Concertele de muzică clasică vor fi publicate pe www.festivalenescu.ro începând de astăzi, 18 martie. Fiecare înregistrare va fi disponibilă pe site-ul festivalului timp de patru zile, după care va fi înlocuit de o înregistrare nouă. Concertele online sunt disponibile gratuit. Organizatorii au anunțat că au ales această metodă pentru a încuraja publicul să doneze către medici, asistente și spitale în locul biletelor.

Primul concert, disponibil acum pe www.festivalenescu.ro este un semn de omagiu și compasiune pentru Italia. Organizatorii au ales concertul Recviem de Verdi, interpretat de Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, dirijor Fabio Luisi; soprană Hibla Gerzmava; mezzosoprană Veronica Simeoni; tenor Piero PrettiI; bas Riccardo Zanellato. 

Programul festivalului Enescu online în următoarea lună:

 • 18-21 martie: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, avându-l la pupitrul dirijoral, într-o ultimă reprezentație a sa cu ansamblul, special pentru Festivalul Enescu, pe Fabio Luisi, cu lucrarea vocal-simfonică Recviem, de Giuseppe Verdi. Cei patru soliști sunt: soprana Hibla Gerzmava, mezzosoprana Veronica Simeoni, tenorul Piero Pretti și basul Riccardo Zanellato.
 • 22-25 martie: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. În program: Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră op. 6 – de Niccolo Paganini și Simfonia a III-a în do major op. 21 de George Enescu.
 • 26-29 martie: Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta maestrul Lawrence Foster și avându-l ca solist pe pianistul Szymon Nehring (laureat al Concursului Internațional „Arthur Rubinstein” 2017). În program: Adrian Pop „Solstice” pentru orchestră; Chopin – Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian și orchestră op. 11 și Lutosławski – Concert pentru orchestră. 
 • 30 martie-2 aprilie: Orchestra Națională a Franței, sub bagheta maestrului Ion Marin. Solistă este pianista de origine română Alexandra Dariescu.  În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 de George Enescu, Concertul în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel, Suita „Imagini” pentru orchestră de Claude Debussy. 
 • 3-6 aprilie: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège dirijată de Tiberiu Soare. Soliști sunt doi muzicieni de calibru internațional: soprana Anna Caterina Antonacci și pianistul Denis Kozhukhin. În program: Variațiuni pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Lutosławski, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Rahmaninov, „La Voix Humaine” – Operă pentru soprană și orchestră de Poulenc.
 • 7-10 aprilie: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, avându-l la pupitru pe dirijorul Gergely Madaras, iar solistul concertului este violonistul Renaud Capuçon. În program: Suita a II-a pentru orchestră în do major – de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Bella Bartók și Simfonia a V-a în si bemol major de Serghei Prokofiev. 
 • 11-14 aprilie: „Peter Grimes”, a compozitorului britanic Benjamin Britten. Opera a fost interpretată de Orchestra Națională a Radiofuziunii Române și de Corul Academic Radio sub bagheta dirijorului Paul Daniel. Ciprian Țuțu a fost dirijorul corului, iar artista vizuală Carmen Lidia Vidu a semnat viziunea și regia multimedia a spectacolului. În distribuție: tenorul Ian Storey – Peter Grimes, soprana Lise Davidsen – Ellen Orford, contralto Catherine Wyn-Rogers – Auntie, baritonul Christopher Purves – Balstrode, mezzosoprana Diana Montague – Mrs. Sedley, basul Joshua Bloom – Swallow, baritonul Huw Montague Rendall – Ned Keene, tenorul Michael Colvin – Bob Boles, tenorul Bonaventura Bottone – Reverendul Horace Adams, basul Barnaby Rea – Hobson, soprana Solomia Lukyanets – nepoata 1, soprana Rhian Lois – nepoata 2.
 • 15-18 aprilie: Orchestra Filarmonice din St. Petersburg, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, alături de Corul Academic al Radiofuziunii Române, dirijat de Ciprian Țuțu. Solistul concertului este violonistul Vadim Repin. În program: Poemul simfonic „Isis” de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, după schițele autorului), Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară și orchestră de Dimitri Șostakovici și Simfonia a IX-a în mi minor, „Din lumea nouă” de Antonin Dvořák.
 • 19-22 aprilie: Recitalul violonistei Midori și a pianistului Jean-Yves Thibaudet. În program: Sonata pentru vioară și pian în la minor de Schumann, Sonata nr. 1 pentru vioară și pian în la major de Fauré, Sonata pentru vioară și pian în sol minor de Claude Debussy și Sonata a III-a în la minor pentru pian și vioară „în caracter popular românesc” de George Enescu.

Organizatorii Festivalului Enescu au declarat că, prin oferirea concertelor din edițiile anterioare, festivalul își aduce astfel contribuția în lupta împotriva COVID-19, urmând modelul marelui compozitor George Enescu, care s-a implicat în ajutorarea răniților din Primul Război Mondial. În timpul acestui război, muzicianul George Enescu a fost sanitar la spitalul militar condus de profesorul Ion Moscu și a înființat o orchestră simfonică menită să aducă alinare răniților. Luni întregi a cărat răniții între sala de operație și saloane. Apoi le cânta la vioară. 

Artexim, organizatorul Festivalului George Enescu, a anunțat că este în discuții pentru a obține acordul de difuzare online a concertelor și a recitalurilor înregistrate în cadrul edițiilor din 2018 și 2019.

Filme de la festivalul românesc TIFF

Și festivalul TIFF se alătură instituțiilor românești care contribuie la oferta culturală online oferită tuturor românilor în această perioadă a izolării la domiciliu.

Pe platforma online a festivalului, numită TIFF Unilimited și disponibilă la https://unlimited.tiff.ro, organizatorii clujeni au mărit oferta de filme ce pot fi văzute prin video streaming. Mai mult, utilizatorii noi care își fac cont acum, au acces gratuit timp de 14 zile.

TIFF Unlimited a gândit programe speciale de filme pentru această perioadă: filme italiene, cele mai bune filme de la Festivalul de Film de la Cannes, cele mai bune filme de la TIFF și comedii.

Filme italiene:

 • La Grande belleza, r. Paolo Sorrentino — premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin. 
 • Youth, r. Paolo Sorrentino — aflat în competiție Cannes, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun cântec original. 
 • Perfetti Sconosciutti, r. Paolo Genovese — Hit de box office în Italia.
 • La pazza gioia, r. Paolo Virzì 

Comedii:

 • Wild Tales, r. Damián Szifron — nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin
 • La gran familia espanola/Nuntă în ofsaid, r. Daniel Sánchez Arévalo
 • Despre oameni și melci, r. Tudor Giurgiu — succes de box office în România
 • Under the Tree, r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson — Propunerea Islandei la Oscar

Cele mai bune filme de la Cannes:

 • The Square, r. Ruben Östlund
 • I, Daniel Blake, r. Ken Loach
 • Leto, r. Kirill Serebrennikov
 • La Vie d’Adèle, r. Abdellatif Kechiche
 • Loveless, r. Andrey Zvyagintsev
 • Dheepan, r. Jacques Audiard
 • The Tribe, r. Miroslav Slaboshpitsky
 • Rams, r Grímur Hákonarson

Cele mai bune filme de la TIFF:

 • Câini, r. Bogdan Mirică
 • Foxtrot, r. Samuel Maoz
 • Safari, r. Ulrich Seidl
 • Stockholm, r. Rodrigo Sorogoyen
 • Blancanieves, r. Pablo Berger
 • Tuvalu, r. Veit Helmer
 • Canibal, r. Manuel Martin Cuenca
 • Katalin Varga, r. Peter Strickland

În curând vor fi disponibile pe TIFF Unlimited (https://unlimited.tiff.ro) și retrospective dedicate regizorilor faimoși David Lynch (americanul cunoscut pentru serialul Twin Peaks) și Xavier Dolan (canadian, unul dintre cei mai buni tineri regizori), plus o colecție de scurtmetraje românești premiate.


 
Citeşte şi:

Companiile se adaptează. Filme de festival sunt acum disponibile online

Teatrele și actorii români oferă spectacole pe net. Ce spectacole și cum le poți vedea

     
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
PARTENERI - GSP.RO
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
BOMBĂ! Ce imagini compromițătoare a primit Liviu Dragnea cu Irina Tănase. A văzut negru în fața ochilor: „E de negăsit!”
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce imagini compromițătoare a primit Liviu Dragnea cu Irina Tănase. A văzut negru în fața ochilor: „E de negăsit!”
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Observatornews.ro
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Știrileprotv.ro
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Telekomsport
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!