Ți-ai calculat vreodată averea? Ar trebui să fie destul de simplu… Mai întâi aduni toate activele financiare: banii, acțiunile, acumulările din contul de pensii. 

Apoi le aduni pe cele nefinanciare: prețul de vânzare al locuinței, al mașinii și al altor bunuri de valoare pe care le mai ai. La final, scazi soldul datoriilor. 

Dacă rezultatul final este negativ, zero sau mai mic de 10.000 de dolari, te afli în aceeași situație ca alți 30% dintre români. Dacă este între 10.000 și 100.000 de dolari, te afli în situația a aproape doi din trei. 

În anul 2000, averea medie a unui român era de aproximativ 5.000 de dolari, dintre care 700 de dolari avere financiară iar 4.300 nefinanciară. În 20 de ani, cifra a crescut la aproape 50 de mii de dolari, din care 10.000 avere financiară.

Să fii milionar nu mai înseamnă „putred” de bogat

Vrei să fii milionar? Iată un plan pentru următorii 30 de ani!
Sursa foto: Hepta

Peste 100.000 de dolari au 7% din români, iar clubul select al milionarilor numără, potrivit raportului Credit Suisse Global Wealth, aproximativ 30.000 de persoane, adică 0,2% din populație.

În toată lumea, un adult dintr-o sută este milionar, cu vârfuri de până la unu din 10 în țările foarte bogate. Însă în ziua de azi milionar nu mai înseamnă ce însemna acum câteva decenii – cineva „putred” de bogat. 

Majoritatea sunt oameni foarte normali, cu o viață normală. În SUA, unde milionarii sunt vreo 12 milioane, doar o treime au moștenit banii, integral sau parțial, restul i-au câștigat prin forțe proprii. 

Cei din urmă au ajuns la această cotă la finalul a 28 de ani și la o vârstă medie de 49 de ani. 

În România, definiția milionarului abia de acum începe să se schimbe

În anii ’90, inflația galopantă a provocat o ironie amară la nivelul întregii societăți: toți eram „milionari”. Chiar și azi, la 15 ani de la abandonarea leului vechi, „milionul” încă a rămas sinonim pentru suta de lei.

Milionari reali, care să aibă fiecare măcar câte un milion de dolari, abia se puteau găsi câteva sute: fie de pe urma privatizărilor cu dedicație, fie a contrabandei, a comerțului bazat pe favoruri de stat sau, mult mai rar, a succesului personal autentic, de multe ori prin alte țări.

Anii 2000 au ridicat acest număr la câteva mii, în rândul milionarilor intrând antreprenori care au pornit de la zero, profesioniști foarte bine plătiți sau proprietarii unor imobile și terenuri a căror valoare a crescut peste noapte. 

Abia în deceniul care tocmai se încheie, au apărut oportunitățile: informatizarea și internetul, accesul la piețele internaționale, creșterea nivelului de trai local care a făcut posibile afaceri care înainte n-ar fi mers.

Următorii zece ani vor consemna, cel mai probabil, o nouă creștere a numărului de milionari, posibil peste pragul de 100.000. Cele mai mari șanse să treacă acest prag le au, desigur, cei care sunt deja pe aproape. 

Pe termen mai lung însă, de 20-30 de ani, posibilitatea este deschisă teoretic pentru oricine.

Te poți îmbogăți din muncă? Da, cu condiția să fie bine plătită

Vrei să fii milionar? Iată un plan pentru următorii 30 de ani!
Sursa foto: Shutterstock

Calculele pe hârtie vor fi întotdeauna descurajatoare. Chiar și cu dobânzi constante foarte bune, de 4%, disponibile acum doar la titlurile de stat, ar trebui să pui de-o parte 1.500 de euro lună de lună pentru ca la finalul a 30 de ani să se aduni un milion de euro. Pentru cei care nici măcar nu câștigă banii aceștia, pare desigur o glumă amară.

Lucrurile încep să sune altfel însă atunci când le punem în perspectivă istorică.

Pentru americanul sau germanul care azi împlinește 49 de ani și atinge pragul de un milion, în urmă cu 28 de ani cei 1.500 de euro sau dolari salariu nu erau deloc ceva foarte la îndemână.

Chiar și economiile țărilor respective au crescut între timp și nici măcar atât de repede cât a crescut și are șanse să o facă în continuare cea românească.

Avantajul, pentru cine are inspirația să-l materializeze, este că azi accesul la piața muncii este aproape egal, cu atât mai mult în condițiile în care angajații sunt trimiși să muncească de acasă – oriunde ar fi casa.

Investește în educație

Primul „secret” al milionarilor pe care îi întâlnim prin supermarket este că veniturile le-au tot crescut, pe măsură ce au căpătat experiență în propria profesie sau afacere și au devenit de neînlocuit.

Asta înseamnă să investești fie bani, fie timp, în a învăța mereu câte ceva nou – în lucruri pe care foarte puțină lume știe să le facă, care nu pot fi ușor automatizate și de care este nevoie oriunde în lume, nu doar într-o zonă geografică foarte restrânsă.

Nu este de ajuns însă tot mai trebuie încă două lucruri: unul este curajul de a face schimbări radicale atunci când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dorit, iar celălalt este norocul ca riscul pe care ți-l asumi să nu se producă.

Însă dacă prima condiție este îndeplinită, atunci riscul este ca la finalul a 30 de ani să nu ai neapărat un milion de dolari sau euro, ci poate „doar” un milion de lei. Sau măcar orice sumă care să-ți permită să nu trăiești chiar de la o lună la alta.

Investește în sănătate

Desigur, la ce îți folosește orice milion dacă pentru ca să îl aduni ai dormit puțin, ai mâncat prost, pe sărite și ai neglijat vreo boală până a devenit cronică? 

30 de ani înseamnă totuși cea mai importantă parte a vieții tale și e de preferat să o tratezi echilibrat – cu timp suficient pentru familie, pentru odihnă și pentru bunăstare. 

Un sprint de 10 ani la finalul căruia să „te pensionezi”, da, poate avea sens, dar ce depășește această perioadă e mai degrabă maraton și se cuvine să fie tratat ca atare.

Dacă nu ai timp de sport și de relaxare, de ieșiri cu familia și prietenii, de mese gătite, nutritive, luate la ore fixe – milionul de euro de peste 30 de ani nu ți le va putea răscumpăra vreodată.

***

„Școala de bani” este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de BCR, dar cu un conținut editorial independent. Aici veți putea citi informații proaspete, analize și sfaturi despre cum să vă gestionați bugetul, soluții de economisire și despre cum să luați cele mai bune decizii în ceea ce privesc veniturile și cheltuielile personale. Interacțiunea oamenilor cu banii e un lucru care se schimbă în permanență, iar informațiile despre cele mai bune practici mondiale, despre riscuri și tendințe ne pot influența viața în bine. BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de publicare, ele sunt scrise independent de redacția Libertatea.

Citeşte şi:

Cel mai rentabil fond de investiții din SUA este unul care a investit într-o monedă virtuală. Randament de 333%

Nu mai risipi prin pereți banii pe care îi arzi pentru încălzire! Scurt ghid de investiție în confortul termic

Câteva sfaturi utile înainte de Revelion: Cum să cumperi de pe internet și să rămâi în câștig

„Ești un trădător!”. Dani Coman a avut o reacție violentă după ce fotbalistul a recunoscut că s-a dopat
PARTENERI - GSP.RO
„Ești un trădător!”. Dani Coman a avut o reacție violentă după ce fotbalistul a recunoscut că s-a dopat
Horoscop 26 ianuarie 2021. Peștii se văd puși în situația de a lua decizii dure, acum doar în forul lor interior
HOROSCOP
Horoscop 26 ianuarie 2021. Peștii se văd puși în situația de a lua decizii dure, acum doar în forul lor interior
Lovitura primită de gigantul WhatsApp de la Poliția din Constanța. Cetățenii au fost avertizați
Știrileprotv.ro
Lovitura primită de gigantul WhatsApp de la Poliția din Constanța. Cetățenii au fost avertizați
50 de personalităţi care vor muri în 2021. Lista macabră, făcută publică: controversele apărute şi ce s-a întâmplat în 2020!
Telekomsport
50 de personalităţi care vor muri în 2021. Lista macabră, făcută publică: controversele apărute şi ce s-a întâmplat în 2020!
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)