescu susține că primele investiții ar putea fi cele trei spitale regionale din centrul Moldovei, al Ardealului și al Olteniei. „În 2016 am semnat acordul cu Banca Europeană de Investiții pentru 3 spitale regionale – Cluj, Iași și Craiova. Sunt foarte puține pentru nevoile țării ăsteia, dar sunt un început”.
Proiecte noi la Sibiu și Brașov
Ministrul susține că s-a depășit stadiul studiilor de fezabilitate, în acest moment urmând „licitațiile pentru proiectele tehnice”.
„Spitalele regionale – toate cele 3 proiecte – vor fi accelerate. Mai sunt proiecte la Sibiu, la Brașov, care sunt deja începute. A început proiectul lor și vor primi atenția cuvenită”, a spus Voiculescu.
Acesta a adăugat că, în această zilei de luni, a avut o întâlnire cu reprezentanți ai OMS, cu directorul regional Hans Henri P. Kluge, cărora le-a cerut „o echipă de specialiști pentru coordonarea proiectelor de spitale noi, dar și investiții în spitalele vechi. Avem nevoie de investiții care să aibă cap și coadă”.
Am auzit de echipamente extrem de scumpe care stau nefolosite. Nu cred că e cineva de aici de la întâlnire care să nu știe de echipamente nefolosite.
Vlad Voiculescu, ministrul sănătății:
Directorul OMS l-a lăudat pe medicul erou din Piatra Neamț
Legat strict de Matei Balș, Voiculescu a spus că „onest, nu știm încă exact” ce s-a întâmplat, dar „putem presupune că există vulnerabilități în spitale legate de oxigen, de modul în care sunt tratații pacienții, iar vulnerabilitățile țin de infrastructură, de limitări ale numărului de personal, poate cu personal insuficient antrenat la siguranța la incendiu”.
Mai mult, „pot fi lucruri care țin de reguli. Poate reguli neactualizate, ori insuficient cunoscute. Trebuie să mergem spre aceste puncte. Să flexibilizăm normele”, a spus ministrul.
Voiculescu a încheiat spunând că „Hans Henri P. Kluge, directorul de la OMS, l-a menționat specific pe doctorul de la Piatra Neamț și pentru că și-a riscat viața acolo. Dincolo de țevi și gaze medicale și altele, există oameni care salvează vieți și care, câteodată, și-o pun pe-a lor în pericol”.
Medicul Cătălin Denciu, care a suferit arsuri în incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, când a încercat să salveze pacienții cu COVID din secția ATI care luase foc, se află internat într-un spital din Belgia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro