Acţiunea filmului „Despre oameni şi melci” se petrece în 1992, în Câmpulung-Muscel, la fabrica de maşini ARO. Filmul spune povestea unui grup de muncitori angajaţi la o fabrică falimentară, la începutul anilor ’90 în România. Totul se schimbă atunci când unul dintre ei descoperă o soluţie neobişnuită de a-şi salva colegii de la şomaj şi fabrica de la închidere. O întreprindere de stat ce fabrica maşini e pe cale să falimenteze şi trebuie privatizată în doar o săptămână. Cumpărătorul este o companie franceză care plănuieşte să transforme fabrica într-o crescătorie de melci. Doar 300 din cei 3.000 de muncitori îşi vor păstra slujbele.
George Petrescu, şeful de sindicat – 30 şi ceva de ani, însurat, cu un copil – trăieşte cu un salariu lunar de 100 de dolari, ca mai toată lumea din acel oraş de provincie. George e un soi de Don Juan provincial. Într-o seară, vede o reclamă la televizor pentru o bancă de spermă care plăteşte câte 50 de dolari pentru fiecare „donaţie”. Atunci îi vine în cap ideea să salveze fabrica şi pe colegii săi. Dacă 1.000 de muncitori tineri şi-ar vinde sperma timp de o săptămână, s-ar putea strânge suficient de mulţi bani ca ei să cumpere fabrica şi să obţină un patent pentru un nou motor. Ar putea reîncepe producţia şi şi-ar păstra slujbele.
Din distribuţie fac parte actorii români Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă şi Alina Berzunţeanu şi actorii francezi Jean François Stevenin şi Robinson Stevenin, iar scenele care au făcut senzaţie sunt cele în care Monica Bîrlădeanu apare în câteva cadre de sex pasional împreună cu Andi Vasluianu. Camerele de filmat i-au surprins pe cei doi actori făcând sex în aer liber, în curtea fostei fabrici Aro din Câmpulung, fiind unele dintre cele mai „tari” imagini ale peliculei.
Pe locul al doilea în clasamentul filmelor în funcţie de numărul de spectatori se află comedia romantică semnată de Iura Luncaşu – „Minte-mă frumos”, care a avut 55.700 de spectatori şi încasări de 957.000 de lei. De altfel, „Minte-mă frumos” a fost filmul românesc care a înregistrat cele mai mari încasări în 2012.
Pe poziţia a treia în topul spectatorilor s-a clasat cel mai premiat film românesc de anul acesta, „După dealuri” de Cristian Mungiu, titlu care se află, de altfel, pe lista scurtă de nouă filme din care vor fi alese nominalizările la Oscarul la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”. Filmul lui Mungiu a adus 55.000 de spectatori în cinematografele româneşti şi a avut încasări de 459.000 de lei.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!