V-aţi născut în Ierusalim. Nu aveţi voie să mâncaţi carne de porc, dar gătiţi? Cine o gustă?
M-am nasccut in Haifa, nu in Ierusalim. Nu consum carne de porc si nici nu gatesc. Dau oricui din jurul meu sa guste, care are voie si in opinia caruia am incredere.
CNA a acuzat adesea agresivitatea tuturor maeştrilor sef bucătari, în emisiunile lor. Se aruncă cu farfurii, sunt jigniţi concurenţii, că nu se pastrează o decenţă. Credeţi că fără aceste elemente emisiunea n-ar mai avea farmec?
Depinde in primul rand ce fel de emisiune e, care e formatul. In orice caz, in fiecare emisiune exista un scenariu special pe care bucatarii trebuie sa il respecte, pentru a ridica nivelul bucatariei si al concurentilor. Sa iti spun sincer, fata de cum vedeti la televizor, in bucatarie reala, atunci cand e treaba, e de 10 ori mai rau. Presiunea legata de calitate si gust poate cauza astfel de crize nervoase si reactii agresive. Dar totul datorita pasiunii bucatarilor chefi si a grijii fata de clienti. Un chef, trebuie sa fie putin si psiholog. Se intampla sa tipi, sa arunci cu ceva, dar trebuie sa fie cu respect. Nu sunt de acord cu jignirile, insa in momente de criza cu siguranta poti avea stari in care pierzi putin controlul. Emisiunile de acest gen incearca sa redea o imaginea cat mai reala si apropiata a ceea ce se intampla in bucataria unui restaurant cand e full booking.
Mulţi români trăiesc dintr-o pensie de 400 de lei. Ce ar putea să mănânce zilnic, până la următoarea vizită a poştaşului. Mic Dejun, prânz şi cină?
Intr-adevar, ar fi foarte greu. Dar incerc sa dau cateva sugestii, bazandu-ma pe experienta mea si pe preturile din piata. Pentru pranz ar merge o ciorba de zarzavat. E satioasa si poate fi pastrata cateva zile. Are si vitamine. Se poate adauga linte verde si maro, e ieftina si e consistenta. Contine mult fiert. Se mai poate consuma naut impreuna cu ciorba cu zarzavat. Paste romanesti cu sos de rosii, facut in casa. Jumatate de piept de pui sotat, pentru o masa consistenta. Mamaliga cu branza, stil romanesc. Oase de pui pentru fiert, se face o supa buna, cu multe vitamine. 5 bucati de masline zilnic e echivalentul a manca un ou. Deci se poate jongla pentru un mic dejun lejer, dar bun. Mancare de cartofi sau piure cu verdeturi. Cu 400 de ron insa, cred ca e greu sa ajungi la ultima saptamana. Eu am putut gandi cam pentru 3 saptamani. Pentru ultimele 8 zile, ca sa zic asa, ar fi destul de dificil. Depinde cate persoane se hranesc din suma respectiva. O persoana ar reusi, dar foarte foarte greu. Cred ca ar trebui sa sara cateva cine.
La ce post tv o să vă vadă lumea din toamnă?
Contractul meu cu Antena mai are un an. Au fost mai multe discutii, sunt in continuare, astfel ca nu pot da detalii pana nu avem decizia concreta asupra noului proiect. Dar pentru ca m-ati intrebat, voua va voi spune prima data cand va fi oficial.
Aţi gătit pentru Madonna. Ce anume? Cum este ca persoană? Cum este Bill Clinton? Şi pentru el ce anume aţi gătit?
Madonna e foarte pretentioasa la mancare, pentru ea am pregatit lucruri de baza, dar sofisticate, ca de exemplu toast special cu icre de manciuria si icre negre. Foarte complicat, nu mananca mai nimic. Cu Bill Cliton a fost o poveste ceva mai gastronomica, am putut sa ma desfasor. Somon inabusit doar in abur, era foarte atent la ce manca, doar sanatos vroia. Era foarte atent la detalii legate de vitamine si calorii. El manca numai ce ii dadea nutritionistul. Si eu am tinut legatura cu chef bucatar de la Casa Alba si am avut un meniu foarte strict pentru cele 2 zile petrecute acolo. Legume inabusite, mazarea ii placea. Foloseam doar ingrediente naturale, chiar si pentru painea de la mic dejun. Au fost cumparate special pentru el. Prefera de ex cereale naturale cu stafide uscate, cu miere si poate o rosie cu o felie de toast integral.
La ce vârstă aţi gătit prima oară? Şi cum a ajuns să vă intre în sânge această meserie interesantă?
La 16 ani am invatat prima data sa fac ciorba de legume. Prin tata am prins pasiunea asta., el a fost bucatar si am preluat de la el. M-a invatat atunci, copil fiind, ca meseria de bucatar este singura cu care nu mori de foame, indiferent ce se intampla in lume. Si de la un sfat de viata, a devenit pasiunea vietii mele.
Care a fost cel mai mare bacşis primit şi în ce ţară s-a întâmplat?
In Israel cu siguranta. In anul 1994, am facut o masa privata speciala. Clientul a fost foarte multumit si a lasat un bacsis de aproape 5000 de dolari. Omul a platit pentru masa lui de 30 de persoana, in plus a dat acest bacsis special pentru mine. Bacsisul a fost aproape egal cu valoarea consumatiei.
De ce sunt bărbaţii mai buni bucătari decat femeile?
E adevarat ca sunt mai multi chefs bucatari barbati. Barbatul cred ca are un alt simt. As spune ca e ceva fiziologic, barbatul simte mai bine un preparat cu gust perfect. In Romania, fata de toate locurile unde am fost in lume, cred ca proportia e total inversa, sunt mai multe femei, si multe foarte bune.
Aveţi vreun fel de mâncare pe care nu-l suportaţi?
Carne de porc si tot ce deriva din aceasta carne. Si foarte putin din comert, orice ar fi.
Dacă nu aţi fi fost căsătorit ce v-aţi fi ales? Ardeleanca, Moldoveanca sau Olteancă?
Eu nu m-as fi casatorit decat cu o femeie de religia mea. Dar din ce am cunoscut si observat, cu siguranta as fi ales o olteanca. Mi s-au parut femei de casa.
Ce vă place şi ce nu vă place la românce?
Nu imi place ca nu vor sa se impuna. In Romania inca simt ca e o problema mare de mentalitate. As vrea sa vad si mai multe romance independente, sigure pe ele si impunatoare. Si femeile pot conduce lumea. As vrea sa vad emancipare intr-un procent mai mare. Este deja, incepe sa se vada, dar nu sunt suficient de multe. Nu trebuie sa copiem alte mentalitati, trebuie doar sa folosim ce stim ca sa ne autodepasim. La noi schimbarea pare intr un ritm mai lent.
V-aţi stabilit în România, de ce aţi ales să locuiţi aici?
A fost o pura intamplare a vietii. Cred ca Romania m-a ales pe mine, nu eu pe ea.
Raluca Sandu a fost tare încântată de preparatele lui Chef Hadad: „Am fost intr o perioada cu pofte, datorita sarcinii, iar Joseph m-a rasfatat cu dim sam. L-am cam pus in incurcatura, pentru ca a trebuit sa foloseasca o faina speciala. Joseph e cu siguranta chef-ul meu preferat. Ma bucur de sarcina si ma distrez cu fiica mea, Simona, care e mai nerabdatoare ca mine sa vina copilul din burtica. Ma intreaba in fiecare dimineata cand iese.”
Mai mult, Chef Hadad ne-a intampinat cu o paine speciala facuta dupa o reteta a mamei lui, din Maroc.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!